Fundaţia Stânga Democratică (FSD), o platformă de exprimare a intelectualilor de stânga din România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fundatia Stanga Democratica se lanseaza vineri, 13 martie, in Bucuresti
Fundatia Stanga Democratica se lanseaza vineri, 13 martie, in Bucuresti

Consideri anormal faptul că Statul nu investeşte cu prioritate în educaţie şi sănătate. Crezi că viaţa valorează mai mult decât profitul. Ţi se pare că societatea a devenit prea individualistă şi că solidaritatea socială pe care sunt clădite comunităţile trebuie să îşi regăsească drumul în societatea românească.

Atunci cu siguranţă nu aprobi discursul dreptei politice din ultimii 20 de ani, care îi blamează pe cei mulţi pentru faptul că nu acceptă politica austerităţii şi că nu îşi sacrifica viaţa căutării profitului imediat.

Într-o aparentă încercare de a se debarasa de trecutul dictaturii comuniste, România se confruntă astăzi cu o veritabilă hegemonie a programului neo-liberal, cu un cult al individualismului extrem, o reificare a indicatorilor (macro)economici şi o glorificare a profitului, indiferent de modul în care este obţinut. Piaţa este ridicată la rang de panaceu al tuturor problemelor, indiferent de natura lor – socială, culturală, economică etc. Drepturile istorice ale angajaţilor şi serviciile sociale elementare – precum sănătatea sau educaţia – sunt supuse unui veritabil atac care, în numele „eficientizării”, urmăreşte anularea acestor câştiguri istorice ale stângii europene. Calculul propus de dreapta este simplu – statul este, zic ei, ineficient, deci toate funcţiile statului trebuie privatizate. În această logică, principalele sectoare afectate sunt tocmai cele care nu se pretează pieţei şi care ar trebui să constituie infrastructura de susţinere a calităţii vieţii, respectiv funcţia socială a statului.

Astăzi, câţiva oameni entuziaşti s-au hotărât să spună cu voce tare adevărurile stângii, chiar şi cu riscul de a nu face pe placul celor care în ultimii ani s-au prezentat ca fiind ideologii României moderne. Noi ne numim Fundaţia Stânga Democratică şi suntem cadre universitare, bloggeri, jurnalişti, ONGişti, oameni noi în politică sau persoane care ne dorim pur şi simplu o altfel de societate în care şi omul să conteze.

Fundaţia Stânga Democratica îşi propune în consecinţă să promoveze valorile si principiile stângii,  oferind astfel o alternativă la hegemonia intelectuală a dreptei. Vrem să creăm un cadru favorabil dezbaterilor ideologice şi programatice reale, care să vizeze totodată şi politicile publice, în particular cele sociale. Există în România mai multe voci care îşi revendică apartenenţa la valorile de stânga. Fundaţia îşi propune să le aducă laolaltă. Fără să ignorăm diferenţele care ne separă, credem că există în societatea românească suficient de multe teme, la fel cum există suficiente valori care pot aduce împreună forţele de stânga: solidaritatea, echitatea, egalitatea, libertatea şi progresul fiind numai câteva dintre acestea. Susţinem că nu este nici o ruşine sa fii de stânga în România, ci dimpotrivă! Dorim astfel să contribuim la orientarea României pe un drum european jalonat de reperele dreptăţii sociale şi solidarităţii. Ne angajăm aşadar să fim parte activă în efortul de combatere a discriminărilor şi excluziunilor bazate pe venit, etnie, gen, orientare sexuală, zonă de rezidenţă, ocupaţie, dizabilitate, proprietate, religie, vârstă şamd.

Frumuseţea stângii este că fiecare dintre noi are propria sa poveste despre ce înseamnă stânga şi care l-a determinat să devină mai aplecat către valorile sociale. A mea este legată de modul în care am trăit experienţa inegalităţii şi lipsei de finanţare a serviciilor medicale din România dar şi nedreptatea şi discriminarea trăită timp de aproape 9 ani cu care noi, românii, suntem trataţi peste hotare. Pentru colegele noastre militante feministe din Grupul de iniţiativă al Fundaţiei, Diana Neaga şi Tudorina Mihai, stânga este despre un tratament egal, combaterea abuzurilor şi mai ales o afirmare a drepturilor femeilor şi egalităţii de gen. Pentru colegii noştri apărători ai respectului pentru minorităţi, Florin Manole şi Iulian Stoian, lupta pentru o societate inclusivă este o prioritate, iar afirmarea, sprijinirea şi recunoaşterea minorităţilor reprezintă o realitate în orice societate care se doreşte a fi modernă şi progresistă. Pentru colegii mei universitari Valentin Nicolescu şi Radu Cucută este important să facem o analiză critică şi curajoasă a politicii noastre externe şi europene pentru a pune în prim plan nevoile cetăţeanului. Pentru alţi colegi cu experienţă administrativă dar şi universitară, Mihai Ghigiu şi Alina Duduciuc, trebuie să regăsim mai bine componenta socială în politicile publice, fie ele din domeniul educaţiei sau sănătăţii.

Pentru fiecare dintre ceilalţi colegi din grupul de iniţiativă, şi ei activi în societatea civilă sau mediul politic românesc, Radu, Janina, Cosmin, Adrian, Dana sau chiar pentru cei care citesc acest rânduri stânga înseamnă altceva, o altă poveste despre faptul că ne-am săturat să mai acceptăm ca omul să fie mereu pus pe plan secund. A fi de stânga nu înseamnă a fi împotriva dreptei, ci a fi pentru o lume mai corectă în care societatea acţionează pentru a reduce inegalităţile şi a oferi fiecărei persoane şansa la un trai mai bun. În consecinţă, pentru noi, creşterea salariului minim nu reprezintă o pomană electorală, iar programele sociale precum Cornul şi laptele care conduc la creşterea participării şcolare nu reprezintă investiţii inutile.

Fundaţia Stânga Democratică îşi doreşte astfel să discute despre ce tip de viitor dorim să construim. Dorim să iniţiem un dialog cu cei care îşi doresc o societate mai bună şi care dincolo de dezamăgirile politice au în continuare speranţa că o altfel de Românie încă se poate construi ignorând pe alocuri voit ce se discută la televizor sau în presa naţională. Pentru că dincolo de Breaking News şi de ultima informaţie „pe surse”, viaţa ne prinde mereu din urmă şi trebuie să avem curajul să îi oferim răspunsuri. Pornim astfel acest proiect al Fundaţiei cu încrederea că putem să schimbăm lumea, putem să schimbăm în bine România, dar şi cu suficient pragmatism cât să ştim că pentru a face acest lucru trebuie să putem fi consideraţi parteneri credibili şi serioşi a celor care au puterea de a decide.

În consecinţă nu ne propunem în prezent decât să devenim o platformă de dialog şi de expresie a stângii româneşti şi îi invităm pe cei care gândesc ca noi să se alăture proiectului nostru. Prima dezbatere, precum şi lansarea oficială a fundaţiei vor avea loc vineri, 13 martie, la Institutul Cervantes din Bucureşti în prezenţa preşedintelui Fundaţiei Europene de Studii Progresiste, Massimo D'Alema, şi a peste 150 de invitaţi din mediul academic, societatea civilă şi lumea politică. Am profitat de ocazie pentru a marca dorinţa noastra de a influenţa procesul decizional şi elaborarea politicilor publice, avându-i alături de noi pe prim-ministrul Victor Ponta şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. O platformă care îşi propune să reunească intelectualii de stânga din România are evident ca obiectiv să influenţeze modul în care principalul partid de stânga din România îşi construieşte politicile şi nu va ezita să susţină măsurile sociale sau chiar să critice amical atunci când valorile stângii nu se regăsesc în politicile guvernamentale.

În concluzie, dacă vă regăsiţi în acest apel la un nou dialog constructiv pentru stânga românească, înseamnă că vă aşteptăm alături de Fundaţia Stânga Democratică pentru a înlocui statul minimalist de dreapta bazat pe principiul românesc „lasă că merge şi aşa” cu un Stat puternic care îşi asumă funcţia socială şi constructivă pentru întreaga societate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite