Politică

articolul anterior articolul urmator

Femei care trag cu puşca

16
20 Nov 2013 18:32:06
Liviu Avram
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au făcut legea pe furiş, urmează consecinţele FOTO Mediafax
Victor Ponta şi Liviu Dragnea au făcut legea pe furiş, urmează consecinţele FOTO Mediafax

Când primul a elaborat şi al doilea a asumat marţi, în Parlament, legea descentralizării, Liviu Dragnea şi Victor Ponta s-au purtat - iertat să-mi fie puseul misogin - ca o femeie care trage pentru prima dată cu puşca: închide ochii şi, cu mâna tremurândă, apasă pe trăgaci în speranţa că glonţul îşi va găsi el calea către ţintă. Sau nu.

Scriam săptămâna trecută că problema cea mai gravă pe care o ridica proiectul iniţial era cea privind patrimoniul public şi privat al statului. Acesta se spărgea în 42 de entităiţi se transfera mecanic către judeţe şi municipiul Bucureşti. Până acum, orice afectare a acestui patrimoniu naţional (schimbare din regim public în regim privat şi invers, concesionări, închirieri, vânzări – într-un cuvânt tranzacţii) se făcea prin hotărâre de guvern, obligatoriu publicabilă în Monitorul Oficial. La nivel local, aceste lucruri se fac prin simple hotărâri ale Consiliului Judeţean, a căror publicare nu este obligatorie, ceea ce lasă autorităţilor locale o uriaşă marjă de tranzacţionare frauduloasă a acestui patrimoniu. Asta scriam atunci.

Între timp, Liviu Dragnea şi-a revizuit atitudinea. În versiunea finală a legii, el a prevăzut aşa: “În cazuri temeinic justificate, autorităţile administraţiei publice locale pot schimba destinaţia bunurilor imobile numai prin hotărâre de guvern”. A rezolvat el problema? Câtuşi de puţin, dar nu ştiu dacă formula găsită de el e rezulatul nepriceperii sau premeditării. Baronii locali pot găsi oricând soluţii ca să ocolească acest articol aparent restrictiv. Le dau eu două aici, pe loc, la o primă strigare.

Prima e mai rudimentară. Prin hotărâri de consiliu, şefii judeţelor pot trece active din domeniul public în cel privat, după care le pot vinde către acoliţi - dar fără să le schimbe destinaţia. Sunt ei pe lege? Sunt. După efectuarea tranzacţiei, noii proprietari pot schimba liniştiţi destinaţia imobilelor, căci articolul cu pricina nu li se aplică lor, ci autorităţilor locale.

A doua soluţie e ceva mai sofisticată, dar rezolvă definitiv problema. Orice transfer de proprietate - ca şi cel de care vorbim aici, de la stat la judeţe - se face laolaltă cu toate prerogativele pe care le presupune proprietatea. Printre acestea se numără şi dreptul proprietarului de a dispune după bunul plac de propriul patrimoniu. A condiţiona acest drept de existenţa unei hotărâri de guvern înseamnă a afecta o componentă a unui drept constituţional. Şi e uşor de intuit că, după intrarea în vigoare a legii, se vor găsi niscaiva baroni locali care să conteste la Curtea Constituţională, cu şanse de succes, exact acest articol şi să capete dreptul absolut de a dispune după bunul plac de patrimoniul ce le-a fost încredinţat cu atâta uşurinţă.

Dar nu am nicio îndoială că domnii baroni au la îndemână şi alte soluţii, mult mai ingenioase, ca să ocolească sâcâitoarele piedici pe care li le tot pune centrul. Iar noi vom putea admira, fluierând a pagubă, cam unde a nimerit glonţul tras cu atâta pripeală marţi în Parlament.

Nu-mi rămâne, pentru alde Victor Ponta sau Liviu Dragnea, decât un sfat: inspiră adânc, expiră cam două treimi din aerul din plămâni, ţine-ţi respiraţia, pune pe aceeaşi linie cătarea, cuiul cătării şi ţinta, după care apasă uşor trăgaciul. Aşa se trage cu puşca...

 

PS: După asumarea răspunderii pe legea descentralizării, Victor Ponta a atins un nou Everest în arta sa de a utiliza neadevărul. El a promis că va mai veni în Parlament cu legi pentru asumarea răspunderii, spre a evita sabotajele lui Băsescu. Tentativa de îmbrobodire e evidentă. Indiferent cum se adoptă o lege (în Parlament, prin asumare sau prin ordonanţă de urgenţă), Băsescu păstrează intacte cele două instrumente de sabotaj: returnarea spre reexaminare şi atacarea la Curtea Constituţională. Victor Ponta ar trebui să găsească un motiv mai convingător decât veşnicul Băsescu atunci când va recurge din nou la asumarea răspunderii. Intrebarea e: îl ajută imaginaţia sau Băsescu rămâne singura sa resursă politică?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Vanatorul/d.c.
20.11.2013, 19:06:10

Este inca o dovada ca PSD gandeste ca ramane vesnic la putere. Spunem mai demult, ca vazand cum a ajuns la guvernare PSD-ul si cum a pus stapanire pe tara, am convingerea ca atunci cand va veni vremea, acesta organizatie infractionala nu va renunta la putere de buna voie..! Tot ceea ce fac acesti mafioti, imi intareste convingerea. Sabotarea si intimidarea Justitiei, legile cu dedicatie, distribuirea in posturi inalte a unor slugi loiale si obediente, au menirea intaririi acestei structuri infractionale, care opereaza dupa exemplul mafiei politice rusesti conduse de Putin.

+4 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.11.2013, 19:32:07

Recent, am aflat inca un caz in care slugoii PSD si ai premierului Ponta, sunt rapslatiti pentru "serviciile" aduse partidului si conducatorului acestuia. George Vasile "espertul" care intocmise si semnase raportul de constatare tehnico-științifică al ORDA nr. 11414 din 15.05.2013, raport de "neplagiat" pe baza caruia Procurorul General Tiberiu Nitu Grajdean 2, daduse NUP acuzatiei de plagiat depuse la data de 23 august 2012 de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi și Augustin Ofiteru impotriva "doctorului"Ponta, ei bine, acest Grajdean 3 tocmai a fost ..avansant in functie..! De la 1 noiembrie e șef serviciu din cadrul Serviciului de Expertize și Constatări”. Mafia are grija de soldatii ei loiali, nu? Dar la acesta manarie a contribuit si tovarasa liberala Adriana Donțu, directorul general al ORDA, numita in functie chiar de catre Victor Ponta, la data de în iunie 2012. Ca o intamplare,dumneaiei e si sotia deputatului de Brașov Mihai Aurel Donțu si, culmea coincidentei, George Vasile fusese adus de aceasta cu doar cateva zile inainte de cererea procurorului, tocmai pentru a lucra la celebrul referat care-l scoate pe Ponta nevinovat..! Traiasca si infloreasca mandra noastra mafie pesedist-liberala..!

+4 (8 voturi)
Papa Raţă
21.11.2013, 07:37:16

Ca paparazzi.. parcă-l cunosc pe Neamţu.. da cine-o fi Papahagi? Unii zic c-o fi vreun aurilac, că nu se prea aude, alţii spun că e ambasador în Togo..??

-3 (5 voturi)
mihai radu
20.11.2013, 23:15:36

Dle.Avram,mi-ati trezit nostalgii,acum patruzeci si ceva de ani sergentul major Stancila imi explica exact in acelasi fel cum se face o tragere eficienta cu carabina ZB.O tempora...

+2 (2 voturi)
Papa Raţă
21.11.2013, 07:03:54

Liviu Avram e un vanător performant de dihonii injustiţiare, cameleonice, tupilate în spatele unor perdele democratice. Un PSS se impune, totuşi. Rigorile profesionale, deontologice - pentru toată mass-media- obligă doza de politeţe în a onora în text mai des cuvantul " preşedintele" - simbolul Statului . Despre cetăţeanul Traian Băsescu se va mai scri şi după ce-şi încheie mandatul

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările