Fost ambasador al R. Moldova în SUA: Declaraţiile de unire mobilizează, perfid, electoratul lui Dodon. Băsescu face băi de mulţime organizate de Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, preşedinte al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS), crede că, dincolo de gestul simbolic, declaraţiile de unire semnate de cei 60 de primari moldoveni vor ajuta, de fapt, partidele dirijate de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc la alegerile parlamentare din toamnă, pentru că vor mobiliza electoratul prorus. Nici declaraţiile lui Băsescu nu ajută, crede Munteanu.

Adevărul: Cum vedeţi declaraţiile de unire semnate de mai mulţi primari din Republica Moldova? E un gest simbolic, profund, dar fără implicaţii juridice.
Igor Munteanu: Aş dori să-i felicit pe toţi românii care simt româneşte şi care înţeleg semnificaţia profundă, politică, a jubileului, dar pentru atingerea acestui obiectiv (unirea –n.r) nu e suficientă doar răsfirarea tricolorului. E nevoie ca populaţia din Republica Moldova să-şi dorească acest lucru, iar instituţiile să fie compatibile cu obiectivul. E nevoie de o transformare democratică a Republicii Moldova şi de crearea unui liant politic, aşa cum a fost între Germania de Vest şi Germania de Est. În acest moment, nu există condiţii care ar face posibilă reunificarea statului român. Trebuie să punem întrebările corect. Declaraţiile unor primari înseamnă foarte mult: înseamnă asumarea unei identităţi în mod public, pentru că avem şi foarte multe minorităţi naţionale furioase pe aceste declaraţii de unire.

Înseamnă şi un act de curaj al primarilor.
Da. Avem aproape 60 de declaraţii pentru unire, dar, în acelaşi timp, avem şi 180 de declaraţii antiunire, organizate rapid de forţele care se opune acestui proces. Aici apar problemele: discursul este pro-unire, dar acţiunile sunt total pe dos.

Pragmatic vorbind, aceste declaraţii de unire duc la mobilizarea electoratului pro-rus, controlat de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, aflaţi acum la putere.
Exact. Există această perfidie a unor politicieni de a folosi declaraţiile de unire pentru a mobiliza unele grupuri etnice care se împotrivesc unirii. Avem o societate divizată. Unele minorităţi, cum ar fi cea găgăuză, a votat în proporţie de 90% cu Igor Dodon. Unul dintre deputaţii din Regiunea Autonomă Găgăuzia, cum este Corneliu Dudnic, ales pe listele PD (partidul de guvernământ controlat de Vladimir Plahotniuc - n.r.), a spus că dacă mişcarea unionistă va continua, el va pune mâna pe armă. Dudnic a sprijinit şi referendumul din Găgăuzia, din 2014, pentru aşa-zisul „statut amânat“.

Ce înseamnă?
Înseamnă că, în cazul în care continuă declaraţiile prounire, Găgăuzia devine stat.

Automat?
Automat. În opinia lor, asta e posibil. Deci trebuie să ne gândim: dacă acest declaraţii prounire continuă, cine câştigă din asta, cine poate să exploateze tema unionistă? Are loc o mobilizare a electoratului lui Igor Dodon în an electoral. Nu poţi cenzura trăirilor oamenilor (unionişti - n.r), dar trebuie să o faci inteligent şi calculat, să vezi pe cine ajută şi pe cine defavorizează. Cu siguranţă dezavantajează elementele democratice, care ar încerca să combine voturile etnice în sprijinul unor opţiuni proeuropene, pentru că europenizarea Republicii Moldova înseamnă apropierea de statul român.

Traian Băsescu, care încurajează curentul unionist, face bine sau nu?
Trebuie să privim nuanţat. Mulţi votanţi din Republica Moldova simt o neţărmuită recunoştinţă pentru Traian Băsescu pentru că a menţinut R. Moldova pe radarul de interes al statului român. În acelaşi timp, ostilitatea cu care Traian Băsescu priveşte spre anumiţi lideri din opoziţia democratică face rău.

Vă referiţi la Maia Sandu şi Andrei Năstase.
Mă refer la liderii care contează (Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt principalele voci ale Opoziţiei la Chişinău – n.r). Resursele administrative folosite pentru băile de mulţime în care se scaldă domnul Băsescu reprezintă contribuţia PD ( condus de Plahotniuc –n.r), fără dubii. Traian Băsescu spune: «Uitaţi de integrarea europeană. Este un miraj, este utopic!». Asta nu înseamnă că cetăţenii înţeleg acest lucru ca o invitaţie către unire. Asta înseamnă, mai degrabă, o demobilizare a electoratului democratic pentru a lupta pentru cauza lui.

Deci, direct sau indirect, şi Băsescu pune umărul la consolidarea puterii actuale de la Chişinău.
Dvs aţi spus-o. Dar când tratezi în mod raţional care sunt consecinţele, ajungi la o asemenea concluzie. Sigur, lucurile nu sunt în alb şi negru. Sunt nuanţe. Politicienii români trebuie să-şi dea seama de consecinţele acţiunilor lor, pentru că este ca într-un joc de biliard: loveşti o bilă ca să nimereşti în alta. Acesta este şi jocul pe care îl face domnul Plahotniuc cu partidul său.

R. Moldova ar trebui să se unească cu România pentru a ajunge în UE sau ar trebuie să ajungă în UE ca să se reunească cu România?
R. Moldova nu are cale decât să-şi europenizeze spaţiul administrativ, economic şi social. Nu există scurtături. Nu poţi să contruieşti o reunificare a statului român când populaţia nu sprijină în întregime acest ideal. Nu am menţionat deloc Transnistria. Există riscuri reale ca R. Moldova să fie transformată într-un sultanat rusesc, cu Transnistria având statut de federaţie într-un stat comun. Acesta este interesul naţional al României? Nu este.

***

Puteţi urmări aici interviul integral cu Igor Munteanu la Adevărul Live, despre subiecte ca vizita premierului Viorica Dăncilă la Chişinău şi alegerile parlamentare din Republica Moldova. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite