Politică

articolul anterior articolul urmator

Frigul din spitalele şi şcolile de la Timişoara, încă o dovadă că România este un stat impotent, eşuat

18
27 Jan 2022 08:53:31
Ştefan Vlaston

Este indamisibil. România, cu un PIB de 1300 de miliarde de lei, cu fonduri europene în pregătire de  80 de miliarde euro, nu este capabilă să găsească soluţii pentru frigul din şcolile şi spitalele Timisoarei. Coaliţia „mea”, guvernul „meu”, premierul „meu” nu rezolvă nici o problemă măruntă în fond, dar care afectează câteva sute de şcoli şi spitale. Elevii trec în online, vorba vine.

După doi ani pierduţi din cauza pandemiei, mai stau o iarnă acasă pentru că statul român nu le poate asigura căldură în şcoli. Dar bolnavii, unii de cancer, nu pot fi expediaţi acasă. Ar echivala cu „expedierea” pe lumea cealaltă. Ce altă dovadă mai trebuie ca să înţelegem că România este un stat eşuat? Eşuat, eşuat, dar pe banii noştri, ai contribuabililor!

Nu este doar problema primarului Fritz. Stau în frig  instituţiile statului român

Nu este timp acum să stabilim vinovăţii şi cauze. Am văzut degringolada în care guvernul „meu” a rezolvat problema facturilor la energie. Mai degrabă n-a rezolvat-o. Dar dincolo de suferinţele românilor care îngheaţă în case de frig, pentru că nu au bani să-şi plătească facturilor, iată ceva şi mai grav. Instituţii ale statului, şcoli, spitale sunt paralizate şi se închid din acelaşi motiv, al facturilor neplătite din lipsă de bani. N-am mai auzit de vreo altă ţară civilizată din Europa în care să se petreacă astfel de lucruri.

Statul are  bani pentru pensii şi salari nesimţite, pentru achiziţii la preţuri de zeci de ori preţul pieţii, pentru instituţii şi funcţionari care „ard gazul” degeaba, gaz foarte scump acum, dar nu are pentru căldura din şcoli şi spitale. Şi nu pot crede că doar la Timişoara se întâmplă această „mizerie” generată de stat.

Statul, premierul, guvernul, erau datori să anticipeze şi să rezolve aceste probleme care afectează copiii şi bolnavii. Dacă de ei nu este în stare să aibă grijă, ce pretenţii să avem la securitatea naţională sau ordinea publică? Avem, în mod evident, un stat eşuat.

Soluţii pentru situaţia de la Timişoara

Statul plăteşte salarii mari pentru miniştri, secretari de stat, mii de „demnitari” care, din câtă demnitate au,  lasă copii şi bolnavi în frig. Salarii şi pensii  enorme, care ar fi rezolvat de mult problema frigului din spitale şi şcoli. Măcar să fie în stare să găsească soluţii, dacă tot iau salarii foarte mari.

Premierul Ciucă şi preşedintele Iohannis dorm liniştiţi când văd că bolnavi mor de frig în spitale, că elevii stau acasă în loc să înveţe în şcolile statului?

Câţi bani din bugetul public ar fi costat facturile pentru căldura de la Timişoara? Câteva  zeci sau sute de milioane de lei. Dintr-un buget de 350 miliarde de lei.

Ce-ar fi însemnat ca prin OUG să se declare starea de urgenţă, dacă altfel nu se poate,  şi să se disponibilizeze banii necesari asigurării căldurii în spitale şi şcoli? Se dau OUG-uri pentru toate nimicurile, pentru situaţia această excepţională nu se pot da!

De ce nu este preluată de stat unitatea Colterm S.A., care nu are bani să-şi plătească facturile? Temporar sau definitiv.

Dacă primarul Fritz este singurul vinovat de această situaţie, deşi mă îndoiesc să fie aşa, poate fi suspendat de către Prefectul guvernului, iar oraşul să fie condus de altcineva, eventual un militar.

De ce nu se găsesc soluţii alternative de încălzire, pe banii şi cheltuiala guvernului? Nu are cine să le imagineze? Atunci statul să nu mai plătească sume imense pentru politrucii habarnişti care-i populează ministerele şi instituţiile esenţiale.  Bani luaţi de la cetăţeni, tocmai pentru a le asigura condiţii minimale de funcţionare  a instituţiilor necesare.

Avem în faţă un caz impardonabil în care statul demonstrează că nu este capabil să aibă grijă de copiii şi bolnavii din România. Deşi preia de la cetăţeni 350 de miliarde de lei la bugetul de stat, pe care nu înţelege nimeni la ce-i foloseşte, dacă nu poate asigura căldura în şcoli şi spitale.

Istoria va reţine astfel de situaţii dramatice, şi pe cei care le generează: preşedintele Iohannis împreună cu coaliţia „mea”, guvernul „meu”, premierul „meu”.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Stefan din Nord
27.01.2022, 09:05:45

Romania condusa de un neamt e stat esuat ? Timisoara condusa de un neamt e oras falimentar ?

+2 (8 voturi)
Iulian Arion
27.01.2022, 09:18:42

Foste ofiter al securitatii, Lipsa conditiilor elementare de mentinerea vietii umane in scoli si spitale se datoreaza administrarii frauduloase centrale, al carei capetenie sefa este Bode - eternul ministru sub orice guvernare de sorginte criminalo-securista. Exista doua metode de indepartare din administratie a celor ca bode: 1. Votul cetatenilor de revocare prin referendum on line 2. Eutanasierea celor ca Bode, oriunde s-ar afla.

-10 (14 voturi)
Vanatorul/dc
27.01.2022, 09:19:29

Romanii merita din plin ce li se intampla..! Nimeni nu i-a obligat sa se lase guvernati de 2 mafii nationale precum PNL si PSD, nimeni nu i-a obligat sa accepte in fruntea statului un escroc imobiliar cu 17 dosare penale si minte putina, neteda si inceată, iar in fruntea guvernului un general Svejk plagiator, ambii impostori fiind cei mai habarnisti si mai penibili politicieni cu functii inalte de pe planeta, din ultimii 5 000 de ani..!

-21 (29 voturi)
Vanatorul/dc
27.01.2022, 09:58:43

Din ciclul ”Multumim din inima lui Iohannis si celorlati mafioti penelisti, că i-a adus pe la putere pe fratii lor de jafuri si devalizari, mafiotii pesedisti ” ”Nicolae Ciucă, decizie fulger în miez de noapte. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a decis ca Tudor Buzatu să ocupe poziția de secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. Hotărârea luată de șeful Guvernului României a fost publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de miercuri. Tudor Buzatu a mai fost numit, în anul 2018, secretar de stat în cadrul Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Tudor Buzatu este fiul liderului PSD Vaslui Dumitru Buzatu şi al senatoarei Gabriela Creţu. Acesta a ajuns în atenția opiniei publice pentru întâia oară atunci când a fost numit director al unei instituţii aflată în subordinea Consiliului Judeţean Vaslui, anume Centrul de Resurse pentru Afaceri Vaslui, o societate care se afla în responsabilitatea CJ în procent de 70% și în responsabilitatea Consiliului Local în procent de 30%. Tatăl lui Tudor Buzatu, Dumitru Buzatu, care este și în prezent președinte al PSD Vaslui, a intrat în politică în anul 1992, când a ajuns deputat pe listele PDSR. Această funcție a ocupat-o până în anul 2004, când a fost ales vicepreședinte al CJ Vaslui. Dumitru Buzatu a rămas în aceeași funcție până când a fost ales președinte al CJ Vaslui, politicianul deținând aceeași poziție și în prezent.” (presa libera)

-25 (27 voturi)
Iulian Arion
27.01.2022, 09:23:42

Ce-ar fi însemnat ca prin OUG să se declare starea de urgenţă, dacă altfel nu se poate, şi să se disponibilizeze banii necesari asigurării căldurii în spitale şi şcoli? 1. Oprirea finantarii crimei organizate cu studii de fezabilitate copiate cu greseli de pe cele existente: 2,5 mld lei 2. Oprirea achizitiilor de autovehicule fara limita de cilidree si pret. Vedeti oug 130/17-dec-2021: 1,2 mld lei 3. Necresterea salariilor si a pensiilor cu 20% in magistratura. 08 - 1,2 mld lei. 4. Nesubventionarea importurilor de electrocasnice: 0,8 mld lei

-8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările