Frăţia Ponta-Ghiţă: baschet, bani, politică. Cum a evoluat şi cine a profitat de amiciţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prietenia dintre Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă a început în urmă cu 10 ani, în sala sporturtilor din Ploieşti, şi a continuat în afaceri şi în politică.

„În 2005, Victor Ponta a venit la meciurile de baschet ale echipei. Noi atunci am fost campioni europeni. Ponta, fără să ne ştie, s-a dus în Parlament şi a spus că felicită campioana României. Noi l-am văzut la ProTv şi i-am dat mesaj: «Domnule Ponta, îţi mulţumim tare mult!». Apoi am continuat să-l invităm la meciuri. Dânsului îi plăcea baschetul şi venea “, a explicat Sebastian Ghiţă, la Adevărul Live, în decembrie 2014.

Legătura dintre premier şi patronul RTV a evoluat şi în plan politic, astfel încât Ghiţă a avut o contribuţie decisivă la alegerea lui Ponta în fruntea PSD, în urmă cu cinci ani. O serie de stenograme scoase la iveală de Sorin Ovidiu Vîntu relevau faptul că Sebastian Ghiţă a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru ca Victor Ponta să iasă câştigător în lupta cu Mircea Geoană pentru şefia PSD.

„Când a avut Ponta discurs am dat microfoanele tare, când vorbeau ăilalţi dădeam microfoanele încet, ştii că eu aveam boxele, tot. Am luat călăreţii (bucăţi de plastic pe care sunt scrise numele participanţilor şi care se aşează pe pupitrele din faţa lor-n.r.) i-am mutat de acolo acolo şi i-am mutat dintr-o parte în alta, l-am pus pe Ponta exact lângă nea Nelu“, se lăuda Ghiţă, potrivit stenogramelor. Informaţiile au fost confirmate ulterior de Marian Vanghelie. După ce a ajuns în fruntea partidului, Ponta a inventat o funcţie pentru prietenul său şi l-a adus în conducerea PSD. Ghiţă a primit funcţia de preşedinte PSD online, statut care îi permitea să participle la Comitetul Executiv Naţional (CExN), forul decizional al PSD.

Cu Ponta în Dubai

În preajma alegerilor prezidenţiale, Sebastian Ghiţă devine o prezenţă activă în spaţiul public. În urma apariţiei unor stenograme, în care Viorel Hrebenciuc, în prezent arestat preventiv, şi Dan Şova pun la cale preluarea conducerii PSD, Ghiţă le-a cerut celor doi să se autosuspende din partid. La câteva zile, Ghiţă a anunţat că, în cazul în care Victor Ponta va ajunge preşedinte, va face echipă cu Liviu Dragnea pentru a prelua PSD.

Până la urmă, n-a mai fost cazul şi, după alegerile prezidenţiale a plecat cu Victor Ponta în celebra vacanţă din Dubai. „Românii îşi făceau poze cu Ponta. Nu păreau că-l urăsc. I-am întrebat de ce aleargă după el să facă poze, pentru că nu l-au votat. «Păi nu avem nimic cu el», au răspuns oamenii“, a rememorat Ghiţă într-o emisiune Adevărul Live. În 28 noiembrie, Sebastian Ghiţă a demisionat din PSD şi a promis că nu se mai întoarce câtă vreme Ion Iliescu va fi în partid. 

Ghiţă poate fi anchetat

Potrivit Constituţiei, deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată, având imunitate parlamentară numai pentru percheziţie, reţinere sau arestare. Nu acelaşi lucru se aplică şi pentru foştii miniştri care acum sunt parlamentari, spre exemplu cazul Elena Udrea. Pentru fostul ministru al Dezvoltării nu s-a putut începe urmărirea penală până când Camera Deputaţilor nu a dat aviz.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite