Politică

articolul anterior articolul urmator

Filiera Teleorman. Cum a ajuns CNCD să ia decizii revoltătoare

43
11 May 2018 20:51:42
Autor: Sebastian Zachmann
Tatiana Sandu, alături de Viorica Dăncilă Forto: FAcebook
Tatiana Sandu, alături de Viorica Dăncilă Forto: FAcebook

Tatiana Sandu, şefa femeilor PSD din Teleorman, apropiată de Liviu Dragnea şi de premierul Viorica Dăncilă, este cea care înclină balanţa în CNCD în funcţie de interese politice, au declarat surse din instituţie pentru „Adevărul“. Tatiana Sandu a fost numită în conducerea CNCD anul trecut, cu toate că nu respecta condiţiile impuse de lege, aşa cum „Adevărul“ scria în exclusivitate la acea vreme.

CNCD a decis, cu majoritate de 5-4, că termenul „penali” folosit de preşedintele Klaus Iohannis depăşeşte limita libertăţii de exprimare. În consecinţă, şeful statului a fost amendat cu 2.000 de lei. Este doar una dintre deciziile controversate pe care CNCD le-a luat în ultima vreme cu o majoritate pe muchie de cuţit. 

Potrivit unor surse politice, cea care a înclinat decisiv balanţa a fost Tatiana Sandu, numită de PSD la CNCD în primăvara anului trecut, pe postul vacantat de Petre Florin Manole, ajuns între timp deputat.

Experienţă zero în combatarea discrimnării

Tatiana Sandu este şefa femeilor social-democrate din Teleorman, funcţie pe care o deţine din vara anului 2015, după ce a fost aleasă cu unanimitate de voturi, chiar în prezenţa lui Liviu Dragnea. De altfel, surse din PSD au confirmat pentru “Adevărul” că Tatiana Sandu este unul dintre oamenii de încredere ai liderului PSD, dar şi a premierului Viorica Dăncilă. Surse din PSD au mai povestit pentru “Adevărul” că Tatiana Sandu a fost foarte aproape să prindă un loc eligibil pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 2016, însă, până la urmă, “i s-a promis o altă funcţie importantă”: la CNCD.

Ce a recomandat-o pe Tatiana Sandu să primească un post în conducerea CNCD? Doar carnetul de partid, căci condiţiile impuse de lege n-au fost respectate. Articolul 23 din Ordonanţa 137/2000, cadrul legal după care funcţionează CNCD, le impune membrilor Colegiului Director al instituţiei mai multe condiţii, printre care şi experienţa în domeniu.

“Colegiul director este compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, propuşi şi numiţi, în şedinţă comună, de cele doua Camere ale Parlamentului. Poate fi numit membru al Colegiului director orice cetăţean român care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) are capacitate deplina de exerciţiu; b) are studii superioare absolvite cu diploma de licenta; c) nu are antecedente penale şi se bucura de o buna reputaţie; d) are o activitate recunoscuta în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminarii; e) nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste; f) nu a colaborat cu organele de securitate şi nu a aparţinut acestora”, sunt criteriile impuse de lege.

Aşadar, pentru a fi membru în Colegiul Director al CNCD, potrivit literei d), trebuie să ai o activitate recunoscută în domeniul apărării drepturilor omului şi combaterii discriminării. Dacă ne uităm pe CV-ul ( foarte subţire) depus de Tatiana Sandu la Senat, observăm că această experienţă lipseşte.

Între 1995 şi 2007, Tatiana Sandu  a fost funcţionar public la Trezoreria Turnu Măgurele, unde “a adminsitrat bilanţuri”, iar în ultmii 10 ani a fost director economic la SC Apa Serv SA Teleorman, timp în care  s-a ocupat cu “rezolvarea eficientă a obiectivelor şi problemelor specifice direcţiei economice şi comerciale”. Deci Tatiana Sandu nu are nici în clin, nici în mânecă cu drepturile omului şi combaterea discriminării.

Membrii Colegiului Director ai CNCD sunt numiţi în funcţie de plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor, cu votul majortiţii parlamentarilor prezenţi la şedinţă. Însă votul a fost fi doar o formalitate, în condiţiile în care PSD are majoritate în ambele Camere.

Ce decizi scandaloase a dat CNCD 

1. Şerban Nicolae (senator PSD), către Cosette Chichirău ( deputat USR): ”Am o poză cu dumneavoastră când faceţi sex anal”. CNCD – avertisment.

2. Viorica Dăncilă (prim-ministru PSD): ”Aceşti oameni cred că sunt autişti” (despre cei care vorbesc în Parlamentul European despre situaţia din România). CNCD – nici măcar avertisment.

3. Mihai Tudose (prim-ministru PSD), despre autorităţile din judeţele Harghita sau Covasna: ”Dacă steagul acela (secuiesc) flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag” . CNCD – avertisment.

4. Ioan Rus (ministru PSD), despre românii care pleacă la muncă în străinătate: “De banii ăştia, copiii se fac golani acasă, iar nevasta curvă”. CNCD – avertisment.

5. Klaus Iohannis (preşedintele României), despre înregistrările publicate de fostul deputat PSD Vlad Cosma cu procurorii din Prahova: ”Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA”. CNCD – amendă 2.000 lei.

6. Cristian Tudor Popescu (jurnalist), despre Viorica Dăncilă: ”Coafura aceasta îmi aminteşte de pavianul cu mantie”. CNCD – amendă 1.000 lei.

7. TimesNewRoman (publicaţie satirică), despre iubita lui Dragnea: ”Curva lui Dragnea” . CNCD – amendă 16.000 lei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Sima Cornelia
11.05.2018, 21:04:25

azi la conducerea tarii sunt cocalarii, retardatii si scursurile societatii! doar daca ii omori pastia poate tara asta mai are o sansa, altfel doar constatam cat de prosti suntem lasandu-ne condusi de ei.

+22 (24 voturi)
ando22
11.05.2018, 21:29:38

N-au citit o carte in viata lor, daca n-au librarie in Teleorman... Se ajuta si ele in viata unele pe altele, sa mananca o paine si gura lor!

+15 (17 voturi)
Lucifer
11.05.2018, 21:13:11

Nu "filiera" ci "banda mafiotă" din Teleorman a pus mâna pe statul român.

+18 (20 voturi)
silvian silvian
11.05.2018, 21:44:50

As spune mai degraba ca mafia pesede/alde din intreaga tara foloseste banda asta mafiota din teleorman sa anihileze total toate institutiile democratice ale statului

+9 (11 voturi)
Carmen Florea
11.05.2018, 21:26:30

Uitati-va la primii 4 psdisti: AVERTISMENT, apoi urmeaza amenzile pt ne-pesedisti... Din 20 milioane de insi nu se gaseste nimeni sa ia la suturi in fund gangania de puscarias vrednic si s-o infunde pe vreo 15 ani la cat a nenorocit tara. Nu de alta, dar la miliardul furat, ascuns in Brazilia, nu mai dureaza si-l 'pierdem' si pe asta cu tot cu nepoata..., aciuati prin 'castelurile' din Brazilia, ranjind la tv romanilor cum e el victima dupa ce a saracit tara. Doar asta fac si cclarul Mazare si toapa Hundrea si toti hotii de miliarde care au pradat tara... Auzi ca victima de hot Mazare a platit AVION privat in Madagascar ca sa-i aduca neamurile din Constanta si nu suntem de ici-colea ..., banii contribuabililor aici sunt..., dar pe imbroboditi ii mananca undeva de 'famelea traditionala' si nu de catastrofa care scufunda Romania ...

+11 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările