France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie FOTO France 24
France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie FOTO France 24

Jurnaliştii francezi de la France 24 scriu că alegerile prezidenţiale din noiembrie vor reprezenta un test crucial pentru România, în contextul situaţiei tensionate din Europa de Est. De asemenea, ziariştii din Hexagon notează că o posibilă victorie a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele înregistrate în domeniul Justiţiei.

Conform principalelor sondaje de opinie, candidatul PSD, Victor Ponta, în vârstă de 42 de ani, se va confrunta în turul doi cu liberalul Klaus Iohannis, un politician român de etnie germană, Klaus Iohannis, primar al municipiului Sibiu.

Ziariştii francezi scriu că scrutinul din noiembrie este „un test crucial” pentru România, cât şi pentru Europa Centrală, în contextul în care democraţia din mai multe ţări vecine, precum Ungaria sau Ucraina, s-a deteriorat.

Una dintre cele mai importante probleme de rezolvat pentru noul preşedinte va fi economia Romaniei, aflată din nou în recesiune tehnică, mai notează France 24.

„Cred că aceste alegeri pot fi un test de maturitate pentru România. Ţara are nevoie de un preşedinte care să ofere o viziune credibilă asupra modului în care se va dezvolta sistemul democratic şi statul de drept în România. Noul şef de stat trebuie să demonstreze că cei 25 de ani de tranziţie contează”, spune Corina Rebegea de la Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Justiţia în pericol?

În pofida progreselor inregistrate in sistemul juridic, care au culminat cu arestarea fostului prim-ministru Adrian Năstase, mulţi se tem că alegerea în funcţia de preşedinte a unui candidat PSD ar putea diminua avansul României în acest domeniu, scriu jurnaliştii francezi.

Campania electorală a fost marcată de numeroase acuzaţii penale asupra politicienilor români, iniţiate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În numeroase ocazii, Victor Ponta a promis că va menţine independent sistemul de justiţie român, însă uneori nu s-a sfiit să critice procurorii DNA, subliniază France 24.

Jurnaliştii francezi scriu de asemenea că în decembrie 2013, o coaliţie condusă de Victor Ponta a iniţiat în Parlament mai multe amendamente care ofereau „super-imunitate” pentru aleşi. Chiar dacă modificările legislative nu au fost puse în practică, acţiunea a servit drept „un apel de trezire”, notează France 24.

„Progresele din Justiţie ar putea fi inversate în două zile”, spune Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, potrivit AFP.

Experţii consideră că o supraveghere din partea Uniunii Europene asupra justiţie din România va funcţiona ca şi o măsură de protecţie. „Mi-ar fi ruşine să cer ajutorul Bruxelles-ului pentru acest lucru”, spune Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi candidat în prezent la fotoliul prezidenţial.

Jurnaliştii din Franţa notează la finalul articolului că în România salariul mediu lunar este de 380 de euro, iar peste 20 la sută dintre tinerii de până în 25 de ani sunt şomeri. De asemenea, creşterea economică este estimată la 2,2 la sută pentru acest an, în scadere cu 1,3 puncte procentuale faţă de 2013.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite