Vot în Senat. Gabriel Oprea poate fi urmărit penal în dosarul „Limuzina“. Generalul ceruse să fie salvat. Doina Tudor poate fi arestată: Am bagajul făcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea FOTO Eduard Enea

Senatorii au încuviinţat cererea DNA de urmărire penală pe numele lui Gabriel Oprea, cel care şi-a rugat colegii să voteze împotriva urmăririi penale. Senatorii au aprobat şi solicitarea DNA de reţinere şi arestare pe numele senatoarei Doina Tudor.

UPDATE Doina Tudor: Mă aşteptam la acest vot. Sunt pregătită şi am bagajul făcut! Ar fi urât să comentez votul colegilor. Plenul Senatului a ]ncuviin'at solicitarea procurorilor DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatoarei PNL Doina Anca Tudor, cu 61 de voturi 'pentru' şi 57 de voturi 'contra'.

UPDATE Doina Tudor, în faţa senatorilor: Afirm că acuzele care mi se aduc sunt perfect nefondate. Nu mi-am dorit să prezint în public aspecte din viaţa personală. Sunt acuzată că am fost complice la luare de mită alături de fostul meu soţ. Coincide cu despărţirea de soţul meu. Am aflat de relaţia extraconjugală a lui. Prietenii au aflat de la mine despre suferinţa mea. Restul lumii a aflat aceste amănunte. Viaţa mea, oricum distrusă, este expusă tuturor. Soţul meu a prăsit căminul conjugal. Au fost cei mai negri doi ani din viaţa mea. Acuzele la adresa mea şi a fostului meu soţ sunt compelt nefondate. Un bărbat îndrăgostitm,, plecat pe alt drrum, va mai apela la serviciile celei de care se desparte. Eu nu aş fi fost niciodată persoana de încredere în aceste resupuse relaţii de mediere. Cum poate cineva să acuze doi oameni doar pentru a-şi acoperi propriile şemecheri. Acuzaţiile sunt bazate pe denunţurile unei singure persoane. Nu există dovezi din care să rezulte implcarea mea. În data de 18 februarie, un domn procuror mă acuză că aş fi primit 3200.000 de euro. Resping în aceeaşi zi. Avem denunţul lui Ovidiu Marian, dovedit infractor prin declaraţia sa. Avem analiza unui judecător imparţial şi independent.

UPDATE Senatorii vor vota asupra solicitării DNA de reţinere şi arestare a senatoarei Doina Tudor.

UPDATE Senatorii au aprobat, cu 71 de voturi „pentru“ şi 52 „împotrivă  cererea DNA de începere a urmăririi penale pe numele lui Gabriel Oprea.

Senatoarea UNPR Ruxadra Jipa: Dvs. cum veţi vota! Nu cunoaşteţi situaţia de fapt. Lumină în această cauză mi-a făcut un secretar de stat care este coautor la această faptă. Sunt lucruri de serviciu secret şi nu îndrăznesc să vă sun dvs. Din ce am studiat eu şi ce mi-a prezentat acest minunat domn mi-a reie;it cu claritate că este o falsă problemă. Acest serviciu înfiinţat trebuia să achiziţioneze o maşină care nu trebuia deconspirată. Acum s-a deconspirat. Ce a făcut domnul Oprea? Domnul Oprea nu a luat acest autoturism. Canapele, birouri. Dânsul trebuia să stea într-o sală goală? Tot acest dosar nu are nicio noimă.Vă rog să votaţi după conştiinţa dvs. Dacă s-a ajuns îns ituaţia în acer să nu avem la dispoziţie dosarul, se va ajunge să încuviinţăm arestarea cu o simplă hârtie.

Senatorul UNPR Gabriel Oprea se apără în faţa senatorilor: Vă spun că sunt nevinovat. În toată cariera mea de ministru şi parlamentar m-am bătut pentru depturile miliatrilor, a celor de la Interne. Nu s-a achiziţionat în mod ilegal o maşină. Toate instituţiile abilitate au identificat ameninţări la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, incusiv a mea. Au reînfiinţat o unitate pentru paza şi protecţia ministerului de Interne. Au achiziţionat şi o maşină. Nu am cerut eu acest lucru. Nu am făcut decât să mă supun legii. Aceste sunt faptele. Întodeauna mi-am făcut datoria, am respectat legea. Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri!

Conform raportului Comisiei Juridice, senatorul Gabriel Oprea a fost denunţat de trei funcţionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Cei trei au folosit pseudonimele "Ionescu Claudiu", "Mihalcea Ionel" şi "Manea Victor" şi au solicitat şi primit acordarea statutulr ui de martoameninţat.

Senatorii jurişti au avizat pozitiv solicitarea DNA de începere a urmăririi penale pentru Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), însă scorul a fost strâns: şase voturi „pentru“ şi cinci „împotrivă“. În Comisia juridică a Senatului, cele două mari partide dispun de forţe asemănătoare: cinci senatori PNL, patru senatori  PSD şi câte unul sunt de la UNPR şi UDMR. Potrivit declaraţiei preşedintelui Comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, cei cinci senatori PNL au votat„pentru“, ceea ce înseamnă că un vot a venit cel mai probabil de la reprezentantul UDMR, Pataki Csaba, în timp ce coaliţia PSD-UNPR a făcut bloc pentru a-l apăra pe Oprea.

Azi, senatorii sunt chemaţi în plen pentru a vota „pentru“ sau „împotriva“ încuviinţării penale a fostului vicepremier. Potrivit unor surse politice, Gabriel Oprea a început să negocieze cu parlamentarii salvarea sa, în contextul în care mai este cercetat şi în dosarul „Girofarul“ , în care este anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină. Votul este crucial: dacă solicitarea DNA va fi respinsă în plen, Oprea nu va mai putea fi cercetat. Practic, dosarul se va închide. Surse parlamentare au povestit pentru „Adevărul“ că Oprea mizează pe senatorii PSD. „Oprea a prins curaj după salvarea lui Mădălin Voicu. Nu am curaj să pariez pe votul de mâine. Totul depinde de semnalul lui Dragnea“, spun sursele citate.

Cum s-a apărat Oprea

Concret, Oprea este acuzat că, în calitate de ministru, a suplimentat bugetul DIPI cu 410.000 de lei pentru a fi cumpărată o limuzină Audi A8, care să-i servească la deplasări. Altfel spus, banii dedicaţi culegerii de informaţii au fost cheltuiţi pentru confortul personal al ministrului. „Le-am spus colegilor de la Comisia juridică faptul că în timpul mandatului meu ca vicepremier şi ministru de Interne nu s-a cumpărat o maşină sau zece, ci 5.000 de maşini. Ca ministru de Interne aveam protecţie de SPP şi maşină luată în comodat de la altă instituţie, care se mai strica din când în când. Într-un context cu multe vulnerabilităţi, riscuri la adresa vieţii conducerii MAI, inclusiv a mea personală, s-a achizionat în mod legal, de către DIPI, un autovehicul“, a declarat Oprea la ieşirea de la şedinţa Comisiei juridice.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite