Politică

articolul anterior articolul urmator

Furtuna geopolitică globală şi bâlciul electoral de la Bucureşti

6
22 Jan 2019 12:09:05
Remus Pricopie
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

De câţiva ani, reputaţi analişti, diplomaţi, politicieni, înalţi funcţionari internaţionali, profesori de ştiinţe politice, relaţii internaţionale, economie etc., din ţară şi străinătate, avertizează asupra schimbărilor dramatice de pe scena politică mondială. Ceea ce, în urmă cu 10-15 ani, consideram certitudini astăzi intră pe lungă listă a provocărilor sau, chiar mai dur, a ameninţărilor.

Să amintim câteva dintre acestea:

(i) Alianţa militară NATO, în anul în care marchează 70 de ani de la înfiinţare, este pusă la încercare chiar din interiorul său. Tensiunile dintre SUA şi anumiţi lideri europeni sunt publice, iar identificarea unei alternative, de tipul „Armată Europeană“, nu face decât să menţină această stare de incertitudine şi nu să o reducă.

(ii) Pericolul nuclear, un subiect al anilor Războiului Rece, este reactivat prin anunţul făcut de SUA potrivit căruia urmează să declanşeze procedurile de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), ca urmare a violării de către Rusia a acestui acord. Nu se ştie dacă INF va rezista sau dacă există o alternativă la înţelegerea parafată în 1987 de către Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan.

(iii) Conflictele, deschise sau îngheţate, clamarea, din ce în ce mai des, a unor pretenţii teritoriale, discursurile secesioniste, preluările ostile de teritorii, deşi diferite prin dinamică istorică, situaţie juridică şi/sau diplomatică, contribuie la tensionarea climatului regional/internaţional.

(iv) Fenomenul BREXIT, dar şi alte manifestări antieuropene, activate chiar din interiorul blocului european, la care se adăugă unele interese extracomunitare de slăbire a coeziunii europene, afectează fundaţia UE.

(v) Promovarea discursului urii, al segregării şi „reinterpretarea“ conceptelor fundamentale ale democraţiei încurajează activarea unei părţi din electorat în favoarea partidelor extremiste de tot felul, care astfel ajung să acceadă la putere.

(vi) Incapacitatea ţărilor/organizaţiilor internaţionale de a da răspunsuri la cele mai complicate trei probleme la nivel mondial - încălzirea globală, migraţia şi terorismul - lasă loc liber unui val de „politici“ ad-hoc, nonştiinţifice, de tip „antisistem“, care nu numai că nu vor ameliora aceste probleme, dar chiar le vor accelera.

Toate acestea sunt indiciile unei furtuni geopolitice globale în care ne aflăm deja şi în faţa căreia este greu să te menţii în echilibru, ca ţară, fără să activezi toate instrumentele şi resursele de siguranţă naţională, care înseamnă în primul rând responsabilitate şi profesionalism.

Cu ce ne ocupăm noi la Bucureşti?

Un foarte bun prieten - diplomat - ar răspunde sec:

„Fiecare cu ce poate şi după cât îl duce capul.“

Să facem un inventar al acestor „putinţe“, în funcţie de categoriile de actori:

a. Unii, de vreo doi ani, au inventat conceptul de „stat paralel“ şi acum luptă împotriva lui. Acest demers nu este unul direct, riguros, transparent, cu argumente de ordin moral şi juridic, ci unul alunecos, sinuos, modelat de interese greu de justificat public, chiar dacă sunt împachetate într-un discurs politico-juridic sofisticat („recurs compensatoriu“, „contestaţie în anulare“ etc.), întreprins prin cotloanele instituţiilor publice căpuşate cu „oameni fideli cauzei“.

b. Alţii (sau cam aceiaşi), tot de doi ani, reinventează legile „anti-gravitaţiei economice“. În plin deficit bugetar şi în prag de recesiune, se ceartă cu toţi cei care au învăţat economie la cursurile de zi, argumentând că „şcoala vieţii economice“ (adică ceasuri, lingouri, tablouri, pescuitul fluvial şi oceanic, deplasările cu elicopterul sau cu avionul privat, dar şi redefinirea cu succes a „kilometrului rutier de 800 de metri“, descoperire certificată chiar de OLAF) le-a dat un înţeles mai profund al „belşugului“ revărsat asupra electoratului.

c. A treia categorie este denumită sugestiv „peţitori, vestitori, lăutari electorali“ şi este teleghidată prin WhatsApp din insule îndepărtate, cu semnal „GPS“, „GSM“ etc., dar fără semnal „DNA“. În cadrul acestei categorii, principala responsabilitate este anunţarea calendarului nunţilor, botezurilor şi campaniilor electorale, astfel încât beneficiul politic şi profitul pentru presa de cancan să fie la cele mai înalte cote. Cu alte cuvinte, cine nu poate participa la nuntă şi botez poate oferi darul în cabina de vot, la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Presa de specialitate va informa obiectiv despre rochia de mireasă, noul născut, meniul servit la mesele festive şi biografia romanţată a lăutarilor care au câştigat în mod legal licitaţia publică, prin depunere de oferte în SEAP.

d. Ar fi nefiresc dacă nu aş menţiona şi a patra categorie, oameni care, din diferite motive, deşi observă că am ajuns să fim, într-un fel, pe Titanic, au ales să nu facă mai nimic. Prin experienţa lor politică, aceşti oameni văd foarte bine atât aisbergul din faţă, dar şi faptul că vasele de salvare (NATO, UE etc.) sunt puţin ocupate cu revizii tehnice complicate. Cu toate acestea, ei aşteaptă.

Acest tablou nu este o glumă; este o descriere succintă a unui proces de degradare a politicii de la Bucureşti. Nu mai discutăm despre idei, ci despre cine pe cine înjură.

Continuarea pe ziare.com

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Lucifer
22.01.2019, 13:24:52

Resursele (de salvare a României...) sunt în noi?! Haida-de! În noi nu e nimic decât burta şi iubirea de PSD+BOR. Adică...să ne salveze Dumnezeu...sau Dracu'!

k karla
22.01.2019, 14:22:15

Mda, dezolant tablou... Poti intra si in depresie. Insa, ce va face sa credeti ca "noi" am mai avea timp sa schimbam ceva si sa repunem pe sine de tren tara asta, din moment ce chiar in clipa asta ea este distrusa si i se mai ia o caramida de la baza institutiilor sale? De unde sa vina aceste resurse interne, cum ar putea ele sa ne mai motiveze pe noi ceilalti? Procesul ar fi lung si anevoios si am ramane in urma celorlalti pana am reusi sa ne gasim iarasi drumul. Asta se intampla in anii '90, insa in 2019...? Cred ca resursele noastre s-au pierdut undeva prin 2017, apoi am mai pierdut resurse importante in 10 august 2018, si tot asa. Dupa cum se observa, crearea de noi partide de opozitie esueaza lamentabil. Mai nou, Ciolos se gandeste sa intre in Parlamentul European pe vreo lista. Asadar, nu stiu ce solutii am putea gasi. Poate doar sa formam niste trupe de gherila, in genul IRA sau ETA, pentru a putea lupta cu baietii de la putere, o rezistenta prin munti. Si nu este gluma ce va spun, pentru ca daca situatia va degenera atat de mult, vor exista si astfel de fenomene.

+2 (2 voturi)
Sorin Muncaciu
22.01.2019, 17:39:10

Domnu' profesor Pricopie , domn'le nu incetez sa ma minunez in ce hal a ajuns invatamantul romanesc !! Cum domn'le "partide extremiste , ce naiba' insinuati domn'le ??" Pai aia de la NATO, care au bombardat Yugoslavia cu cluster bombs la NIS si Djakovitza, nu au fost extremisti domn'le ?? Da aia care au bombardat Irakul cu bombe cu "depleted uranium" datorita carora, si acum, mor de cancer irakieni si fosti soldati americani ?? Dar bombardamentele salbatice din Libia , stat care nu a atacat pe nimeni , aia nu au fost extremisti, nu au calcat in picioare dreptul international ?? Cretinisme genul : " am venit, am vazut , a murit " aia nu este extremism ?? UE , serios domn'le , in tratatul de la Maastrich se spune clar ca BCE este independenta si cine indrazneste sa critice sau sa dispute hotararile tehnocratilor bancii sunt pasibili de pedeapsa cu inchisoarea, asta !! Asta nu e extremism domn'le?? BCE sub Draghi si Trichet slugi la Goldman Sachs , au fortat Irlanda , Spania , Italia , Portugalia, Grecia etc. sa extinda creditul si apoi, dupa prabusirea pietei imobiliare, sa inghita austeritatea pentru a salva bancile cauzand recesiune, somaj masiv in randurile tineretului , criza economica severa asta nu este extremism ?? In timp ce Islanda a bagat in puscarie bancherii si nu a intrat in nicio criza economica majora !! Acum , bateti campii in politica interna cu statul paralel!! Domn'le puneti mana si cititi Solzhenitsyn , Gulag Archipelago sa vedeti cum poate fi deturnata justitia in politie politica de catre procurori, asijderea ca in Romania , unde CE trimitea liste nominale cu inculpati, exact ca aia de la CC a PCUS!! Astia , semnatarii protocoalelor si SRI-stii nu sunt extremisti domn'le ??? Domn'le , pentru un profesor , sa aiba valorile inversate, in asemenea hal, este mai mult decat penibil !!!

+2 (2 voturi)
k karla
22.01.2019, 18:20:06

"depleted uranium"? De unde aveti informatia asta, ca era top secret?

Sorin Barbul
23.01.2019, 08:27:06

Domnule Muncaciu, fabulezi aiurea antieuropean și antiamerican. Nu știu de unde îți iei informațiile, dar eu în locul dumitale aș încerca și alte surse.

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările