Firea anunţă semnarea contractului pentru sistemul care centralizează cazurile de copii aflaţi în situaţii de risc: „Simplificăm şi procesul de adopţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat joi semnarea contractului pentru realizarea Sistemului Informatic Naţional care evidenţiază toţi copiii cu probleme din ţară, în care se vor investi circa 9 milioane de euro. Firea a transmis că va fi simplificat şi procesul de adopţie.

„Am semnat contractul pentru realizarea Sistemului Informatic Naţional care evidenţiază toţi copiii cu probleme din ţară: cu lipsuri materiale grave, fără acces la educaţie şi sănătate, supuşi violenţei şi abuzului, din familii cu risc de sărăcie extremă, cu nevoi speciale, inclusiv cei care sunt în grija statului şi pot fi adoptaţi. În plus, în premieră, vom şti în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc în România”, a anunţat Firea, joi, printr-o postare pe Facebook.

Potrivit social-democratei, sistemul va fi realizat de asocierea S&T România - Sysdom proiecte, care sunt câştigătorii licitaţiei şi a precizat că, pentru prima dată, „familiile, copiii şi instituţiile din domeniul protecţiei copilului şi adopţiei vor avea acces la o platformă digitală”. Totodată, Firea a anunţat că va fi simplificat şi procwsul de adopţie. 

„Facem o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii. În acelaşi timp, simplificăm întreg procesul de adopţie. Va fi mult mai uşor pentru părinţii adoptatori, cât şi pentru autorităţi să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghişeu pentru a depune documente şi toată comunicarea se face online”, a explicat ministrul Familiei. 

Gabriela Firea a mai explicat că această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate judeţele ţării, cu ajutorul tabletelor care fac parte din noul Sistemul Informatic Naţional. „Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situaţie de risc: prevenire, protecţie specială, adopţie, dar şi monitorizarea în urma adopţiei. Sistemul Informatic Naţional va înlocui actualele baze de date şi arhive electronice folosite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Acest sistem va fi bază pentru Legea prevenirii separării copilului de familie şi a Observatorului Naţional al Copilului”, a mai spus Firea.

Proiectul va costa circa 9 milioane de euro, aproape 8 milioane de euro fiind fonduri europene nerambursabile, şi va fi gata până la jumătatea anului viitor, a mai precizat Gabriela Firea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite