Florin Cîţu vs. Dan Motreanu. A reînceput lupta pentru şefia PNL

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu s-au stins prea bine ecourile congresului PNL din data de 25 septembrie, iar Florin Cîţu, noul lider al liberalilor, nu a apucat să se instaleze prea bine în scaunul de preşedinte, că lupta pentru şefia partidului este pe punctul să fie relansată din nou.

La finalul unui an în care liberalii au fost preocupaţi exclusiv doar de campania internă pentru alegerea unui nou preşedinte al partidului, un demers care s-a transformat într-un adevărat măcel politic, din care nu au lipsit îmbrâncelile, pumnii, înjurăturile şi huiduielile, iar guvernarea a fost trecută cu totul în plan secund, partidul este făcut ţăndări.

Intenţia de vot pentru principalul partid aflat la guvernare a scăzut dramatic, toate sondajele de opinie indică faptul că PNL se află în acest moment pe un trend descendent în opţiunile românilor, iar la capitolul încredere din partea electoratului atât liderii partidului, cât şi  preşedintele Klaus Iohannis, cel care s-a erijat în liderul de facto al PNL, au scăzut mult sub liderii principalelor partide de opoziţie.

Mai mult, la două luni de la declanşarea crizei politice care a culminat cu retragerea miniştrilor USR din Guvern şi adoptarea în Parlament a moţiunii de cenzură care a generat căderea executivului condus de Florin Cîţu, liberalii nu reuşesc să identifice o formulă politică prin care să diminueze pierderile electorale şi să repună partidul pe traiectoria corectă.

În acest context politic extrem de dificil pentru PNL, şedinţele forurilor de conducere, care ar trebui să dezbată şi să găsească soluţii pentru problemele pe care le înfruntă partidul, s-au transformat în şedinţe de terapie de grup. Iar cel care a dat tonul şi a propus ca partidul să facă „psihoterapie colectivă” este chiar Emil Boc, primarul Clujului, inspirat, probabil, de terapiile practicate la clinica sa de celebra Vanessa Youness, în dosarul căreia actualul primar a şi dat declaraţii la DNA.

Ultima „şedinţă de terapie”, care s-a desfăşurat marţi seara la sediul din Aleea Modrogan, nu a generat soluţii noi pentru rezolvarea crizei politice. O propunere clară de prim-ministru nu există, iar negocierile cu USR şi PSD în vederea formării unei majorităţi parlamentare, care să voteze învestirea unui guvern cu puteri depline, se vor relua de la capăt, după ce generalul Nicolae Ciucă a rata misiunea care i-a fost trasată şi a abandonat câmpul de luptă.

„Şedinţa de terapie” l-a propulsat, însă, pe Dan Motreanu, preşedintele PNL Giurgiu, organizaţia care a obţinut cel mai bun rezultat al PNL la alegerile parlamentare din decembrie 2020, drept principalul opozant al actualului lider al liberalilor. Membru PNL cu ştate vechi, Motreanu a ieşit din linia de partid şi l-a criticat extrem de dur pe Florin Cîţu, despre care a afirmat că este principalul vinovat pentru tot ceea ce se întâmplă în partid.

Motreanu este şi autorul celebrului mesaj lansat chiar cu o zi înaintea congresului PNL, în care a criticat în termeni extrem de duri modul în care s-au comportat cele două tabere în campania internă. De asemenea, în acest mesaj, Motreanu le cerea colegilor să revină la realitate şi la problemele cu care se confruntă cetăţenii, subliniind că „Acest congres trebuia să pună în discuţie două teme mari: reforma internă şi găsirea de soluţii de guvernare. Este un congres ratat”.

Aşa cum în campania internă Ludovic Orban şi-a jucat funcţia de preşedinte al PNL, carierea politică, dar şi poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, aşa îşi joacă acum şi Florin Cîţu viitorul în partid şi în politică. În scenariul în care Cîţu nu va reuşi să mai rămână în funcţia de premier, este destul de previzibil că acesta va fi spulberat imediat şi de la conducerea partidului.

Un congres extraordinar, care să refacă punţile rupte între diferitele tabere din partid şi să propulseze o echipă nouă de conducere la vârful partidului, este aşteptat cu multă nerăbdare de foarte mulţi lideri, în special de cei care în această campanie au preferat să tacă şi să urmărească cu mare atenţie în ce direcţie se îndreaptă PNL.

Desigur, Dan Motreanu are mare dreptate atunci când spune că Florin Cîţu este vinovat de situaţia în care a ajuns astăzi partidul. Stilul impulsiv al premierului, lipsa de experienţă politică, dar şi „lăutarii” politici care l-au luat captiv şi care îi cântă zilnic doar de bine, sunt o serie de factori care l-au împins pe Cîţu să facă greşeli foarte mari. Însă, tartorul acestei crize politice este, fără îndoială, faraonul de la Cotroceni. Cel care, călcând în picioare Constituţia României, a dorit să-şi subordoneze total atât partidul, cât şi instituţiile statului. Or, până la procesul lui Cîţu, partidul trebuie să-l „judece” mai întâi pe Iohannis. Acesta fiind autorul haosului care domneşte acum în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite