Ferentariul lui Ponta

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se jură Ponta pe PSD, pe UNPR, pe consilierii onorifici si pe „oamenii de afaceri” care l-au susţinut în campanie că banii dedicaţi proiectelor pentru romi nu îi va direcţiona, printr-o organizaţie neguvernamentală a guvernului (sâc!), în mod dedicat, aşa cum ar arunca cu bani, fără număr, pe o melodie cântată de Damian and Brothers?

Ponta a susţinut într-o declaraţie de presă că „organizaţiile neguvernamentale pe care le invocaţi sunt responsabile de 20 de ani de aceste politici, actualul Guvern, doar de un an. Însă în 20 de ani s-au folosit foarte mulţi bani, s-au făcut foarte multe dezbateri şi, din păcate, s-a dovedit un sistem neeficient. Deci, decizia Guvernului este de a folosi mai bine resursele financiare pentru proiecte concrete, cum este proiectul Ferentari, cel mai mare cartier din Bucureşti, care un proiect special dedicat de integrare şi de dezvoltare a nivelului de viaţă" (Mediafax).

Organizaţiile neguvernmentale (rome sau nerome) au implementat o sumedenie de proiecte de success, cu rezultate notabile, dar insuficient pentru o schimbare radicală, de foarte multe ori blocându-se de lipsa de voinţă politică a guvernanţilor noştri. Doar în ultima lună organizaţia din care fac parte a câştigat 3 premii pentru munca şi profesionalismul de care dă dovadă. Premiile au fost acordate de Comisia Europeană, Fundaţia ERSTE şi Gala Societăţii Civile. Evident, nu suntem singurii recunoscuţi, ci multe alte organizaţii pe care dvs., prost informat fiind, le decredibilizaţi în loc să învăţaţi din experienţele lor.

Aduc la cunoştinţa premierului:

1. Organizaţiile neguvernamentale, prin definiţie, nu fac politici guvernamentale. Ele implementează proiecte voluntar, cu finanţare publică sau privată, naţională sau internaţională, în general la scară redusă (adică în câteva comunităţi). Nu de alta, dar nu au resursele şi nici mecanismele guvernului pentru a multiplica experienţele locale la nivel naţional.

2. Responsabilitatea faţă de cetăţeni (indiferent de etnie) aparţine instituţiilor statului, nu unor organizaţii neguvernamentale. Cu toate acetea, cele din urmă (adică, organizaţiile neguvernamentale) au implementat o serie de programe cu success, demonstrându-vă, vouă, guvernanţilor, că este posibil. Într-adevar, Guvernele nu au făcut mai nimic pentru romi, nici măcar guvernul Ponta. S-au mulţumit să fraierească instituţii europene cu strategii pe hartie (nebugetate, neimplementate), răspunzând astfel imperativelor sugerate la nivel european, fără să aibă legătură cu realitatea din comunităţile de romi şi nici intenţia de a face ceva realist. 

3. Ferentari nu este cel mai mare carteir din Bucureşti. Nici măcar, statistic, nu locuiesc cei mai mulţi romi din Bucureşti în cartierul respectiv. Îi recomand premierului să mai pună şi el mâna pe un almanah. Fundaţia Proiectul Ferentari este o ficţiune guvernamentală – în loc să dezvolte proiecte şi programe care au produs rezultate (din pricina că autorităţile nici măcar nu s-au catadicsit să cunoască, evalueze şi, eventual, ierarhizeze asemenea acţiuni) se inventează un proiect care nu face decât să repete toate greşelile parcurse în 20 de ani, doar cu alţi actori.

4. Dezbaterile şi conferinţele au fost organizate, de foarte multe ori, tocmai ca guvernul să înveţe de la oamenii care lucrează la firul ierbii. Strategiile pentru romi, pentru femei, pentru persoane cu dizabilitati etc. nu se fac din Palatul Victoria, ci de jos, din teren.

5. De ce guvernul înfiinţează o fundaţie guvernamentală care să se ocupe de romi, în condiţiile în care există Agenţia Naţională pentru Romi? Eu, fără perdea, suspectez o ciordeală. Datoriile din campanie trebuie achitate, nu-i aşa?

6. De ce fundaţia minunată se cheamă „Proiect Ferentari”? Adică, Guvernul, consideră că toţi romii din România traiesc într-un ghetto-ul imaginar? Ar fi înţelept ca premierul să nu etnicizeze, gratuit, un cartier bucureştean.

7. Decredibilizarea organizaţiilor neguvernamentale face parte dintr-o strategie de comunicare a guvernului. Nu a început acum, ci au fost o serie de valuri prin diverse portavoci (fie guvernamentale, fie a unor experţi cu blog) plasate în conferinţe, în articole de autor etc.

Sunt convins că premierul are încă potenţialul să recunoască o greşeală şi, evident, să o îndrepte. Organizaţiile neguvernamentale reprezintă singura formă de organizare care a făcut ceva practic pentru comunităţile romilor. Dacă Guvernul doreşte, în sfârşit, să se implice şi el este excelent, putem pleca de la ceea ce s-a făcut bine. Lăutărismele guvernamentele sunt inutile, nu ajută nici la imaginea Guvernului României în afara graniţelor, nici comunităţile locale. Totodată, premierul trebuie să decidă – Agenţia Naţională pentru Romi sau Fundaţia guvernamentală „Proiect Ferentari”, un soi de alegere între stânga şi dreapta capitalistă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite