Politică

articolul anterior articolul urmator

Forumul Economic de la Krynica: cum se construieşte viitorul Europei în Carpaţi

27
10 Sep 2019 17:53:22
Ion M. Ionita
Via Carpatia, unul dintre proiectele majore din regiune despre care s-a vorbit la Forumul de la Krynica
Via Carpatia, unul dintre proiectele majore din regiune despre care s-a vorbit la Forumul de la Krynica

Viitorul se clădeşte pe idei, iar ideile au nevoie de dialog şi dezbatere pentru a se impune. La Krynica, în Carpaţii Polonezi, se întâmplă asta de 29 de ani. Forumul Economic din micuţa staţiune de munte a început după căderea comunismului destul de timid. Era greu să aduci oameni cu vederi diferite care să accepte să stea la aceeaşi masă.

La prima ediţie au venit cam 300 de participanţi. Polonia se angaja atunci într-un proces rapid de reforme care urmau să schimbe economia centralizată comunistă, într-o economie performantă în noua lume care se deschidea globalizării.

Aproape trei decenii mai târziu, la ediţia din 2019, Forumul Economic de la Krynica a însemnat 4500 de invitaţi străini, reprezentând lideri politici, gânditori, economişti, autori, profesori de reputaţie internaţională, 600 de ziarişti acreditaţi, cu toţii venind din peste 60 de ţări din Europa, America, Asia.

Este cel mai mare eveniment de acest tip din Europa Centrală şi de Est, plasat sub organizarea Institutului pentru Studii Estice din Varşovia. În prezent, o ediţie costă câteva milioane de euro, dar marea majoritate a fondurilor provine din sponsorizarea pe care o acordă firmele poloneze. Reformele radicale adoptate încă de la primul guvern al Solidarităţii şi continuate după aceea au produs rezultate. Polonia are cea mai mare economie din zona fostelor ţări comuniste şi organizarea unui forum de magnitudinea celui de la Krynica nu reprezintă nici pe departe o povară, nici financiară, nici logistică. Numit un Davos al Europei Centrale şi de Est, Forumul de la Krynica este o scenă de dezbatere privind politica, economia şi viitorul Europei.

Ce s-a discutat la Krynica, ediţia 2019? Macroeconomie, Business şi Management, Politică Internaţională, Europa şi Lumea, Politici Securitate, Cybersecurity, Energie, Media, Societate, Europa Carpaţilor, Sănătate, Stat şi Reformă.

Fără Carpaţi nu există o Europă, una dintre concluziile discuţiilor. La care se adaugă noile formate, Bucureşti 9 sau Iniţiativa celor Trei Mări. Toate având scopul întăririi coeziunii, a economiei şi a securităţii în regiunea dintre Marea Baltică şi Marea Neagră. De unde importanţa aducerii asigurării securităţii la Marea Neagră la nivelul Mării Baltice, ceea ce România a subliniat în toate discuţiile legate de această temă la care a avut reprezentanţi.

În lumea de azi care se confruntă cu provocări noi, Europa îşi caută cel mai bun model pentru viitor. Confruntarea dintre America şi China, ameninţările Rusiei pe Flancul Estic, Brexit-ul, toate ridică probleme la care Europa trebuie să ofere răspunsuri.

Este nevoie de o Europă mai puternică, dar cum va arăta ea? Vor reuşi europenii să depăşească punctele de divergenţă şi vor ajunge la cele mai bune soluţii pentru atingerea interesului comun? Istoria popoarelor europene va fi înţeleasă în sensul a ceea ce ne apropie sau a ceea ce ne distanţează? Dezbaterile, uneori aprinse, pe teme istorice sensibile cum sunt relaţiile polono-germane sau polono-ucrainiene arată cât de dificilă este reconcilierea şi asumarea trecutului. Din păcate, istoria continuă să fie folosită ca un câmp de bătălie politică, ceea ce arată cât de mare nevoie este ca specialiştii să se aşeze la masă şi să discute, indiferent cât de distanţate sunt viziunile pe care le susţin. 

La Krynica nu s-au dat răspunsuri definitive, nici nu este scopul unui asemenea forum, dar s-au dezbătut  marile probleme cu care ne confruntăm. Îmbucurător este că România a avut o prezenţă semnificativă pe toate palierele şi temele de dezbatere, de la autorităţi la think-tank-uri, de la mediul academic la presă şi social-media.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

Vanatorul/d.c.
10.09.2019, 18:56:07

Dom Ioniță, acuma nu ca vreau sa zic, dar eu tot mai trag nadejde că o sa infingem si noi un forum economic pe plaja in Vanuatu..! Un forum cu dotare materiala si ..logistica strict necesara, la care sa participe numai cine trebuie , ca sa nu pierdem timp prea mult cu gargara, si sa putem trece imediat cum se lasă seara la implementarea celor hotărate. Deci, doua hamacuri legate la umbra palmierilor de pe plaja, o masuța cu vreo cateva cocteiluri smecheroase (d-alea cu umbreluță, cum am vazut in filme), vreo cateva economiste localnice bronzate convingator si peste tot de la mama natura si echipate standard (3 frunze, cu tot cu aia din mana cu care dau ca pasărea colibri din aripi ca sa ne faca aer), si gata..! Ne dezbateam pana e la seara, ne stabilim personalul nocturn necesar pentru implementarea celor hotărâte, si a doua zi, in ziarul nostru electronic de-acolo (eu zic sa-l botezam ”Durerea la Tenesi.ro” si sa aiba ca slogan definitoriu ceva mobilizator si inaltator totodata, gen ”Munca il innobeleste pe om”), matale ii arzi un articol de Pullizer, iau eu ii bag un comentariu de cade direct in limbă concurenta, mai ales aia de la forumul economic de la Davos..! Si nu uitam sa luăm macar o tableta cu noi pe plaja, ca sa le dam pe spate pe economiste cand vom trece iarasi pe cocteiluri..! Ar merge si berea, dar intram cam des in apa de la ea, si nu de alta, dar sa nu fie prin zona si alti intreprinzatori romani, ca s-ar putea sa ne ”sperie” si hamacurile si economistele, cat ne usuram noi conform principiului lui Arhimede..! Adicatelea, trebuie sa fim si vigilenti un pic..! Vorba aia: ”Paza buna, doarme cum isi așterne”. Sau cam asa ceva, parca..

-7 (9 voturi)
Mircea Lupan
10.09.2019, 19:36:38

Parca si vad scena: domnul Ionita zambindu-si cu miss Vanuatu in fata unor cocktail-uri iar mosulica V/d.c., intr-un tufis, tinand in brate o grasana hebridoaica din Malakula.

0 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
10.09.2019, 19:52:42

Proverb malaiezian: ”Cei mai imbecili trolii, se vor autodemonstra ca atare si prin faptul ca atunci cand nu pricep o gluma prea subtila pentru ei , vor incerca s-o modifice in functie de gustul lor tamp si mintea lor neteda de randasi digitali cu IQ cat clanța usii”

-6 (8 voturi)
Mandrean Paul
10.09.2019, 18:56:19

Daca e "Via Carpatia" ce cauta pe teritoriul hunilor?

-7 (7 voturi)
Tomescu Tom
10.09.2019, 18:58:56

Deci ... dezvoltati subiectul ... .... " România a avut o prezenţă semnificativă pe toate palierele şi temele de dezbatere, de la autorităţi la think-tank-uri, de la mediul academic la presă şi social-media. " Practic nu ati spus nimic ..ne-ati pus in tema ca undeva , niste oameni au discutat ... d-zeu stie ce ... Intreb , fiindca subiectul in sine , este important rau de tot ... si nu merita ascuns sub pres ..

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (27)