Traian Băsescu: Putin va ajunge la gurile Dunării; Occidentul a ratat ocazia să-l oprească. Dacă preţul ţiţeiului nu scădea, acum era la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu FOTO Mediafax
Traian Băsescu FOTO Mediafax

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, la B1 TV, despre relaţia României cu Republica Moldova, despre parcursul european al moldovenilor, dar şi despre justiţia din România.

Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări declaraţiile

Sabin Orcan: Nu aţi dat prea multe interviuri în ultima vreme.

Traian Băsescu: Nu, declaraţii pe scări. Am foarte multe solicitări dar  nu mi se pare că e momentul să fiu foarte activ, chiar dacă cei care încearcă să mă denigreze sunt extrem de activi.

Sabin Orcan: Ce crede fostul preşedinte despre actualul preşedinte? Să vorbim despre lupta anticorupţie...

Traian Băsescu: Ştiţi când o să ne trezim din dezbaterea asta sterilă? Sunt lungi dezbateri cu materiale trimise de procurori din dosare şi o să ne trezim când avem tancurile ruseşti la frontieră, în timp ce discutăm denunţuri ale unor denunţători.  

Sabin Orcan: O să încep cu vizita dvs. la Chişinău.

Traian Băsescu: Eu în Republica Moldova sunt foarte cunoscut. Acolo  nu am o problemă de recunoaştere, cum cred că în multe ţări din Europa nu am o problemă . Era ca şi cum mă plimbam în Bucureşti.

Sabin Orcan: Circulă pe piaţă această teorie că aţi vrea să luaţi cetăţenia Rep. Moldova ca să candidaţi la preşedinţia Rep. Moldova.  

Traian Băsescu: Astea sunt speculaţii de oameni uneori cu un nivel redus de responsabilitate. Cum să te poţi gândi că un fost preşedinte se face preşedinte al Rep. Moldova? Cele două ţări se vor uni ori de bunăvoie, ori de nevoie. O speranţă legată de o abordare a oamenilor politici din Moldova, privind la ce a fost în Ucraina, trebuie să ştie că s-a creat un zid între Republica Moldova şi Ucraina, pe de o parte şi UE, pe de altă parte. Semnalul pe care l-a dat Moscova a fost clar: orice drum al Ucrainei către UE înseamnă intervenţie militară. Au nevoie, strategic, de acest tampon între Rusia şi UE, NATO. Republica Moldova e demult pusă sub control prin teritoriul transnistrean.

Ion Cristoiu: Spuneaţi că nu e totul pierdut pentru noi în Moldova. E pierdut?

Traian Băsescu: Acum, da.După semnalul dat de Moscova în Ucraina, că nimic din teritoriul UE, cu excepţia balticilor, nimic din fostul teritoriu al URSS nu va ajunge membru NATO şi UE. În Moldova e un guvern minoritar susţinut de comunişti. Noi aveam mijloace, posibilitatea să avem dialog, dar să influenţăm şi Partidul Liberal să intre la guvernare. Trebuia să fie o discuţie, vă pot spune că România, aşa cum a avut mijloace să-i pună cap la cap în 2009, avea şi acum.

Sabin Orcan: României trebuie să îi fie frică de Moscova?

Traian Băsescu: Frică, nu, dar îngrijorată trebuie să fie România. Cred că şi România, având în vedere că sunt multe state care au început să cheltuiască bani mulţi trimiţând nave în Marea Neagră, militari, echipament greu de luptă, americanii se dislocă în România. Sunt costuri. Eu, dacă aş fi fost prim-ministru, preşedinte şi auzindu-l pe premier că are excedent la încasări, aş fi crescut bugetul Apărării. Cred că ar fi fost un răspuns politic corect.

Sabin Orcan: Sunteţi îngrijorat de declaraţiile purtătorului de cuvânt al MAE rus?

Traian Băsescu: Eu am fost întotdeauna îngrijorat legat de Rusia şi această regiune.

Ion Cristoiu: Încotro se îndreaptă situaţia?

Traian Băsescu: Federaţia Rusă nu se va opri până nu controlează tot sudul Ucrainei până la gurile Dunării. Acest tandem îi face stăpânii Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al MAE rus i-a umilit pe premier şi preşedinte.

Sabin Orcan: Am avut şi declaraţiile jignitoare ale ambasadorului Rusiei la Bucureşti, domnul Malginov.

Traian Băsescu: Face parte din propaganda tipic rusească. Dau semnale purtătorilor lor de mesaje din mass-media românească. Cine crede că în România sunt doar îngeri, se înşală.

Sabin Orcan: Aţi fost la Chişinău, iar domnul Tomac a fost la Fântâna Albă. Masacrul de la Fântâna Albă a fost un eveniment despre care nu s-a vorbit. Preşedinţia nu poate cere statului rus o recunoaştere a acestei situaţii?

Traian Băsescu: Cred că trebuie găsit un moment politic prielnic. În mandatele mele, momente politice prielnice în relaţia cu Rusia nu prea au existat.

Sabin Orcan: De câte ori v-aţi întâlnit cu Putin?

Traian Băsescu: Oficial, de două ori, şi am mai avut alte patru discuţii. Nu cred că am avut discuţii mai scurte de 30-45 de minute. E un om inteligent şi extrem de inflexibil. După părerea mea, Occidentul a ratat ocazia de a-l opri pe Putin. El va ajunge la gurile Dunării. Acum l-au lovit şi sancţiunile, şi căderea preţului ţiţeiului. Cred că dacă Putin avea preţul ţiţeiului la 100-105 dolari barilul, azi era aproape de Odessa. Putin are 40.000 de militari în Crimeea.

Eu, când am avut ocazia să discut foarte privat cu politicienii moldoveni, le-am spus că s-ar putea să meargă către Vest fără Transnistria. Ideal, în viitor, ar fi dacă s-ar consolida Ucraina să poţi proceda la un schimb de teritoriu.

Ion Cristoiu: S-a vorbit despre posibilitatea ducerii lui Daniel Morar...

Traian Băsescu: Nu, niciodată. Ziariştii spun să treacă Prutul DNA. Eu am spus că cineva trebuie să ordone DNA să treacă Prutul.

Sabin Orcan: Consideraţi că Ucraina are o atitudine cumsecade faţă de românii din Bucovina?

Traian Băsescu: Nu. Au un naţionalism extrem de păgubos, limitează mult drepturile minorităţilor. Ne-au închis orice posibilitate să dăm cărţi şcolilor de limba română de la nord de frontiera noastră. Se pare că acum este un proces de chemare sub arme care se adresează preponderent unor minorităţi, iar românii sunt una din minorităţile care furnizează cei mai mulţi militari pentru armata ucraineană. Ceea ce trebuia discutat de preşedintele Iohannis: limba, cultura, modul în care se fac recrutările.

Al doilea subiect e modul în care se fac recrutările din comunitatea românească. Pentru că nu au fost discutate, vizita a fost aşa ca între vecini. Eu am dispus minime eforturi pe Ucraina după ce mi-am dat seama de eşecul spre care se îndreaptă polonezii, care erau extrem de exuberanţi. Ministrul de Externe polonez, pot spune că l-am atenţionat să nu se bage în Rep. Moldova. Eu am considerat Moldova o misiune majoră a României. Esenţa este să nu se reducă numărul de burse. Noi asta putem face în est, în afară de a privi, de a da sprijin UE şi NATO. Eu, dacă aş fi om politic moldovean, aş spune aşa: care e alternativa de viitor? În UE sau Eurasia. Ei au optat: calea europeană. Calea europeană clasică înseamnă 14-15 ani de intrare în UE, dar după Ucraina nu aveţi senzaţia că UE a înţeles semnalul? Dacă această cale  e lungă, am şi o altă cale? Un plan B, unirea cu România. Aici, am două variante: unirea cu tot cu Transnistria sau să spun: Transnistria, asta e, sunt momente în care o generaţie de politicieni trebuie să sacrifice câte ceva. Aş avea planuri secvenţiale. Să nu am curaj să spun: asta e poza ţării mele, o ţară mică, cu trupele Rusiei pe teritoriu, cu patru focare de instabilitate – Transnistria, Găgăuzia, Taraclia şi Bălţile – îmi trebuie o acţiune hotărâtă. Ar trebui să existe un referendum care să treacă.

Am văzut marea minciună a Maidanului după ce Ianukovici de la Vilnius. Am fost totdeauna pentru bune relaţii.

Sabin Orcan: O să vă pun şi întrebarea asta. DNA nu a trecut Prutul, dar l- a arestat pe fiul fostului preşedinte al Rep. Moldova, Lucinschi, în dosar apare şi Radu Pricop.

Traian Băsescu: Şantajul a început cu un document făcut de Sergiu Lucinschi în 2013. Ginerele meu a intrat în contact cu Lucinschi în 2014, deci nu avea legătură. Cred că de asta au fost relativ blânzi, i-au dat deocamdată o interdicţie de a părăsi ţara. Când eşti preşedinte şi îţi dedici 20 de ore din 24 muncii ăsteia, e greu. Pe fratele meu nu ştiu dacă l-am văzut de 10 ori în 10 ani. Nu îmi reproşez că nu am pus SRI să vadă înainte de a se căsători fetele...

Ion Cristoiu: De ce după ce aţi încheiat mandatul au apărut aceste dosare?

Traian Băsescu: În ce îl priveşte pe ginere, a fost autosesizare a Parchetului.  

Sabin Orcan: Comentatorii spun că faptul că luaţi apărarea Elenei Udrea dă senzaţia că încercaţi să influenţaţi justiţia.

Traian Băsescu: Sunt probleme cu lupta anticorupţie, dar eu aveam calitatea de şef al statului. Eu puteam să le spun lor. Semnale pot să trag. Deci putem să o fac în relaţia cu ei. Acum, însă, am obligaţia să spun ce cred că mai e de făcut. După 10 ani de lucru cu ele, nu m-aţi auzit să spun că sunt perfecte. Justiţia are o groază de probleme. E o listă lungă de probleme.

Sunt ziarişti care intoxică opinia publică. În ce mă priveşte, în mandatele mele, crearea unui sistem care să se îndrepte către statul de drept a fost un obiectiv major. Nu pot să spun că am făcut ceva, am stimulat. La ultima numire nu am mai putut alege oamenii, a trebuit să partajez cu Ponta. Văd nişte excese cu arestările preventive. Un om căruia i-a pus cătuşele procurorul, în urma unui denunţ – atenţie, în timpul mandatului meu, denunţurile au fost puţine – în rest, procurorii munceau la dosar şi cred că mai făceau un lucru, puneau în dosar şi elementele favorabile celui pe care îl acuzau. E un tip de justiţie făcut sub o presiune formidabilă. Omul respectiv e primit cu un cortegiu de presă, presa ştie de ce este chemat. Pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite. E necinstit să faci aşa ceva unui om încă liber. Se stă 24 de ore. De regulă, se ieşea cu cătuşele la mână în anumite emisiuni. Un alt element de presiune – se duce la arestare, dar până atunci, din dosar, delaţiunile sunt distribuite întregii prese. Cine a creat isteria în opinia publică? Procurorii, care dau din dosare.

Un om care a fost arestat are pe cap procurorul DNA, SRI, Curtea de Conturi, presa. Nu are nicio şansă. Denunţul a dobândit valoare de probă aproape. E aproape probă. Or, eu nu pentru tipul acesta de justiţie am luptat şi nu s-a întâmplat. Nu am explicaţii de ce se procedează aşa.

Omul dus la arestare e ca o muscă care are toată greutatea instituţiilor statului pe ea.

Traian Băsescu: Un inculpat care are pe cap Înalta Curte, despre care ştie că e partenerul DNA, procurori, SRI, ce şanse mai are un om care are aceste instituţii pe el? Nu pot să spun, la Şova, care a distrus probe – asta e elementară că te duce la arest sau la Vâlcov de care îmi pare rău, că îl ştiu de când era copil. Nu mai ai ce să faci. Nu ştiu dacă e caz de arestare, în condiţiile în care a recunoscut tot, dar arestările în vederea obţinerii mărturisirii încalcă orice normă a Drepturilor Omului.

Ion Cristoiu: De ce nu aţi descoperit asta când eraţi preşedinte? De ce acum?

Traian Băsescu: Văd mulţi oameni incorecţi în relaţia cu mine. În timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta. Eu cred că este şi o pasiune a şefilor pe care i-am lăsat eu să arate un zel extraordinar ca să mai ia un mandat. Cred că astfel de abordări nu vor face decât rău. Se va decredibiliza în timp. Mai eşti şi îngrădit în a te apăra. Într-un fel se apără un om într-o libertate relativă şi altfel se poate apăra unul care e băgat la beci. Nu vreau să atac justiţia, nu vreau să compromit ce s-a făcut în timpul meu, pentru că eu am găsit o justiţie în care politicienii erau călare pe justiţie. Mi-aduc aminte de o doamnă, Iordache, au băgat-o şi la beci pentru nu ştiu ce aprobare dăduse ca secretar de stat la Finanţe, dar e nenorocită. A fost terminată.

Uitaţi-vă la vameşii de la Otopeni, cei 18 au fost achitaţi toţi, în toate instanţele şi acum statul trebuie să le plătească salariile.

Sabin Orcan: Şi această afirmaţie cu răspunderea procurorilor e o chestiune pe care Antenele au propagat-o ani de zile.

Traian Băsescu: Răspunderea procurorilor trebuie să existe, cât timp primul reflex e să bage inculpatul în beci. Le recomand celor care s-au considerat arestaţi abuziv să se adreseze CEDO. Acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue. 

Ion Cristoiu: Florian Coldea e copilul dvs. Codruţa Kovesi la fel. Eu, dacă trei copii ai mei ar face asta, i-aş suna.

Traian Băsescu: Pot să spun că din silă? Ei sunt artizanii acestui mod de a face Justiţie. Vor să mai rămână în funcţie. Am sunat la cabinetul doamnei Kovesi şi am cerut secretarei numărul unui procuror care a lucrat în dosarul Flota. Trebuia să îmi prelungesc autorizaţia de portarmă. De la Poliţie a venit că am dosar, era celebrul Flota care rămăsese cu numărul vechi de înregistrare. Atunci am sunat să cer numărul procurorului care ştiam că a dat rezoluţia.

Ion Cristoiu: Dacă Iohannis v-ar întreba ce să facă, ce i-aţi spune?

Traian Băsescu: Le-am văzut şi alte feţe la toţi trei. Nu m-a sunat niciodată vreunul, doar la Coldea am lăsat mesaj să mă sune, odată.

Nici DNA nu spune că e perfect, raportează rată de eroare de 10%. Mi se pare cam mare. Ne spunea Codruţa Kovesi că are 4000 de dosare în lucru. Dacă luăm un vinovat pe dosar, sunt 400 de oameni. Dacă lucrurile ar fi mers cum au mers înainte, când au existat erori ale procurorilor, chiar ăsta cu vameşii, dar mai sunt exemple. Am dat exemplu cu doamna Iordache şi mai pot da exemple, însă niciodată nu s-a acţionat parcă cu oarecare sălbăticie şi într-o competiţie – procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare.

Un lucru trebuie clarificat. Lupta anticorupţie trebuie să continue, a erodat statul. Ce mi-aş dori este ca aceste instituţii să nu facă abuzuri, să nu intre într-un mod triumfalist de a aborda justiţia, făcut pe seama demnităţii oamenilor.

Traian Băsescu: Eu consideram la finalul mandatului, fără să fi apărut acest spectacol al umilirii oamenilor, că sunt nişte probleme care ar fi trebuit rezolvate pas cu pas şi sunt în interiorul structurii. Una din probleme e că, atunci când a fost criză de judecători, mulţi procurori au trecut din procurori în judecători. Trecerea asta destul de consistentă de procurori în calitatea de judecători fără să fi judecat ... foarte mulţi inculpaţi se trezesc în faţă tot cu un procuror. Este o problemă de sistem, pentru că  e  destul de răspândită. Altă problemă e legată de foştii ofiţeri acoperiţi. Până în 2004, serviciile au considerat, ca de altfel şi acei judecători şi procurori, că pot să încalce Constituţia. Aceşti oameni, de teama faptului că au încălcat Constituţia din 1991, teamă pe care o are şi Ponta, aceşti oameni, de teamă, sunt şantajabili. Ştiţi care a fost motivul pentru care am dat ordin să se scoată cele trei milioane de dosare ale fostei Securităţi? Pentru că erau utilizate de unii. Atunci, am spus că dosarele trebuie predate să terminăm bâlciul. Ei funcţionează în continuare ca ofiţeri acoperiţi. Aici iau declaraţia lui Maior de bună. Pe mine nu m-a informat nimeni cu lista de ofiţeri acoperiţi.

Cel care l-a avut pe acoperitul din Justiţie poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui. Cum a fost la Ponta Megapower. Nu am dubiu că a fost în urma unei indicaţii de la servicii. Eu am atenţionat asupra acestor lucruri, sistemul trebuie să ştie că are nişte probleme.

Sabin Orcan: Dacă ne legăm de cel mai mic om din DNA, imediat reacţia e că atacăm DNA.

Traian Băsescu: Procurorii şi judecătorii sunt tot români. Plecând de la această realitate, avem prea mulţi ofiţeri acoperiţi, iar ei de teamă că dacă nu execută ce li se sugerează, vor rămâne cu un semn de întrebare asupra onestităţii.

Ion Cristoiu: Bogdan Iacob a lansat o nouă temă a Constituţiei care prevede reducerea mandatului. Credeţi că domnul Iohannis va demisiona? Să ajungem în sistemul de patru la patru.

Traian Băsescu: Nu. Nu poţi modifica mandatul decât dacă demisionează şi candidează odată cu legislativele.

Ion Cristoiu: Se vorbeşte că acţiunea DNA va duce la apariţia unei noi clase politice.

Traian Băsescu: Nu. E o copilărie. Dacă cineva se gândeşte să distrugă tot, nu va face decât să vulnerabilizeze România mai mult.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite