Politică

articolul anterior articolul urmator

Florin Cîţu, numire controversată la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii: O persoană care a avut interdicţie de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani

17
22 Apr 2021 11:56:40
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîţu l-a numit pe fostul senator PNL Romulus Bulacu în funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Bulacu a avut interdicţie de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani, însă procesul se rejudecă la Înalta Curte.

UPDATE Romulus Bulacu a transmis poziţia sa pentru „Adevărul”: „In conformitate cu decizia Înaltei Curţii din noiembrie 2020 nu am nicio Interdicţie de a ocupa o funcţie publică”.

Romulus Bulacu va ocupa funcţia de inspector general la ISD, potrivit unei decizii a Executivului publicată în Monitorul Oficial. Fostul senator îl va înlocui pe Paul Racoviţă, care a fost revocat din funcţie.

În legislatura precedentă, Romulus Bulacu a fost senator PNL, iar între 2012 şi 2016 a fost consilier judeţean la Vâlcea.

În decembrie 2019, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Bulacu a pierdut procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). A devenit incompatibil şi a primit interdicţie de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani. S-a ajuns aici după ce, în 2016, fostul senator, care la vremea respectivă era consilier judeţean la Vâlcea, a fost declarat incompatibil întrucât firmele la care era asociat au încheiat contracte cu institutţii publice din subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât în perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. Minet S.A. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea (în valoare de 1.365,98 lei) şi respectiv, între S.C. Minet Conf S.R.L. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăeşti (în valoare de 2.685,84 lei)”, arăta ANI într-un comunicat din 2016.

Romulus Bulacu a formulat însă o contestaţie împotriva deciziei definitive a ÎCCJ.

Un alt complet al Înaltei Curţi i-a admis calea extraordinară de atac în noiembrie 2020 şi a dispus rejudecarea procesului astfel încât, în acest moment, Bulacu nu mai are o decizie definitivă de incompatibilitate şi, prin urmare, nu are interdicţie de a ocupa o funcţie publică. Următorul termen în procesul de rejudecare este pe 27 mai 2021.

„Fără penali în funcţii publice”

În programul de guvernare al Cabinetului Cîţu, adoptat de Parlament, la capitoul III Resurse umane din sectorul public, se precizează:

„Implementarea unui model profesionist şi imparţial de recrutare în funcţia publică, prin organizarea unui sistem de concursuri care să pună accentul pe competenţa şi integritatea funcţionarilor publici, precum şi pe orientarea spre performanţă”.

Nu în ultimul rând, la Capitolul „Fără penali în funcţii publice” se arată:

„Persoanele care urmează să ocupe o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii puterii de stat vor trebui să îndeplinească anumite cerinţe de integritate, legalitate şi corectitudine, menite să consolideze încrederea cetăţenilor în autorităţile publice şi să preîntâmpine derapajele de la principiile democraţiei statului de drept.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

muresan anna
22.04.2021, 12:06:47

In tara asta nu mai sunt oameni integri?

+3 (5 voturi)
geminy alecs
22.04.2021, 12:17:30

daca facea psdul asa ceva, iesea lumea sa dea cu peturile de asfalt.

+1 (5 voturi)
Marian Petrescu
22.04.2021, 12:17:49

Ma felicit ca am votat USR.

+1 (7 voturi)
M Costi
22.04.2021, 12:45:03

"...O persoană care a avut interdicţie de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani..." !?! Dacă e reevaluat si revopsit , e bun ! Iar lozinca „Fără penali în funcţii publice” ramane valabila , insa doar pentru pesedisti , nu si pentru ai nostri ( ca brazii ).... !

+1 (3 voturi)
dumitru bogdan
22.04.2021, 13:01:57

Bulacul asta are o firma care vinde perne și alte asemenea prin Carrefour și alte magazine. Minet, din zramnicu Vâlcea. Este un patron, am spune, cu o afacere de succes. Dar el, în loc să-și vada de afacere, vrea la stat. Nu ii ajunge ca este șef la el la firma, vrea și șef la o instituție a statului. Credeți că știa Catu de acest Bulacu? I-a venit propunerea în plic, pe linie de partid. Pui un plăpumar șef la Inspectoratul de Stat în Construcții. Și penal.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările