Franţa se pregăteşte să trimită militari în România: O echipă tehnică este la Bucureşti pentru evaluarea punerii în aplicare a planului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Gov.ro

O echipă tehnică franceză se află în România pentru a evalua posibilitatea trimiterii de militari în România, a anunţat Guvernul, după întâlnirea dintre premierul României, Nicolae Ciucă, şi ministrul francez al Apărării, Florence Parly.

Discuţiile au vizat, potrivit unei informări a Guvernului  securitatea pe flancul estic şi cooperarea franco-română în domeniul securităţii şi apărării, dezvoltarea noilor abordări strategice ale UE şi NATO, respectiv evoluţiile din Mali şi regiunea Sahelului.

"Doamna Florence Parly a informat despre echipa tehnică franceză sosită pentru a evalua punerea în aplicare a opţiunii preşedintelui Franţei de întărire cu trupe a flancului estic, care ar putea avea loc imediat ce decizia NATO va fi luată în acest sens. De altfel, Franţa asigură, începând cu 1 ianuarie, conducerea VJTF (Very High Readiness Joint Task Force), a forţei de desfăşurare rapidă a NATO", a transmis Executivul.

Prim-ministrul Ciucă a salutat decizia Franţei de a creşte prezenţa militară franceză în România, considerând că aceasta întăreşte parteneriatul strategic.

"Premierul român a subliniat importanţa unităţii UE şi NATO în susţinerea principiilor care stau la baza actualei arhitecturi europene de securitate, fiind necesară descurajarea încălcării principiilor suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a statelor. Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a condamnat, în context, presiunile Federaţiei Ruse şi ameninţările la adresa Ucrainei şi a subliniat importanţa sprijinirii consolidării rezilienţei şi a acordării unei atenţii speciale cooperării cu partenerii estici", a transmis Guvernul.

Potrivit Guvernului, "ministrul francez al Apărării a abordat problemele cooperării tehnico-militare şi a perspectivelor programului de corvete al României", subiect abordat şi în cadrul întâlnirii pe care Florence Parly a avut-o cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

"Cu privire la situaţia din Mali, premierul Ciucă a  reamintit că România este pregătită să participe în cadrul Task Force Takuba, forţa operativă multinaţională pentru combaterea terorismului în regiunea de frontieră dintre Mali,  Niger şi Burkina Faso. Desfăşurarea personalului militar român urmează să fie coordonată cu Franţa şi alţi parteneri europeni participanţi la Task Force imediat ce autorizaţiile locale vor fi fost obţinute", informează Executivul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite