Politică

articolul anterior articolul urmator

Fostul şef al ICR Lilian Zamfiroiu, care a recunoscut legături cu Securitatea, numit ambasador în Luxemburg: „Am avut relaţii cu Securitatea, dar nu am semnat“

0
5 Aug 2016 14:00:37
Autor: Sebastian Zachmann
Lilian Zamfiroiu
Lilian Zamfiroiu

Diplomatul Lilian Zamfiroiu, fost preşedinte al Institutului Cultural Român, numit în funcţie de USL în 2013, a fost desemnat ambasador al României în Luxemburg, chiar dacă, în urmă cu trei ani,  Zamfiroiu, într-un interviu pentru Adevărul, a recunoscut că a avut relaţii cu Securitatea, dar că nu a semnat angajament.

Lilian Zamfiroiu a fost numit la ICR în iunie 2013, la propunerea grupului PSD din Parlament, şi a fost susţinut de către USL. La scurt timp după preluarea funcţiei, într-un interviu acordat Adevărul, Zamfiroiu a recunoscut că a avut legături cu fosta Securitate, însă a precizat că nu a semnat angajamente. Înainte de 1989, Zamfiroiu a lucrat la ziarist la "Universitatea Comunistă", fiind membru al PCR.

"Nu am avut în mine vreo pornire de disident. Nu aveam informaţii. În destinul meu de până atunci nu am avut de suferit din pricina regimului, ca să mă revolt", spunea, în 2013, Lilian Zamfiroiu.

Fostul şef al ICR a povestit, pentru Adevărul, că a fost abordat de Securitate pentru a da informaţii despre profesori străini, dar că nu a semnat niciun angajament.

"Ei spuneau că «uite, sunt în Universitate şi profesori străini şi vrem să ştim cum gândesc, dacă sunt contra». Aveam o lectoriţă venită din Ungaria şi un lector din Italia. Cei din Securitate nu erau interesaţi de colegi. Pe mine m-au întrebat întotdeauna de profesori. Mă simţeam jenat fiindcă nu aveam ce să le spun. Ce să le spun? Că italianul ne dădea să fumăm ţigări scumpe? Probabil că le-am spus şi asta, nu mai ţin minte. Discuţiile erau cordiale, că nu şi-ar fi permis ăia, în prezenţa decanului, să intre în amănunte. Dar nu am semnat niciun angajament", a explicat acesta.

Lilian Zamfiroiu a fost director al ICR între iunie 2013 şi aprilie 2015, când a demisionat din funcţie. Acum, fostul şef al ICR va merge ambasador la Luxemburg, în locul Roxanei Daniela Iftimie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii