Politică

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: „Mă gândesc foarte serios să nu mai dăm bani de la buget UAT-urilor unde gradul de colectare este mic”

24
1 Jun 2021 12:01:52
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Premierul Florin Cîţu a afirmat, luni seară, că Guvernul ar putea să nu mai aloce fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) cu un grad scăzut de încasare a taxelor şi impozitelor locale.

Într-un interviu la Digi24, premierul Cîţu a declarat că există administraţii locale, în special cele cu primari social-democraţi, ale căror venituri proprii sunt mai mici decât cheltuielile aferente plăţii salariilor funcţionarilor publici.

„Noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentar să îşi acopere costuri de întreţinere şi aşa mai departe. Avem situaţii, iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD, unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să existe aşa ceva. Le-am spus foarte clar. Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate", a explicat Florin Cîţu. 

Cîţu a mai subliniat că primarilor le este mai uşor să solicite fonduri de la bugetul de stat decât să urmărească încasarea taxelor şi impozitelor locale.

«Suspiciunea este că nu vor să colecteze. Este mult mai simplu să nu colectezi şi să iei bani de la buget pentru echilibrare. Mult mai simplu e să plăteşti salarii mari şi după aia să spui: „Nu am bani. Dă-mi nişte bani!” Şi ce facem? Luăm nişte bani pe care i-am băga în investiţii în altă parte să plătim salariile în comuna X sau Y pentru că au crescut salariile mai mari?», a spus Cîţu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

inuendo
1.06.2021, 12:05:53

Nu le mai dați. N-au decât să se descurce singuri.

+8 (8 voturi)
Domnul Doctor
1.06.2021, 12:22:02

Catu are perfecta dreptate aici, insa Ciolacu si compania vor sari ca electrocutati in sus, pe motiv de persecutie politica. PSD-ul a facut tara asta praf timp de 30 de ani (PNL-ul si PDL-ul au facut-o si ei pulbere, chiar daca mult mai putin) si nu trebuie sa ne asteptam ca, ajunsi cu cutitul la os, ciumatii rosii sa se duca la fund fara scandal. Nu, domnilor, va fi demagogie cat cuprinde, vor fi scandaluri cat cuprinde, va fi un spectacol grotesc pana la capat.

+3 (9 voturi)
Stan Toma
1.06.2021, 12:27:18

Nu au avut timp pedeleii ca faceau la fel ca pesedeii .

-17 (23 voturi)
MV R.
1.06.2021, 12:32:28

Auch! Dar are dreptate Câțu:cum adică îți „tragi” o leafă babană,dar nu ești în stare să colectezi taxele locale,adică alea din „parohia ”ta?!?

+8 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
1.06.2021, 12:37:03

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările