Politică

articolul anterior articolul urmator

Proiectul prin care aleşii localii nu mai răspundeau pentru actele semnate, amânat pentru două săptămâni

0
10 Apr 2017 13:01:56
Autor: Radu Eremia
Senatorii vor stabili dacă girează fuga de răspundere a aleşilor locali. FOTO Arhivă Adevărul
Senatorii vor stabili dacă girează fuga de răspundere a aleşilor locali. FOTO Arhivă Adevărul

Senatorii au amânat dezbaterea şi votul pe un proiect de lege prin care aleşii locali vor scăpa de răspunderea civilă sau penală dacă semnează acte care au primit aviz juridic din partea aparatului de specialitate din instituţiile pe care le conduc şi care se dovedesc ilegale, pentru ele urmând să răspundă exclusiv funcţionarii care şi-au pus semnătura pe documente. Iniţiativa va reajunge în plen peste două săptămâni.

UPDATE Senatorul PSD Ioan Deneş, secretar al Comisiei de administraţie, a propus retrimiterea pentru două săptămânii a proiectului de lege la comisiile de specialitate. Cu 83 de voturi „pentru“ şi 18 „împotrivă“, propunerea lui Deneş a fost adoptată, astfel încât iniţiativa a ajuns din nou la comisii.


Actuala lege a administraţiei publice locale prevede că primarii, viceprimarii, primarul general al municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii subdiviziunilor administrativ-teritoriale, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali sau judeţeni, după caz,  secretarii unităţilor administrativ-teritoriale şi personalul din aparatul de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judeţean, răspund, după caz, contravenţional, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin.

 
Pe de altă parte, proiectul iniţiat de 30 de parlamentari PNL, PMP şi ALDE, prevede că aceşti aleşi locali răspund „exclusiv“ pentru actele semnate de ei doar dacă acestea „nu au avizul de legalitate dat de secretarul instituţiei precum şi semnăturile funcţionarilor publici cu atribuţii în domeniul actului emis“.
 
Un act emis de o instituţie publică locală care va fi dovedit ilegal va atrage doar răspunderea răspunderea funcţionarilor publici care l-au semnat, absolvind de vină alesul local.  Alesul local  va putea fi tras la răspundere doar dacă semnează acte care nu au primit astfel de avize.
 
„Stoparea corupţiei“
 
 „Prin această măsură considerăm că s-ar stopa acţiunile de intimidare şi corupţie ale factorilor politici de decizie din administraţia publică locală", se arată în expunerea de motive redactată de liberalul Grigore Crăciunescu.  Proiectul de lege mai prevede că acei funcţionari publici care emit o opinie separată unui act juridic, exprimând impresii despre posibila ilegalitate a acestuia, sunt absolviţi de răspundere.
 
Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere negativ. Reprezentanţii Guvernului susţin că nu este posibil ca aleşii locali să fie exceptaţi de tragerea la răspundere în cazul în care are loc emiterea sau adoptarea unui act „vădit nelegal“, fiind responsabili administrativ sau penal doar funcţionarii din instituţiile emitetente ale documentului. Iniţiativa  a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, iar Comisia juridică de la Senat a dat raport de admitere, ceea ce, practic, înseamă că recomandă adoptarea proiectului de lege.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările