Firea: „Luăm măsuri pentru a proteja copiii refugiaţi în România din cauza bombardamentelor din Ucraina”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va lua măsuri pentru a proteja copiii ucraineni refugiaţi în România. În acest sens, Firea a anunţat că a avut astăzi o întâlnire cu oficiali din cadrul UNICEF şi cu directorii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din cinci judeţe de la graniţa României unde se află deja un număr mare de refugiaţi.

„Luăm măsuri pentru a proteja copiii refugiaţi în România din cauza bombardamentelor din Ucraina! Am avut, astăzi, o întâlnire de lucru cu Pieter Bult, reprezentantul UNICEF, directorii din cadrul UNICEF România, colegele mele din cadrul ANPDCA şi cu directorii direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului din cinci judeţe de la graniţa României (Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea). Pe aici intră deja, dinspre Ucraina, familii despărţite, mame cu copii în braţe. Am stabilit care sunt nevoile primare ale acestor copii şi cum trebuie ajutaţi imediat ce pun piciorul pe pământ românesc”, a scris Gabriela Firea, vineri, pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul Familiei a precizat că numărul celor care cunosc limba ucraineană sau limba rusă a fost intensificat în judeţele în care se află refugiaţii din Ucraina.

„În Tulcea, de exemplu, există asistenţi sociali vorbitori de limba rusă angajaţi în direcţia judeţeană sau asistenţi maternali care lucrează de multă vreme în comunităţile de ruşi lipoveni. În nordul ţării, există asistenţi sociali şi asistenţi maternali vorbitori de limbă ucraineană care sunt deja mobilizaţi pentru a merge în punctele mobile de la graniţă.

Direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Tulcea vor lucra împreună cu reprezentanţii UNICEF România şi cu specialiştii din minister pentru a se asigura că la graniţă va exista orice este nevoie pentru aceşti copii. Au fost identificate şi spaţiile unde ar putea fi cazaţi copiii refugiaţi care vin neînsoţiţi în România.

Propunerea făcută de UNICEF, din experienţa îndelungată în astfel de situaţii, este să existe kit-uri speciale care să conţină de la apă potabilă, alimente, hrană specială pentru copiii mici, până la obiecte de igienă.

Vom fi pregătiţi pentru orice scenariu, dar sper din tot sufletul, ca mamă, că lucrurile vor reveni la normal şi că familiile din Ucraina nu se vor despărţi”, a mai spus Firea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite