Gabriel Leş: România nu poate privi cu dezinvoltură tensiunile de la frontiera de est a Ucrainei: E critic să fie evitate provocările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Leş FOTO Facebook
Gabriel Leş FOTO Facebook

Fostul ministru al Apărării Gabriel Leş, a afirmat joi pe Facebook că tensiunile de la frontiera de est a Ucrainei ar trebui să „afecteze somnuyl multor oficiali de la Bucureşti”, precizând că România nu poate privi „cu dezinvoltură aceste evoluţii”.

Fostul ministru atenţionează că o confruntare în regiune poate oricând degenera.

„Situaţia la frontiera de est a Ucrainei este tensionată, volatilă şi cu perspective nu tocmai optimiste. Faptul că la câteva sute de kilometri de graniţa României două state puternice se pot lansa într-o confruntare militară de amploare ar trebui să afecteze somnul multor oficiali de la Bucureşti. România nu poate privi cu dezinvoltură aceste evoluţii, având interesul de a preîntâmpina orice formulă de escaladare, inclusiv la nivel declarativ.

O confruntare în regiune poate oricând degenera, astfel că eforturile de aplanare a tensiunilor ar trebui să înlocuiască declaraţiile sforăitoare de chemare la oaste ale unor minţi înfierbântate.  Mă îngrijorează profund poziţiile unor aventurieri care propun, spre exemplu, minarea apelor Mării Negre”, afirmă Gabriel Leş pe Facebook. 


Acesta adaugă apoi că România are responsabilitatea de a fi „un actor lucid”, activ în a sprijini evitarea conflictelor din zonă.

„Se spune că cea mai buna formulă de evitare a războiului este chiar pregătirea temeinică pentru război. De acord. Descurajarea credibilă presupune forţă şi sobrietate. România şi-a asumat eforturi extraordinare pentru consolidarea poziţiei sale în regiune şi în Alianţă. Însă, în egală măsură, avem responsabilitatea de a fi un actor lucid, conştient de propriile atuuri şi limite,  dar foarte activ în a sprijini eforturie de evitare a unei coliziuni. 

Atenţie pescuitorilor în ape tulburi, «strategilor de geniu», şi mai ales celor care se cred în miezul unui joc de şah. Regret să-i dezamăgesc, însă nu e vorba de şah, ci de acel joc în care contează cine clipeşte primul. Mai mult decât atât, ferească Dumnezeu ca prin escaladare să nu devină un meci de Go. 

Este critic să fie evitate provocările şi gesturile nesăbuite, întrucât suntem mai aproape decât vă imaginaţi de acel punct fără de întoarcere”, a conchis fostul ministru al Apărării.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite