Călin Popescu Tăriceanu: „Suntem cu fundul în două luntri. Trebuie să avem curajul să revizuim Constituţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu FOTO Adevărul

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a vorbit, la RTV, despre conflictul pe care l-a avut în interiorul PNL cu parlamentarul Gigi Becali, dar şi despre revizuirea Constituţiei ca singură metodă de limpezire a conflictelor în politica românească.

Despre demisia lui Gigi Becali:

Am să vă spun un lucru: îmi displace să discut despre acest subiect şi această persoană, pentru că PNL în virtutea trecutului istoric, al ţinutei etc, trebuie să se gândească că acest partid s-a constituit pe marginea unor valori şi principii. Eu nu cred că acesta este un subiect de interes larg pentru societatea românească. Eu cred că fără să neglijez faptul că – acest subiect face deliciul presei – cred că valorile care au adus împreună oamenii care fac politică în PNL, aş vrea să-l întrebaţi pe cel care l-a adus în partid pe Gigi Becali.

Eu nu mi-am ascuns părerea şi în forurile interne ale PNL mi-am spus părerea. Nu am făcut-o public pentru că eram în perioada electorală, nu am vrut să dau amploare acestui subiect când eram angajaţi într-o luptă mult mai importantă. Ce s-a întâmplat acum este exact ceea ce trebuia să se întâmple şi sper că toţi colegii mei vor reflecta serios ca astfel de situaţii nefericite să nu se mai întâmple.

Acum aproximativ 10 ani au avut loc alegeri parlamentare în Belgia. A câştigat alegerile un partid de extremă dreaptă. Toate partidele democratice parlamentare au refuzat să facă parte dintr-un guvern de dreapta extremist. PNL nu se poate amesteca cu cei care sunt adepţii unui naţionalism deşănţat, cu cei care dau dovadă de rasism, de xenofobie, cu cei care nu cred în statul de drept, cu cei care nu sunt de acord cu domnia justiţiei. PNL are resursele să se regenereze după această întâmplare perdantă.

Nu-mi face plăcere deloc să abordez subiectul Becali. Acesta e un subiect important, însă şi minor. Trebuie expediat acolo unde merită şi să trecem la lucruri serioase, respectiv la agenda de preocupări ale cetăţeanului.

Despre asocierea dintre Crin Antonescu şi Gigi Becali:

L-am întrebat pe un bun prieten de-al meu care avea afaceri cum îi merg şi el m-a întrebat; „Care afaceri?” Cam asta e.

Despre coabitarea cu Traian Băsescu:

Spre deosebire de Neagu Djuvara care are o francheţe extraordinară pe lângă vorbirea românească pură, nu îmi permit această francheţe, dar în privinţa lui Băsescu am experienţă personală lungă şi văd că experienţa mea o încearcă acum şi ceilalţi care mi-au urmat.

Experienţele politice cu Băsescu trebuie să ne ducă la nişte concluzii, concluzii pe care să le tragem când gândim revizuirea Constituţiei.

Despre revizuirea Constituţiei:

Este important ca această discuţie să nu plece de la persoane ci de la serie de principii. Trebuie deci să hotărâm ce arhitectură constituţională vrem. Prima Constituţie trebuia să ţină cont de personajul Ion Iliescu, dar putem trage nişte învăţături că avem o Constituţie hibrid care are sădiţi în ea germenii conflictului care ies la suprafaţă când la cârma ţării apare un persnaj conflictual cum e Traian Băsescu.

Un exemplu foarte la îndemână este cel legat de desemnarea miniştrilor care urmau după vacamtarea unui post. Constituţia spune că premierul propune şi preşedintele semnează actul, deci responsabilitatea miniştrilor îi revine premierului. Preşedintele legalizează cumva aceste acte. Eu şi Băsescu am avut mereu probleme în această privinţă pentru că îmi spunea că nu e notar. M-am trezit o dată că nu mi-a acceptat numirea unui ministru, şi Curtea Constituţională mi-a spus că am dreptate. A doua oară, aceeaşi CC mi-a spus că preşedintele are voie să respingă o singură numire.

Vă spun că există seminţele astea sădite şi vor încolţi din orice. Zile în şir a existat un conflict pentru că preşedintele spune ceva şi premierul altceva.

Din punctul meu de vedere este nevoie de o revizuire a Constituţiei care să tranşeze lucrurile. Într-o republică parlamentară aşa cum funcţionează în cele mai multe ţări din Europa rolul proeminen îl are premierul, dar el este sub controlul Parlamentului. Chestiunea cu procentul din Parlament nu este din pricina sistemului constituţional, ci din pricina sistemului electoral. Parlamentul este instituţia cheie, care reprezintă voinţa cetăţeanului.

Avem şi cealaltă posibilitate – aceea cu un preşedinte cu puteri executive, după model american şi cu asta am terminat. Atâta timp cât vom fi cu fundul în două luntri, atunci şi după revizuirea Constituţiei vom avea aceleaşi probleme: un preşedinte ca Băsescu sau un premier mai smucit cu un Parlament cu cine ştie ce majoritate. Toată clasa politică este încleştată într-un război de 8 ani. Trebuie să avem curajul să rupem pisica şi să mergem într-o direcţie.

Despre Congresul extraordinar al PNL:

Nu voi candida la şefia partidului. Am anunţat deja asta. Şi nu ştiu dacă voi candida la prezidenţiale.

Despre conflictul cu Elena Udrea:

Aveam o adversitate faţă de Elena Udrea pe care nu voiam s-o alimentez. Să ştiţi că fiecare partid îşi face strategia lui, planul lui, şi atunci se pot ancora de anumite elemente care apar pe scena politică. Nu sunt singurul vizat de aceste lucruri. Chiar zilele trecute, am citit pe ziare.com o ştire despre cine e omul lui Băsescu în PNL. Ei bine, eram eu, pentru că era o poză cu mine la un restaurant cu Sebastian Vlădescu. Până să mă influenţeze pe mine cineva, mai e multă vreme.   

Despre viitoarele alegeri prezidenţiale:

Există între noi un contract care ne leagă. Sigur că pot apărea alte interese colaterale, dar avem o obligaţie faţă de aceşti cetăţeni. Odată îndeplinite aceste obligaţii, cred că fiecare partid îşi va putea recăpăta libertatea. Eu am spus că România nu va ieşi din criză mai devreme de un an, un an şi jumătate. Eu cred că în România se va trăi din nou bine ca în 2007 şi trebuie să facem aceste eforturi. Cetăţenii nu sunt preocupaţi de dispute şi nici de dezbateri legate de Constituţie, ei sunt interesaţi de ce fac politicienii pentru ei şi noi avem această datorie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite