Furtună în Parlamentul European. Liderul Grupului PPE acuză România pentru violenţele din 10 august

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Momente tensionate în plenul Parlamentului European în timpul dezbaterii dedicate situaţiei din Ungaria. Deputaţii europeni au discutat la Strasbourg raportul Sargentini privind respectarea statului de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale în Ungaria sub guvernarea lui Viktor Orban.

Raportul extrem de critic recomandă activarea articolului 7 acuzând Budapesta că încalcă valorile europene pe care şi le-a asumat prin Tratatul de Aderare. În acest context, liderul Grupului PPE, Manfred Weber, s-a referit şi la încălcările drepturilor omului din alte state europene făcând referire la demonstraţiile de la Bucureşti din 10 august, când autorităţile au folosit violenţa împotriva protestatarilor.

„Persoane din Guvernul Orban s-au îmbogăţit din banii europeni“, a declarat în plenul Parlamentului European, autoarea raportului, Judith Sargentini, din Olanda, europarlamentar din Grupul Verzilor Europeni. Ea a acuzat corupţia Guvernului Orban, încălcarea libertăţii presei, a autonomiei universitare, a drepturilor minorităţilor şi ale refugiaţilor. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a afirmat că este îngrijorat de ceea ce se întâmplă în Ungaria şi că nu va exista toleranţă pentru folosirea incorectă a fondurilor europene.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, favoritul cancelarului Merkel pentru viitorul post de preşedinte al Comisiei Europene şi candidat oficial al PPE pentru acestă funcţie, a avut cel mai aşteptat discurs, tinând cont ca FIDESZ este membru al Grupului Popular European, iar până acum, popularii s-au ferit să-l critice deschis pe Orban din raţiuni politice. El i-a cerut premierului maghiar să se întoarcă la masa dialogului şi să caute compromisul. 

Manfred Weber a adăugat că în Europa sunt situaţii îngrijorătoare în mai multe ţări, în afara Ungariei, amintind Slovacia după asasinarea jurnalistului Jan Kuciak şi România. 

La Bucureşti, au fost demonstraţii marcate de violenţă, a spus liderul popularilor Europeni. Afirmaţia vine în contextul în care există solicitarea unei dezbateri în Parlamentul European care să vizeze evenimentele din 10 august. 

Viktor Orban a respins toate acuzaţiile aduse guvernării sale. Folosind un ton foarte vehement el a catalogat raportul Sargentini drept o încercare de a pedepsi Ungaria, „o palmă pentru societatea maghiară“, expresia unei răfuieli politice. Dar alegerile europarlamentare din 2019 vor lămuri lucrurile a adăugat Orban, precizând că partidul său a câştigat categoric toate alegerile din Ungaria ultimilor ani. Poziţia lui Orban este serios apărată de grupurile scepticilor şi a populiştilor anti-europeni.

Votul asupra raportului Sargentini, programat miercuri, 12 septembrie, este unul extrem de complicat din punct de vedere politic pentru viitorul Uniunii Europene. Îndepărtarea lui Orban din Grupul PPE şi supunerea Ungariei efectelor articolului 7 este o solicitare susţinută de partidele pro-europene care consideră că vina aparţine popularilor europeni, care l-au protejat prea mult pe premierul maghiar şi i-au tolerat derapajele. Pe de altă parte, Viktor Orban şi-a păstrat mesajul dur, fără nicio intenţie de a schimba ceva din discursul său politic. 

Europa este la răscruce. Forţele care susţin proiectul european şi cele care doresc destrămarea Uniunii Europene se apropie de bătălia finală. Votul pentru adoptarea sau respingerea raportului Sargentini este un pas care va alimenta şi mai mult controversele în aşteptarea alegerilor decisive din primăvara anului viitor.În interiorul Grupului PPE, dezbaterile au fost deosebit de încinse marţi seara, în prezenţa lui Viktor Orban. Grupul PPE nu a ajuns la o concluzie privind poziţia la vot, dar liderul popularilor europeni a declarat că personal va vota pentru activarea articolului 7 în privinţa Ungariei.

Din păcate, România, în loc să arate stabilitate în aceste momente cruciale, devine la rândul ei un subiect de controverse politice la Parlamentul European prin efectele evenimentelor violente din 10 august.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite