Fără soluţie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu au prea avut parte cei care conduc astăzi PSD-ul de minivacanţa prilejuită de Ziua Naţională. Viaţa le-a impus să se mai sacrifice încă o dată. Urmând ca foarte curând să recupereze. Care în Brazilia, care în Maldive.

Situaţia politică tot mai fluidă, adâncirea disensiunilor dintre vectorii de imagine ai partidului, cearta la scenă deschisă şi de pe reţelele sociale dintre primăriţa generală a Capitalei, d-na Gabriela Firea, şi premierul Mihai Tudose, dorinţa tot mai contestatului Liviu Dragnea de a măsura încrederea de care încă se mai bucură i-au ţinut într-o continuă şedinţă.

Se pare că, cel puţin pentru moment, a câştigat aripa dură, unii zic impură, mai exact peremizată sau bolşevizată a partidului. Aşa că pentru weekendul viitor sunt plănuite a se organiza mitinguri în principalele oraşe ale ţării. Mari adunări populare al căror rost ar fi acela de a reflecta susţinerea necondiţionată de care s-ar bucura partidul şi guvernarea. Totul pe fondul scăderii considerabile a prezenţei la proteste a celor care îşi exercită ceea ce dl. Gabriel Liiceanu numea meseria de cetăţean, manifestându-şi dezaprobarea faţă de abuzurile Puterii. 

Se vede cu ochiul liber că PSD este obsedat de număr, nu de valoare. Drept pentru care liderilor săi le este complet indiferent dacă printre susţinători se vor numără zeci, sute de copii la indigo ale Floricicăi Dansatoarea. Capete de locuitor să fie, nu calitate!

Dacă acesta este nivelul la care se ridică abilităţile politice ale lui Dragnea- Trei Dosare şi ale acoliţilor săi- Firea, Bădălău, Olguţa, Codrin Ştefănescu, Claudiu Manda, Liviu Pleşoianu- ar fi cu totul iluzoriu să credem că cei ce au luat o astfel de decizie se gândesc cât de ridicol e faptul că partidul simte nevoia unor mitinguri de solidaritate cu doar două zile înaintea împlinirii unui an de la victoria în alegeri. Mitingurile acestea nu reprezintă decât triste procese verbale ale eşecului guvernării. Dorinţa de a pune botniţă celor care le arată că nu au făcut nimic, că îndreaptă ţara către o direcţie greşită că li se pare că #ajunge cu democraţia.

Ştiri pe surse vorbesc şi despre faptul că unii dintre nacealnicii  din PSD s-ar gândi chiar la debarcarea premierului Mihai Tudose, servindu-se pentru aceasta de un vot împotriva Legii bugetului  de Stat pe anul 2018. Într-o asemenea situaţie ridicolul, absurdul în care se afundă cu fiecare zi ce trece zişii social-democraţi români este încă şi mai mare. Carevasăzică, s-ar organiza un miting al cărui rost ar fi acela de a susţine ceea ce înseşi forurile de conducere ale partidului nu mai susţin, socotind a fi o guvernare proastă.

Fireşte, nici o prevedere constituţională nu reclamă expres demisia guvernului în cazul în care una dintre legile depuse de acesta în Parlament, spre a fi supusă dezbaterii curente, ar fi respinsă. Moralmente însă dl. Tudose şi echipa lui ar fi socotiţi definitiv compromişi şi, teoretic, nu ar fi defel exclusă ipoteza ca unii dintre miniştri, cu ordin expres de la Liviu Dragnea, fireşte, să îşi dea demisia de onoare, provocând astfel o nouă criză guvernamentală. Greu de crezut în veridicitatea şi realismul unei atare ipoteză, aceasta în cazul în care printre liderii partidului se mai găsesc totuşi indivizi cu un pic de minte. Cu sau fără consultanţi politici israelieni, numai nişte bezmetici ar putea recurge la o astfel de soluţie extremă.

Nu trebuie uitat avertismentul preşedintelui Klaus Iohannis potrivit căruia, în nici un caz, nu va mai nominaliza în poziţia de posibil premier un al treilea (al patrulea, dacă o punem la socoteală şi pe d-na Sevil Shhaideh) candidat propus de PSD. Or, în cazul pierderii guvernării, Dragnea-Trei Dosare ar pierde totul. Influenţă, capacitatea de a-şi asigura susţinerea în partid promiţând ori garantând pe mai departe funcţii, posturi, dregătorii, alocări bugetare preferenţiale acelor unităţi administrativ- teritoriale care au în frunte acoliţi ai domniei-sale.

Pare-se că pentru moment se va continua în forma actuală. Cu Mihai Tudose la guvern şi cu nesfârşite certuri în conducerea partidului. Cu limba scoasă de premierul Tudose secretarului general adjunct (Doamne, ce funcţie!) al partidului , Codrin Ştefănescu. Gest semnificativ pentru maturitatea şi inteligenţa celor ce se află astăzi în România la masa guvernării.

Aceasta dacă nu cumva partidul va vrea altfel, va recurge la o lovitură de palat şi îl va trimite la plimbare pe Dragnea- Trei Dosare. Ori dacă nu cumva tot mai mulţi români îşi vor redescoperi meseria de cetăţean. Aşa cum au făcut-o, superb, în ianuarie-februarie 2017.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite