Florin Cîţu: Pensiile s-au mărit cu 177 de lei. Oamenii consumă bani, nu procente. Vor creşte veniturile tuturor românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu - FOTO Eduard Enea
Florin Cîţu - FOTO Eduard Enea

Ministrul de Finanţe Florin Cîţu a fost prezent joi la Adevărul Live unde a vorbit despre mărirea punctului de pensie cu 177 de lei, subliniind că „oamenii cosumă bani, nu procente”, referindu-se la promisiunile PSD. Acesta a mai declarat că viitorul guvern PNL nu-şi propună să mărească taxele şi promite că „soluţia liberală” va duce la creşterea veniturilor tuturor românilor.

Adevărul: Estimaţi un deficit bugetar undeva pe la 9% însă Comisia Europeană e mai pesimistă şi aruncă acest procent de 10%. De unde diferenţa?
Florin Cîţu:
Dacă aţi şti de unde ajunge, aş spune că e mai optimistă. Comisia Europeană menţine în prognoza pentru acest an creşterea cu 40% a pensiilor şi dublarea alocaţiilor. Ceea ce nu s-a întâmplat. Deci estimarea lor ţine de cele două elemente. Dacă scoateţi cele două elemente veţi vedea că estimarea este mai pozitivă decât cea a ministerului de Finanţe.

Să vorbim despre pensii. Ce se întâmplă în continuare cu pensiile? Au pensii majorate de la 1 octombrie cu 14%, ce urmează din 2021?
Am reuşit să creşten pensiile cu cea mai mare valoarea a punctului de pensie. Niciun guvern nu a făcut acest lucru, deşi guvernul pesedist a beneficiat de un climat global economic favorabil. Am făcut-o noi într-o perioadă de criză. Oamenii nu consumă procente, consumă bani. Au primit 177 de lei. Noi mergem pe direcţia noastră, nu putem să cedăm şandajului PSD. Din primul moment când am preluat guvernarea, gaşca lui Ciolacu nu a făcut altceva decât să submineze autoritatea statului şi a Guvernului. Noi avem o responsabilitate faţă de toţi românii. Am crescut pensiile cu cea mai mare sumă şi vrem să ne asigurăm că ele pot fi plătit. În continuare vom fi responsabili.

Ce promite PNL în următorii ani pe acest subiect?
Promitem soluţia liberală. E singura soluţie care poate scoate economia din această criză. Soluţia liberală înseamnă responsabilitate fiscală. Bineînţeles că vor creşte pensiile. În fiecare an, aşa cum va creşte veniturile tuturor românilor. Venitul net al românilor a crescut cu 8%. Soluţia liberală e singura care poate genera soluţii în economie.

Cam când credeţi că se va ajunge la acel prag de majorare cu 40% a pensiilor, lăsat moştenire de PSD?
E o greşeală să ne raportăm la ce a făcut PSD. Au făcut o nenorocire pentru România. Au introdus taxe, au modificat Codul Fiscal de 500 de ori în doi ani. Au distrus predictibilitatea. Ar fi bine să-şi aducă aminte românii ce taxe au introdus PSD, pentru că noi le-am scos. Supraacciza la carburant, am scos-o, a scăzut preţul la combustibil, TVA defalcat, vă amintiţi ce nenorocire, iar susţinătorul acestei nenorociri pentru economie, Tudose, vine azi să dea lecţii de economie. A fost după aia Ordonanţa 114. Fostul ministru spunea despre ordonanţa 114 care propunea naţionalizarea Pilonului 2 de pensii, că e cel ami bun lucru care s-a întâmplat românilor de la Revoluţie până azi. Ăştia sunt cei de la PSD. Soluţia nu e să creşti pensiile cu 100%, soluţia e să crească puterea de cumpărare. Dacă noi am crescut pensiile cu 177 de lei şi a scăzut inflaţia, aşa creşte puterea de cumpărare. Soluţia liberală e să crească veniturile tuturor românilor, nu doar celor care-i alege PSD.

De unde va avea viitorul guvern liberal bani pentru aceste promisiuni liberale?
Dacă ne uităm cu cât a crescut deficitul, România are cea mai mică creştere. Toată lumea ne compară cu Germania, nu suntem Germania, dar acolo deficitul a crescut cu aproape 8%. În România a crescut de la 3,6 la 9. A trebuit să facem deficit că avem 30 de mld de euro datorii făcute în trecut. Deficitul nu e mai mare decât era în 2009. Mai mult, avem cea mai rapidă revenire a economiei din istorie. Tot timpul a durat 2-3 ani. În trimesturl trei am avut o creştere de 56%. Niciodată în istorie economia nu şi-a revenit în trimestrul următor. Pentru noi a fost important anul acesta să limităm căderea. Economiştii estimau la -9%. Am reuşit să facem toate astea fără ajutorul nimănui. Am curăţat economia pentru anul viitor, estimez deficitul pentru anul viitor 7%. Ieri Comisia Europeană a spus că nu analizăm situaţia fiscală în România până anul viitor în martie. Nu ne-a penalizat cu nimic. Ba mai mult, ne recomandă să nu luăm decizii negative pentru creşterea economiei. Adică să nu creştem taxe.

În această comunicare se vorbeşte şi despre o posibilă sancţiune din partea UE dacă lucrurile nu-şi vor reveni.
Acest lucru e în procedura de deficit excesiv. Dacă nu faci paşi, e la fel ca în orice ţară. Sunt şi alte ţări, nu doar România, dar noi vom arăta anul viitor o reducere a deficitului bugetar.

Prin ce paşi concreţi?
În primul rând umblăm pe partea de venituri. Trebuie să aducem venituri la buget. Nu prin taxe mai mari, din contră. Informatizarea şi o relaţie onestă cu mediul privat. Am încasat mai mult la buget în ultimele zece luni decât guvernul pesedist în anii trecuţi în creştere economică. Am scos toate taxele introduse de PSD, asta arată că soluţia liberală e cea câştigătoare.

Luaţi în calcul introducerea de taxe sau impozitare pentru marile averi sau anumite firme?
Nu. În perioadă de criză nu te uiţi la creşteri de taxe. A fost un experiment neplăcut în România în anii trecuţi şi nu e un model ca să ieşi din criză. Se recomandă ca politica monetară să fie relaxată în acestă perioadă. Aici a fost crima făcută de socialişti. Când economia creştea, România avea cel mai mare deficit. Într-o perioadă de creştere economică PSD şi-a bătut joc de banii românilor. Imaginaţi-vă cum ar fi fost România în această criză cu un surplus de 1%. Pentru perioada următoare nu este să crească taxele. O voi spune de fiecare dată, eu ca liberal. Ţara care are cea mai rapidă revenire a economiei este Irlanda, care are taxe mai mici a economiei. 

Estimaţi o revenire în V a economiei?
Nu mai estimez, asta e demonstrat deja în date. Avem cea mai mare creştere din ultimii 20 de ani. E momentul şi pentru politica monetară să vină la susţinere. România, faţă de alte ţări, are un atu formidabil. Politica monetară are loc de relaxare, pentru că avem cea mai mică inflaţie din cei patru, Polonia, Ungaria, Cehia şi România, dar cea mai mare dobândă. Într-o perioadă de criză, aşa cum am spus, politica fiscală şi monetară trebuie să intre la susţinere. Noi trebuie să păstrăm momentul, să mergem mai departe. Nu se pune problema de o scădere. Economia a intrat pe pantă de creştere şi trebuie să păstrăm momentul.

Fostul premier Mihai Tudose spunea că atâta vreme cât dvs sunteţi la Finanţe, citez, e posibilă o revenire în WC.
Domnul Tudose este cunoscut în România pentru faptul că a vrut să naţionalizeze Pilonul 2 de pensii, şi propune acelaşi lucru acum PSD-ului, şi prin faptuil că nu are un cont la bancă. Ştiţi foarte bine atacul pe care l-a pornit domnia sa împotriva sistemului financiar bancar din România. Eu nu ştiu cum îşi primeşte banii la Bruxelles, sper că nu cash, poate şi-a făcut un cont până la urmă. Dar atacul acela la Pilonul 2 de pensii a pornit de la domnul Tudose. Pentru asta e cunoscut el în România. Mai e cunoscut că ne-a făcut de râs în faţa japonezilor. Când a venit premierul Japoniei în România şi-a dat demisia şi a rămas premierul Japoniei să se plimbe singur prin parcuri. Asta a făcut, ne-a făcut de râs în presa internaţională. Nu mai spun TVA defalcat. Nu poţi să ai o discuţie despre economie cu cineva ca domnul Tudose.

De unde această adversitate între dvs şi liderii PSD? Parcă nu există un alt ministru sau lider din PNL care să fie mai atacat decât dvs.
E simplu. Am demontat tot ce au făcut când erau la guvernare, iar acum  corectăm tot ce au făcut şi nu le convine. Am susţinut din primul moment de când au venit la guvernare că programul PSD va însemna creşterea preţurilor în România. Când a preluat guvernarea PSD, era deflaţie, preţurile erau 0, acum au ajuns la 5,4%. Dobânzile au scăzut de la sub 1%, la aproape 4%. Au introdus taxe, i-am demascat cu Pilonul 2 de pensii, TVA defalcat. Adversitatea lor presupune că vine din faptul că i-am demascat de fiecare dată când voiau să fure.

Liderul PSD Marcel Ciolacu spunea că este iminent un acord cu FMI. Este adevărat?
Nu. Este un fel de psihologie inversă la PSD. Ei au introdus taxe, noi le-am scos, şi ne acuză pe noi că vrem să introducem taxe. Asta ştiu să facă, doar să introducă taxe. PSD începusă o discuţie de acord cu FMI. Noi nu avem aceste discuţii, acest acord. 

România îşi mai permite dpdvd economic o perioadă de lockdown?
O perioadă de lockdown e scump. Ne-a costat aproape două puncte procentuale din creşterea economică. Dacă nu exista acea perioadă, economia arăta altfel. Din păcate nu e o decizie pe care o iau eu. Eu ca ministru de Finanţe vreau ca economis să fie deschisă tot timpul. Azi nu cred că se mai justifică un lockdown. Am învăţat ce s-a întâmplat atunci şi avem soluţii. Atunci am închis economia şi pentru că rezevele erau goale. Eu încă aştept ca instituţiile statului să-şi facă datoria şi să-i ancheteze pe cei care au lăsat rezerva de Stat goală. În niciun stat nu se întâmplă aşa ceva.

Există o nemulţumire destul de aspră din partea sectorului HoReCa. Vă va costa mult electoral aceste măsuri pe care le-aţi luat?
Pentru toată economia, măsurile pe care le-am luat, au beneficiat şi sectorul HoReCa, de exemplu amânarea ratelor la bancă timp de nouă luni de zile, IMM Invest a fost folosit şi de HoReCa, au avut scutire pe plata impozitului specific, autorităţile locale au avut voie să reducă din taxele care le percep pentru terase etc. Dacă e nevoie de mai mult, colegii mei de la minister au pregătit un memorandum. Repet mesajul dat la începutul crizei. Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Nu facem calcule electorale. Asta a făcut PSD. Trebuie să amintim, PSD a făcut calcule electorale atunci când s-au purtat ca nişte criminali şi nu au vrut să prelungească starea de urgenţă. 

Ce se întâmplă cu cele 80 de mld. prinse în bugetul UE pentru România, în condiţiile în care Ungaria şi Polonia şi-au folosit dreptul de veto pentru a bloca bugetul multianual pe următorii şapte ani. 
Pe noi ne interesează să avem totul pregătit ca să putem accesa cele 80 de mld. Vom prezenta săptămâna viitoare planul de reconstrucţie şi rezilienţă a economiei, vom arăta în detaliu cum sunt folosiţi banii pentru fiecare sector. Negocierea la nivelul UE, avem un negociator foarte bun, Klaus Iohannis. Sunt sigur că UE va găsi o soluţie, e în interesul tuturor, chiar şi al Ungariei şi al Poloniei să avem banii la dispoziţiei. Ceea ce cere Comisia Europeană e o chestie de bun simţ. Să fie respectat statul de drept.

Ce propuneri are PNL pentru categoriile sărace? Şi ăsta e un punct de atac al PSD, că nu vă pasă de categoriile sărace.
Nu este adevărat. Soluţia liberală este pentru toată lumea. Noi vrem ca în România oamenii să aibă egalitate de şansă. Cum va reuşi fiecare depinde de cum faci lucrurile şi ce efort depui. Să fie cât mai uşor să-ţi deschizi o afacere, iar dacă dai faliment să poţi încerca din nou. Asta înseamnă economie liberală. Toţi trebuie să avem acces la aceleaşi şanse.

Rămâneţi ministru de Finanţe şi din decembrie?
Eu sunt pregătit să român ministru de Finanţe, pregătesc bugetul, mi-am pregătit şi bufferul. 

Când veţi veni cu bugetul în Parlament?
În decembrie.

Deci la finalul anului, imediat după alegeri.
Da.

Cum va arăta viitoarea majoritate parlamentară? PNL-USR-PLUS?
Toţi partenerii noştri de pe partea dreaptă. Nu văd probleme aici. Lăsând la o parte campania electorală, dacă vă uitaţi cum s-a acţionat în ultimii ani de zile, toţi am fost unii alături de alţii în lupta împotriva PSD. Înţeleg că e campanie acum şi poate se mai sare calul, dar e important pentru români să eliminăm PSD.

Preferaţi o alianţă PNL-USR-PLUS sau PNL-PMP-UDMR?
Pentru mine contează proiectul pus pe masă şi să fie o soluţie pentru toţi românii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite