Politică

articolul anterior articolul urmator

Funcţii de partid şi de stat parţial securizate

11
10 Mar 2018 07:11:43
Mircea Morariu

În luna iulie a anului 1965, proaspătul ales în funcţia de secretar general al PCR, pe atunci încă relativ tânărul Nicolae Ceauşescu, a avut uriaşa şiretenie de a nu stârni vigilenţa aşa-numiţilor baroni ai lui Dej lăsându-le impresia că va recurge la conducerea colectivă şi că nu va fi decât unul dintre egali.

Le-a spus atunci delegaţilor reuniţi sub cupola Sălii Palatului RSR o frază care i-a păcălit pe mulţi. Şi anume că nutreşte convingerea  potrivit căreia, oricât de capabilă şi de devotată ar fi cauzei comuniştilor români, o singură persoană nu poate îndeplini mai multe funcţii.

Lui Nicolae Ceauşescu i-au trebuit doi ani spre a-şi schimba total opinia. De fapt, pentru a arăta ceea ce doreşte. Controlul total asupra României prin suprapunerea perfectă dintre stat şi partid. Ambele la ordinele sale. În 1967 va izbuti să îl îndepărteze din funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat pe neajutoratul Chivu Stoica pentru ca în 1974 să depună jurământul, având un sceptru în mână, în calitate de prim preşedinte al Republicii Socialiste România. Aşa după cum bine se ştie, a fost primul şi ultimul.

Mult mai expeditivă decât Nicolae Ceauşescu s-a dovedit d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Nu a trecut nici o săptămână de când îi asigura pe  toţi că nu îşi doreşte nici o funcţie în conducerea la vârf a PSD, că are destulă treabă la guvern şi că, pe deasupra, mai trebuie să conducă şi Organizaţia de femei şi, iată,  d-na Dăncilă s-a răzgîndit brusc. Va candida astăzi, la Congresul extraordinar al partidului, pentru postul de preşedinte executiv.

Nimeni nu are nici cel mai mic dubiu că nu doamna Dăncilă s-a gândit că nu i-ar sta deloc rău să deţină locul numărul doi în ierarhia partidului. E clar ca lumina zilei că nu ea a plănuit să se prezinte de azi în colo în formula doi în unul. Nimeni nu creditează cu o iotă încă una dintre multele minciuni scoase pe gură de preşedintele partidului, dl. Liviu Dragnea. Este mai mult ca sigur că nu doamna Dăncilă i-a telefonat d-lui Dragnea spre a-l informa că doreşte să candideze  pentru ca apoi candidatura să-i fie îndată susţinută de organizaţia PSD Bucureşti în frunte cu primăriţa generală Gabriela Firea care va primi şi ea un post de vice-preşedinte, ci dl. Dragnea i-a cerut d-nei Dăncilă să se sacrifice pentru cauza partidului. Iar la PSD, precum la răposatul între Domnul, PCR, ordinul se execută, nu se discută.

Şi în acest mod, dar şi felul în care a gestionat întreaga pregătire a Congresului, dl. Liviu Dragnea nu a făcut decât să îşi mai probeze o dată mentalitatea comunistoidă. Precum pe vremuri Nicolae Ceauşescu, preşedintele PSD nu îşi poate scoate din minte importanţa rolului conducător al partidului. Care e în toate, în cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare.

Ne-am înşela însă teribil de crunt dacă am crede că, odată aleasă preşedinte executiv, doamnei Viorica Vasilica Dăncila i-ar spori importanţa în luarea deciziilor majore. Acceptând să îndeplinească ordinul d-lui Liviu Dragnea, doamna Dăncilă nu a făcut decât să îşi securizeze funcţia de premier. Începând din prima zi de după Congres va fi mult mai puţin probabil ca guvernul condus de consăteana d-lui Dragnea să fie trimis la plimbare la nici şase luni de la instalare, aşa cum au păţit Executivele conduse de domnii Grindeanu şi Tudose. Pe de altă parte, în cazul în care într-un viitor, mai mult sau mai puţin apropiat, ţara va fi victima unei crize, dl. Dragnea va putea să spună cui mai are timpul şi răbdarea de a-l asculta şi de a-l crede, că nu el e autorul dezastrului. Ci cei din imediata lui apropiere care fac parte şi din guvern. Ghici ciupercă cine!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Iulian Arion
10.03.2018, 07:42:32

Cred ca politicienilor romani trebuie sa le comunicam imperativele noastre in privinta conduitei lor: Suedia este taramul politicienilor fara privilegii. In topul celor mai fericite popoare, cel al Suediei este pe locul al cincilea dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda. Romania este pe locul 90. Prezenta la vot este de 80%, iar ei considera dezbaterile politice, adica despre cetate si societate, esentiale. In Romania de pe locul 90 se discuta doar despre zicerile politicienilor si despre infractiunile, concupiscentele, depravarile acestora. De ce? Pentru ca astea le sunt faptele! Demnitarii suedezi nu au secretare, soferi, consilieri, servitoare si servitori. Au garsoniera gratuita de 40 mp, isi spala singuri asternuturile, isi pregatesc singuri hrana, au salariul dublu unui profesor. Raportul dintre cel mai mare salariu bugetar si cel mai mic este de 1:8. In Romania este de 1:18! Ceea ce face un popor fericit este inexistenta privilegiilor intre bugetari.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
10.03.2018, 08:18:34

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
10.03.2018, 08:24:53

Comentariu considerat abuziv.

Iulian Arion
10.03.2018, 07:56:04

Demnitarii suedezi nu au cabinete intretinute de la buget. Se intalnesc cu alegatorii incladiri publice! Prim ministrul Suediei are un spatiu de 300 de mp, fara personal auxiliar. Isi spala singur rufele si le calca, deasemenea. Suedia este impartita in 21 de comitate, conduse de functionari guvernamentali care se supun vointei unui consiliu ales de cetateni. Membrii consiliului nu sunt remunerati. Au propriile servicii, locuri de munca. Politicienii nu beneficiaza de niciun fel de imunitate! Transparenta si control cetatenesc. Fiecare cetatean are dreptul sa verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern, si declaratia de venit. La cererea doritorilor, politicienii si functionarii pun la dispozitia doritorilor corespondenta zilnica, e-mailurile oficiale. In sala computerelor se poate studia traseul unui document privind cheltuielile publice si licitatiile. Un raport de cheltuieli al pm cuprindea costul, nota de plata si meniul consumat de pm cu doi functionari ai bancii centrale. Coruptia este extrem de rara in Suedia, din cauza transparentei cheltuielilor publice.

+1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
10.03.2018, 08:15:54

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările