Politică

articolul anterior articolul urmator

France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie

11
30 Oct 2014 23:37:50
Autor: Antonio Glodeanu
France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie FOTO France 24
France 24: Victoria în alegeri a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele din Justiţie FOTO France 24

Jurnaliştii francezi de la France 24 scriu că alegerile prezidenţiale din noiembrie vor reprezenta un test crucial pentru România, în contextul situaţiei tensionate din Europa de Est. De asemenea, ziariştii din Hexagon notează că o posibilă victorie a lui Victor Ponta ar putea diminua progresele înregistrate în domeniul Justiţiei.

Conform principalelor sondaje de opinie, candidatul PSD, Victor Ponta, în vârstă de 42 de ani, se va confrunta în turul doi cu liberalul Klaus Iohannis, un politician român de etnie germană, Klaus Iohannis, primar al municipiului Sibiu.

Ziariştii francezi scriu că scrutinul din noiembrie este „un test crucial” pentru România, cât şi pentru Europa Centrală, în contextul în care democraţia din mai multe ţări vecine, precum Ungaria sau Ucraina, s-a deteriorat.

Una dintre cele mai importante probleme de rezolvat pentru noul preşedinte va fi economia Romaniei, aflată din nou în recesiune tehnică, mai notează France 24.

„Cred că aceste alegeri pot fi un test de maturitate pentru România. Ţara are nevoie de un preşedinte care să ofere o viziune credibilă asupra modului în care se va dezvolta sistemul democratic şi statul de drept în România. Noul şef de stat trebuie să demonstreze că cei 25 de ani de tranziţie contează”, spune Corina Rebegea de la Centrul de Analiză Politică Europeană (CEPA).

Justiţia în pericol?

În pofida progreselor inregistrate in sistemul juridic, care au culminat cu arestarea fostului prim-ministru Adrian Năstase, mulţi se tem că alegerea în funcţia de preşedinte a unui candidat PSD ar putea diminua avansul României în acest domeniu, scriu jurnaliştii francezi.

Campania electorală a fost marcată de numeroase acuzaţii penale asupra politicienilor români, iniţiate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În numeroase ocazii, Victor Ponta a promis că va menţine independent sistemul de justiţie român, însă uneori nu s-a sfiit să critice procurorii DNA, subliniază France 24.

Jurnaliştii francezi scriu de asemenea că în decembrie 2013, o coaliţie condusă de Victor Ponta a iniţiat în Parlament mai multe amendamente care ofereau „super-imunitate” pentru aleşi. Chiar dacă modificările legislative nu au fost puse în practică, acţiunea a servit drept „un apel de trezire”, notează France 24.

„Progresele din Justiţie ar putea fi inversate în două zile”, spune Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, potrivit AFP.

Experţii consideră că o supraveghere din partea Uniunii Europene asupra justiţie din România va funcţiona ca şi o măsură de protecţie. „Mi-ar fi ruşine să cer ajutorul Bruxelles-ului pentru acest lucru”, spune Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi candidat în prezent la fotoliul prezidenţial.

Jurnaliştii din Franţa notează la finalul articolului că în România salariul mediu lunar este de 380 de euro, iar peste 20 la sută dintre tinerii de până în 25 de ani sunt şomeri. De asemenea, creşterea economică este estimată la 2,2 la sută pentru acest an, în scadere cu 1,3 puncte procentuale faţă de 2013.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Handicapat Mental
31.10.2014, 08:14:28

toti care voteaza Ponta au o problema cu moralitatea. Sa votezi un hot , sforar, protector al baronilor, demagog, impostor si incompetent e o crima impotriva Romaniei!

+4 (8 voturi)
bonfire bonfire
31.10.2014, 08:27:47

Fara indoiala Franta stie ce stie. A vota ponta este egal cu a vota un ”iliescu” mai flamand dupa bani, mai fanatic comunist.

+4 (8 voturi)
Joben
31.10.2014, 09:17:33

Toata lumea stie asta nu era nevoie sa vina France24 sa ne spuna. Doar ignorantii, pomanagii electorali si cei spalati pe creier din seria Antena3 si RTV vor vota cu acest demagog bolsevic.

+2 (6 voturi)
calu
31.10.2014, 09:21:06

Pe Ponta nu l-as considera un hapsan pentru imbogatirea lui si a Dacianei ,mai degraba unul careia-i place sa saraceasca poporul la multe capitole,nu numai la trai ,capitolul care ne da fiori ,ci in mod deosebit si la ciuntirea unor progrese facute in domeniul respectarii democratiei si a liberei exprimari,pe langa faptul c-ar incetini sau chiar ar pune pe cituci progresul facut de ,mai ales, DNA ,sau chiar il desfinteaza pentru ca aceasta institutie le....sta-n coaste hotilor si mafiotilor.

+2 (6 voturi)
Gheor Cu Ghe
31.10.2014, 09:21:30

Debăsificarea României - Justiţia macoveie de tip satrapic a regimului băsist DNA - ul băsist încearcă acum, în campania electorală să murdărească imaginea adversarilor băsismului şi să înflorească floarea băsismului, Udrea cocoşilor băsişti, sau măcar un candidat băsist ca Johannis, Macovei, Meleşcanu. Se găseşte totdeauna un „Florică”, puşcăriaş sau puşcăriabil pentru a face un denunţ. Schema a fost îmbunătăţită prin inculparea unor membri ai haitei băsiste antiromâneşti, ca victime colaterale, fiindcă nu au prins la timp deplasarea la popularii pempişti şi n-au cotizat! Haita băsistă a mobilizat instituţiile băsiste DNA, ÎCCJ, pentru a crea diversiuni în campania electorală. Vor să salveze băsismul cu justiţia macoveie. AU AVUT 10 ANI SĂ ANCHETEZE. N-AU FĂCUT-O! ACUM AU INTERES! Una din caracteristicile regimului băsist este justiţia macoveie de tip satrapic. În Justiţia satrapică băsistă doar SATRAPUL PRONUNŢĂ CONDAMNĂRILE! După schema pusă în practică de DNA, orice decizie politică poate fi anchetată ca act de corupţie. Oricâtă sete de dreptate ai avea, nu poţi să nu observi că toţi preşedinţii pesedişti de consilii judeţene, parlamentari pesedişti sunt urmăriţi penal, iar haita de băsisti – pedelişti – penelişti – pempişti, care au demolat efectiv ţara, nu are nici o problemă. După venirea la putere a alianţei D.A - PDL-PNL regimul băsist şi-a construit instrumente (DNA, ÎCCJ, Curtea Constituţională), mobilate cu băsişti pentru demolarea României şi punerea în jug a românilor. Prin legile băsiste de retrocedare a proprietăţii, românii au plătit până acum SUTE DE MILIARDE DE EURO. Toate aceste retrocedări frauduloase au fost făcute cu contribuţia Justiţiei macoveie de tip satrapic a regimului. Pagubele produse de retrocedările frauduloase sunt mai mari de sute de ori, decât despăgubirile plătite de România după cel de al doilea război mondial(400 milioane de dolari). România şi românii plătesc pagubele produse de băsism, mai mari decât despăgubirile plătite de marii învinși din războaiele secolului trecut, din cauza Justiției macoveie de tip satrapic a regimului băsist. Rolul ei este furtul marilor averi ale României, prin crearea unor procese politice pentru cei care se opun sau îi demască! Soluţia? Debăsificarea! Eliminarea băsiştilor antiromâni (e un pleonasm, dar până când definiţia băsismului va fi ştiută de mai mulţi oameni păstrez repetiţia pentru sublinierea caracterului antiromânesc al băsismului) din instituţiile statului, corectarea tuturor legilor băsiste, înființarea Institutului pentru Condamnarea Crimelor Băsismului, eliminarea a tuturor băsiştilor din instituţiile statului,

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările