Fraza prin care Curtea Constituţională susţine că votul românilor din străinătate contează la referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erata prin care Curtea Constituţională susţine că votul românilor din străinătate trebuie să conteze la referendumul pentru demiterea preşedintelui a fost publicată în Monitorul Oficial FOTO: Mediafax
Erata prin care Curtea Constituţională susţine că votul românilor din străinătate trebuie să conteze la referendumul pentru demiterea preşedintelui a fost publicată în Monitorul Oficial FOTO: Mediafax

Erata, de fapt o frază, prin care magistraţii Curţii Constituţionale a României (CCR) susţin că votul românilor cu domiciliul stabil în străinătate trebuie să fie luat în calcul la cvorumul pentru referendumul de pe 29 iulie a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Publicarea rectificării transmise de Curtea Constituţională încă de ieri a venit la mai bine de o oră după ce PDL a depus la Parchetul General plângeri penale împotriva şefului Secretariatului General al Guvernului şi a şefului Monitorului Oficial. Liderii democrat-liberali au susţinut despre cei doi că refuză să publice documentul transmis de Curte. 

Fraza apare în motivarea deciziei prin care CCR a respins contestaţiile USL legate de referendumul organizat pe 29 iulie pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu: "Raţiunea pentru care aceşti cetăţeni nu sunt înscrişi în listele electorale permanente rezidă în faptul că nu au domiciliu în ţară astfel încât numărul acestora nu poate influenţa cvorumul legal de participare la referendum, respectiv majoritatea persoanelor înscrise pe listele electorale permanente. În speţă, însă, sunt aplicabile dispoziţiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea preşedintelui şi ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".

Cu alte cuvinte, CCR susţine că la referendumul pentru demiterea preşedintelui sunt aplicabile dispoziţiile Legii privind alegerea preşedintelui care sunt valabile pentru toţi românii cu drept de vot. Adică, şi pentru românii cu domiciliul în străinătate, care, astfel, ar trebui să se regăsească pe listele electorale permanente. Aceştia au fost însă excluşi de pe aceste liste printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvernul Tăriceanu în 2007.

Prin urmare - susţin specialiştii în Drept Constituţional - Guvernul Ponta ar trebui să pună în acord legea cu decizia CCR şi să-i adauge pe listele electorale permanente şi pe cei 490.000 de români, excluşi înainte de organizarea referendumului de pe 29 iulie. Dacă acest lucru s-ar întâmpla înainte de 31 august, cvorumul ar creşte de la 18.292.514 la peste 18.782.514 milioane de alegători. Ceea ce ar scădea cu aproape un procent prezenţa la urne anunţată de Biroul Electoral Central (46,24%), iar referendumul ar fi invalidat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite