Politică

articolul anterior articolul urmator

Frans Timmermans: Comisia urmăreşte cu mare îngrijorare discuţiile din România referitoare la o posibilă OUG pentru revizuirea sentinţelor definitive

4
14 Mar 2019 21:26:34
Autor: Dan Anghel
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans
Viorica Dăncilă şi Frans Timmermans

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, urmăreşte ”cu mare îngrijorare” discuţiile din România privind o posibilă ordonanţă de urgenţă care să permită revizuirea sentinţelor definitive pronunţate de completurile de 5 judecători ale Curţii Supreme. Oficialul european recomandă guvernului de la Bucureşti să revină urgent asupra modificărilor aduse legislaţiei din justiţie.

Afirmaţiile au fost făcute de Timmermans într-un răspuns către Parlamentul European, la o întrebare pusă pe această temă de copreşedinta grupului Verzilor, Ska Keller.

Răspunsul integral dat de Timmermans:

Comisia urmăreşte cu mare îngrijorarea evoluţiile privind statul de drept din România, inclusiv discuţiile referitoare la o posibilă ordonanţă de urgenţă care să dea posibilitatea celor condamnaţi definitiv să conteste sentinţele în urma deciziei Curţii Constituţionale care a vizat completurile de 5 judecători ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (7 noiembrie 2018).

Comisia a atras atenţia în repetate rânduri şi la toate nivelurile asupra faptului că România trebuie să readucă urgent procesul de reformă (în justiţie – n. red.) pe calea cea bună. Acest lucru înseamnă să facă progrese, nu regrese şi să se abţină de la orice măsură care ar anula realizările obţinute în ultimii ani.

Pentru a obţine acest lucru, cel mai bun punct de plecare rămâne abordarea trasată de Comisie în ultimul raport MCV din noiembrie 2018, să fie stopate modificările, iar procesul să fie reluat de la capăt pe baza unor consultări veritabile şi a expertizei oferite de instituţiile internaţionale.

Comisia îşi reafirmă hotărârea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a promova şi a pune în aplicare respectul pentru valorile europene de bază, prevăzute în articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, în toate statele membre.

Întrebarea adresată lui Timmermans de Ska Keller pe 24 ianuarie 2019:

Subiect: Guvernul român şi-a manifestat intenţia de a adopta o ordonanţă de urgenţă care să permită revizuirea sentinţelor definitive pronunţate în cazurile de corupţie. Curtea Constituţională a României a decis pe 7 noiembrie 2018 că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a încălcat atribuţiile autorităţii legislative prin faptul că a refuzat să-i tragă la sorţi pe toţi judecătorii din completurile de 5. În decizie se prevede că ea se aplică doar de la data publicării şi doar cazurilor aflate în curs de judecată. Potrivit declaraţiilor făcute de ministrul Justiţiei şi de prim-ministrul României, intenţia este de a fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru a permite infractorilor de rang înalt să beneficieze retroactiv de decizia Curţii Constituţionale. Măsura avută în vedere ar constitui o încălcare a statului de drept, deoarece ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar şi pentru că ea s-ar aplica doar Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, singura instanţă competentă să judece dosarele demnitarilor.

Ce măsuri va lua Comisia pentru a apăra statul de drept din România în acest caz? Intenţionează Comisia să activeze planul de acţiune privind statul de drept pentru a evalua situaţia din România?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Comunist Anti
14.03.2019, 23:03:22

Mai Timmermans mai...imi place de tine ca urmaresti cu ingrijorare absolut toate OUG-rile date de prietenii tai socialisti din Romania, dar de facut nu faci nimic ! Tu esti precum ala care trece pe strada si vede un om cazut de la etajul 3 cum sta nemiscat pe caldarm, se opreste in dreptul lui, il intreaba pe ala cazut daca il doare ceva,ala ii spune ca nu-si mai simte mainile si picioarele, iar idiotul care trecea pe langa el ii spune "vai...ce rau imi pare" si pleaca mai departe ! Exact asa faci tu cu OUG-urile astea !

-1 (1 vot)
LochRoagPM
14.03.2019, 23:18:18

„Vă rugăm să ne dați voie să ne respectăm propria Constituție, nu viziunea dumneavoastră despre Constituția noastră. E în regulă ?” -Ministrul de externe al Republicii Polone Witold Waszczykowski către timmy hollandezul zburător ... Așa se pune problema, așa se face politică externă , băi pesediștilor , băi clasă politică de pedeliști vopsiți în brătieni , de Umili Scufundaseu România via pîmpi lui ”de vină-i ăla chior”. Timmy , intelligence officer al regatului olandei cu ștate vechi în pregătire și activități la Moscova vine și ne vinde nouă teoriidespre statul lor de dreeeepți , de ollandezi. Constituția României și deciziile Curții Constituționale a României sunt TEMELIA . Celelalte ...de la timmy ... de la veneția ...bla , bla ...sunt mici recomandări , adică maculaturăăă. Alt munte de moralitate ieuropeană , juncker, abia așteaptă să termine mandatul acesta și să se prezinte la grăitor pentru a da cu subsemnatul în cazul înregistrărilor ilegale din vremea când era premierul scării de bloc Luxemburg. Adică și asta ca junker , tot cu servicii și ajenturi.

-1 (1 vot)
Mihai Neagu
15.03.2019, 00:19:28

Da....Timmermanns, reprezentantul unei puteri coloniale STIE cum se vorbeste cu supusii :) .

-1 (1 vot)
Adrian Popescu
15.03.2019, 06:44:18

o fotografie demna de muzeul ororilor. Un poponaut antiroman cu state vechi, limbricmansul se impotrivea cu inversunare intrarii Romaniei in lume si Dancila o coana mare cu un IQ mult sub medie care abia facea fata ca profesoara de tehnologie la tara, Acum nu zice nimic decat citind de pe hartiuta, daca vrea cineva sa rada de ea, sa-i fure hartiuta, nici nu-si aminteste despre ce era vorba. Adevaratu-i, avem noi prezidente impus de straini, o paiata din lanul de porumbi cu paie in loc de creier care vorbeste taraganat numai intors cu cheita de sefi. Ptiu

0 (2 voturi)
Modifică Setările