Politică

articolul anterior articolul urmator

Foametea extremistă

6
18 Jan 2015 12:54:26
Bogdan Diaconu
Adevărul ştiut de toţi, dar nerecunoscut de nimeni: ”foametea extremistă”
Adevărul ştiut de toţi, dar nerecunoscut de nimeni: ”foametea extremistă”

Un cititor de pe pagina mea de socializare mi-a răspuns într-un mod şocant la întrebarea deschisă adresată de mine: ” Cu ce forme de extremism credeţi că se confruntă România?” Răspunsul a fost tranşant: ”Foametea extremistă”. În două cuvinte, el a reuşit să sintetizeze drama unei Românii care trebuie să facă faţă unor provocări sofisticate ale civilizaţiei moderne în timp ce nu şi-a rezolvat problema de bază: supravieţuirea cetăţenilor.

Ar trebui să admitem, ascultând vocea străzii, că, în timp ce căutăm soluţii pentru arhitectura securităţii statului, pentru integrarea europeană, pentru modernizarea sistemelor de apărare şi pentru alte asemenea idealuri înalte, îi lăsăm pe cetăţeni să ajungă în stradă din cauza unor credite scăpate de sub control sau ignorăm pur şi simplu creşterea constantă şi dureroasă a preţurilor, ”la nivel european”, cărora veniturile din România nu le mai fac faţă de mult. Am ajuns să semănăm cu India care trimite rachete în spaţiu în timp ce milioane dintre cetăţenii acestei ţări nu au apă de băut. La fel proceda şi regimul comunist din diferite ţări: se lansa în proiecte megalomanice în timp ce locuitorilor le lipseau cele necesare traiului zilnic.

Dar despre sărăcie nu vorbeşte nimeni în public la modul serios, aceasta nu este o problemă de CSAT, este doar un capitol în statistici, cu cât a crescut, în ce ritm, de parcă am măsura temperatura, nu felul în care se prăbuşeşte viaţa cetăţenilor români!

”Foametea extremistă”, lărgind sensul termenului ”foame” la tot ceea ce înseamnă penuria vieţii de zi cu zi, este cea mai mare ameninţare la adresa României la această oră.

De aceea, cred că cel mai corect răspuns dat la întrebarea cu ce ameninţări extremiste se confruntă România este cel pomenit în titlu. ”Foametea extremistă”, lărgind sensul termenului ”foame” la tot ceea ce înseamnă penuria vieţii de zi cu zi, este cea mai mare ameninţare la adresa României la această oră. Că nimeni din clasa politică actuală nu o ia în serios este doar o dovadă a lipsei de realism şi de implicare a politicienilor în România reală. Politicienii vechi au nevoie de rachete în spaţiu, de teorii alambicate, de concepte şi dezbateri nesfârşite, nu vor să recunoască faptul că pur şi simplu cetăţenii României sărăcesc de la o zi la alta într-o spirală nesfârşită a lipsurilor şi că această clasă politică din ultimii 25 de ani este direct responsabilă pentru dezastru.

Pentru sărăcie nu se fac pacte politice, nu se strâng semnături, nu se semnează condoleanţe, deşi victimele sărăciei româneşti sunt nenumărate. Dar sărăcia nu e ”sexy”, nu dă bine, nu e frumos să te ocupi de aşa ceva. Şi oricum, nimeni din cei care au provocat-o nu vrea să rezolve sărăcia din România. Mai sunt încă multe rachete de trimis în spaţiul imaginarului inutil care necesită bani şi resurse. Sărăcia poate să aştepte. Şi, între timp, să tot crească...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Nicholas Kazan
18.01.2015, 13:22:47

În 81 am lucrat la o fermă din Elveția câteva săptămâni și când i-am spus fermierului că românii au trimis un cosmonaut în spațiu, tipul s-a rânjit și mi-a tăiat vorba: și ci-o face acolo, va semăna cartofi? India trimite rachete în spațiu, dar 60% din indieni să răhățesc pe afară, pe unde apucă. Calcă în propriul lor rahat, și poartă germenii. Noi românii o facem oarecum la fel, dar răhățeala este de natură bisericească și corupție endemică, de frivolitate individuală față de răspunderea civică - pe care o batjocorim, pentru că ne spoliem propria țară și când să facem oarce muncă de voluntariat, cu 1,5% participare la așa ceva, suntem pe nicăieri, considerând că media europeană este cam la 60%. Ăsta este extremismul dăunător, găunos cu care ne războim; maladia socială care sălășluiește în noi!

+3 (7 voturi)
janos from budapest
18.01.2015, 16:00:34

mda,era o vorba in trecut! "Nu te intinde mai mult decat iti permite plapuma" parca...in rest sunt de acord cu totul :)

+3 (3 voturi)
paradoxal
18.01.2015, 16:08:55

Domnu Diaconu foarte emotionat articolul(la fel ca si precedentul) Nici acum nu sunteti gata si cu prezentarea unor viziuni,idei,proiecte concrete,Masuri practice de diminuare a saraciei si a foametei ? Da uitati va propun niste idei. Cereti in mod public ca restul de pina la 80 de milioane de euro necesare constructiei catedralei din Bucuresti sa fie dati de catre enoriasi prin donatii benevole si nu din surse de bani alocati din bugetul Public. Ginditiva cite lucruri bune s-ar face cu acele zeci de milioane de euro.ginditiva..... citi oameni ar putea fi ajutati in mod direct prin demararea eficienta a unor proiecte sociale in valoare de 40 ori 50 de milioane de euro,, Cereti iarasi in mod public ca pina la finele anului 2015 in parlamentul Romaniei sa nu existe mai mult de 300 de parlamentari.(Cetatenii romani si-au exprimat aceasta doleanta in mod oficial) Ginditiva...redirectionarea sumei totale de bani de care beneficiaza acum cei 300 de parlamentari pe degeaba acum ce Bine ar prinde unor oameni saraci.(calcul simplu,socotiti doar salariile celor 300 de parlamentari in plus care i-au bani pe degeaba,fara bonusuri si celelalte facilitati aferente) Cereti tot in mod public ca legislatia sa fie schimbata in asa fel incit Curtea de Conturi sa aiba posibilitatea,conditiile legale de acoperire de 100%la100% in controlul banilor publici si a modului de cheltuire a banilor proveniti din buget de primarii,consiile judetene,etc.Momentan cica nici 20% aceasta curte de conturi nu poate acoperi.Ginditiva ce bine ar fi prins multi bani cheltuiti aiurea de multi cretini aflati in posturi de conducere. Romania este cam pe ultimul loc la colectarea darilor catre stat.Ginditiva,ce bine ar fi prins,acei bani necolectati din cauza unui sistem Extrem de birocratic si anevoios. Sunt doar niste idei.Dar d-voastra ca un stralucit politician care sunteti,sunt sigur,si nu ma indoiesc,ca aveti in mineca niste masuri si idei mult mai eficiente decit cele propuse de mine. ps Astept cu interes sa scrieti in urmatoarele articole propunerile d-voastra in privinta combaterii saraciei si nu doar Vorbe.De vorbe Romania este satula pina peste cap de 25 de ani incoace.

+2 (4 voturi)
KrantzRo
18.01.2015, 16:12:50

În România, ca peste tot în lume, nu există sărăcie decît acolo unde individul o acceptă şi se complace în ea. Pentru că dacă ar vrea să-şi utilizeze creierul, măcar 10% din capacitatea lui, cît se spune ştiinţific că l-am folosi, sărăcia ar dispare. Sau cel puţin ar trece la un alt nivel pentru că această stare e diferită şi percepută de fiecare individ în parte. Dar parcă e mult mai simplu să stai cu mâinile în sân sau strânse pe paharele de băutură, şi să accepţi fatalitatea statisticii şi nepăsarea conducătorilor aleşi, culmea, tot de cei săraci. Mai ales că scrie şi la gazetă despre asta şi se spune şi la TV. Multora le e lene până să se şi asocieze unii cu alţii sub balconul puterii, zi de zi dacă e cazul, pentru a obţine ce vor. Nu mai bine să se lupte alţii pentru mine ca să scap de sărăcie? Ia să stau eu cuminte şi să îngroş statistica. Hai noroc vecine! Dai şi tu o vodcă? Singurele momente când "săracii" parcă uită de sărăcie şi se asociază, sunt cele de sărbători, sau de promoţii tembele la tigăi şi motocoase, când toţi dau năvală, deşi nu le trebuie atât sau aşa ceva, scoţând la iveală adevărata sărăcie a omenirii. Cea "cu duhul". Acum ce-am vrea? Bogăţie la toată lumea? iPhone 6S Gold la toţi cetăţenii planetei cu minute nelimitate în orice reţea? La naiba! Nu suntem toţi pe nava Enterprise din Star Trek!

+5 (5 voturi)
Adrian Andrei
19.01.2015, 15:00:09

Felicitari pentru articol. Daca nu citeam si panoul din dreapta paginii in care se explica ca sunteti parlamentar muream prost. Aveam convingerea ferma ca toti parlamentarii, fara exceptie, sunt niste beep si merita merita aruncati afara cu suturi in beep. Acum sunt pe punctul de a recunoaste ca m-am inselat (in foarte mica masura) si aproape gata sa produc si scuze (nu tuturor, dar macar dvs.). Vad ca ati mai scris, am sa caut sa ma informez. Pana atunci, felicitari pentru acest articol.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările