Fragilitatea instituţiilor Statului de drept în România anului 2017

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aşa după cum spuneam în comentariul publicat joi, privesc cu maximă prudenţă dezvăluirile făcute luni seara la postul România tv de colonelul SRI (r) Daniel Dragomir. În unele dintre spusele domniei-sale găsesc îngroşări asemănătoare cu felul în care sunt prezentate acţiunile şi ofiţerii KGB în filmele americane cu buget mic.

Cu toate acestea, cred că s-ar cuveni cercetarea, luminarea şi explicarea românilor plătitori de taxe şi impozite ce este adevărat şi ce este fantezie în teleplay-­ul la a cărui scriere o contribuţie deloc minoră au avut jurnaliştii Ion Cristoiu şi Victor Ciutacu.

Nu de alta dar nu serveşte nimănui ca în rândul populaţiei să se întărească impresia că marii corupţi ai României ar fi, în realitate, nişte victime şi nişte îngeri, personaje posibile pentru viitoarele episoade ale Memorialului durerii. Ori că ar avea dreptate dl. Liviu Dragnea, profetul ieftin de Teleorman, care afirmă iresponsabil că DNA ar vrea să trimită la puşcărie pe toată lumea. În primul rând pe preşedintele PSD, altminteri model de cinste, virtute şi modestie. Sau că toate telefoanele noastre ar fi interceptate, mai ceva ca pe vremea Securităţii comuniste.

Nu trebuie neapărat să fii un insider, aşa cum este dl. Dragomir, spre a intui că, în ultimii ani, s-au comis abuzuri, că lupta împotriva corupţiei a fost folosită şi deturnată câteodată şi în alte scopuri decât cele strict oneste, că a avut beneficiari necinstiţi aflaţi în înalte posturi de decizie.

O astfel de operaţiune de clarificare ar trebui decisă de CSAT, la sugestia preşedintelui Iohannis care astfel ar spulbera şi mitul unor înţelegeri secrete ori interese obscure avute în vederea “salvării” şefei DNA, d-na Laura Codruţa Kövesi.

Mai greu este de spus sarcina cui ar trebui să cadă misiunea de a lămuri cât senzaţionalism şi cât adevăr se află în cele spuse de dl. Dragomir. Care, la urma urmei, nu a făcut să reitereze lucruri de ani de zile vehiculate în presă.

Nu, în nici un caz nu cred că de toate astea s-ar putea ocupa cine ştie ce nouă comisie alcătuită de reprezentanţi din  Parlamentul României. Cu atât mai mult una condusă de însuşi dl. Liviu Dragnea, aşa cum manipulatoriu propunea unde altundeva decât la TVR şi în comica emisiune România 9, sociologul de partid Marius Pieleanu. Care în nespusa-i aroganţă, subvenţionată zdravăn ba pe ascuns, ba la vedere de PSD, are impresia că românilor le-ar fi complet necunoscută tărăşenia cu lupul pus paznic la stână. Parlamentul avea misiunea să controleze activitatea SRI, a făcut-o superficial ori nu a făcut-o defel aşa că şi-a pierdut şi din acest motiv orice urmă de credibilitate în domeniu. Unde mai pui că din 1991 încoace orice anchetă parlamentară s-a terminat în coadă de peşte.

Încă şi mai fantasmagorică mi se pare ideea altui ziarist care, cel puţin pe tema Binomului, scrie la comanda mai marilor pesedişti ai zilei. Nimeni altul decât “maestrul” Ion Cristoiu care în editorialul său de ieri publicat de compromisa gazetuţă Evenimentul zilei ­făcea pe scandalizatul că atât SRI cât şi DNA tratează cu indiferenţă (mă rog, titanul din Găgeşti folosea o altă formulă, ceva mai frustă) dezvăluirile d-lui Dragomir girate de ilustra lui persoană şi de Victor Ciutacu. Să fie oare chiar atât de naiv dl. Cristoiu? Nici vorbă! SRI şi dl. Eduard Hellvig au propria lor soluţie, posibil convenită cu preşedintele Iohannis, care însă, după cum se vede, având în vedere ce mare putere are “fantoma” generalului Florian Coldea, nu se dovedeşte chiar foarte eficientă. Cine îşi imaginează că SRI va depăşi nivelul comunicatului standard, eliptic emis ieri se află în gravă eroare. Serviciul condus de dl. Hellvig nu poate să îşi depăşească statutul de serviciu secret oricâte istericale ar produce dl. Victor Ciutacu.

În ceea ce mă priveşte, nu pot avansa nici o soluţie.  Constat doar că ne aflăm într-un impas care arată cât de fragile sunt o seamă dintre instituţiile fundamentale ale Statului de drept în România anului 2017.       

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite