Freedom House, teme pentru clasa politică: demisia Avocatului Poporului, retragerea proiectelor de modificare a Codului Penal, limitarea imunităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONG-ul Freedom House propune, printre altele, demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, retragerea proiectelor de modificare a legislaţiei penale ţinute la sertar în Parlament, reveniea la sistemul cu două tururi de alegeri şi reducerea numărului de parlamentari, arătând că din cauza corupţiei au murit acei tineri în clubul Colectiv.

Tragedia petrecută la Clubul Colectiv a arătat tuturor românilor ravagiile pe care le face corupţia şi nerespectarea legii. Corupţia nu doar sărăceşte, ci şi ucide atunci când se manifestă în raport cu instituţiile statului ce trebuie să vegheze la siguranţa cetăţenilor, la respectarea şi aplicarea legii. Pe de altă parte, moartea poliţistului Bogdan Gigina, în 20 octombrie 2015, a fost consecinţa unui abuz de putere, a nesocotirii legii şi a folosirii discreţionare a puterii de către ministrul de interne. Aceste tragedii nu trebuie să se repete“, se arată într-un comunicat de pres[ al Freedom House.

În acest context, ONG-ul propune următoarele:

- Măsuri concrete şi rapide care să favorizeze deschiderea sistemului politic şi, implicit, asigurarea unei reprezentativităţi reale şi a unor opţiuni reale la alegerile locale şi generale din 2016, între care:

  • revenirea la sistemul cu două tururi de scrutin în cazul alegerilor locale;
  • reducerea numărului de parlamentari, în acord cu voinţa populară deja exprimată;
  • introducerea votului prin corespondenţă printr-o lege funcţională: în acest sens îi cerem Preşedintelui Iohannis să nu promulge proiectul de lege adoptat recent şi să-l retrimită în Parlament;
  • limitarea imunităţii parlamentarilor strict la declaraţiile lor politice.

- Demisia Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, şi numirea în această funcţie a unei personalităţi care să corespundă exigenţelor impuse de ea şi care să aibă determinarea de a o exercita corespunzător, mai ales cu privire la ordonanţele de urgenţă emise discreţionar de executiv.

- Respectarea independenţei justiţiei şi retragerea numeroaselor proiecte de lege aflate în prezent în comisia juridică a Camerei Deputaţilor sau la Senat, proiecte care afectează cadrul legislativ anticorupţie şi de asigurare a integrităţii, ori vizează restrângerea activităţii DNA.

- Înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate prin adoptarea proiectului de lege care se află acum în discuţia Camerei Deputaţilor.

„Aceste revendicări sunt esenţiale pentru ca România – ţară membră a Uniunii Europene şi NATO - să fie un stat de drept, democratic, cu o economie de piaţă liberă, funcţională, care să producă bunăstare pentru români“, conchid cei de la Freedom House.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite