Gabriel Oprea îl strânge cu uşa pe Victor Ponta pentru alegerile din 2016: care sunt cerinţele UNPR pentru PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UNPR a strâns suficienţi parlamentari cât să aibă capacitatea să dărâme Guvernul FOTO Mediafax
UNPR a strâns suficienţi parlamentari cât să aibă capacitatea să dărâme Guvernul FOTO Mediafax

Cu un partid în spate fără de care Guvernul Ponta nu ar supravieţui, Gabriel Oprea încearcă să obţină maximum pentru UNPR în negocierile cu premierul Victor Ponta pentru o candidatură comună la alegerile locale şi parlamentare din 2016. Pentru a-şi păstra fotoliul de premier, Ponta este dispus să cedeze în faţa doleanţelor UNPR, insă se izbeşte de reticenţa colegi din PSD, care nu sunt dispuşi să rămână pe dinafară.

În urmă cu trei săptămâni, Victor Ponta a primit mandat din partea Comitetului Executiv al PSD pentru a începe negocierile pentru o candidatură comună a PSD şi UNPR la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor. „Eu am primit mandat, împreună cu Liviu Dragnea şi Andrei Dolineaschi, să începem negocierile la modul concret privind candidatura comună cu UNPR la alegerile locale şi generale. Imediat ce ne vedem cu dl Oprea şi cu echipa domniei sale, o să ajungem la nişte concluzii şi le supunem ratificării CExN“, spunea Victor Ponta.

De atunci, premierul nu a mai pomenit nimic de modul în care decurg negocierile cu UNPR, iar Gabriel Oprea nu pare hotărât să meargă pe liste comune cu PSD la alegerile diin 2016. „În momentul de faţă, avem mai multe posibilităţi. Avem oferta făcută de către PSD în sensul că suntem, în momentul de faţă, în alianţa de centru-stânga în care putem să candidăm împreună. Analizăm această propunere“, a spus Oprea, la finalul şedinţei de luni.

Astăzi, la Iaşi, mai mulţi colegi i-au cerut lui Gabriel Oprea să candideze sub umbrela partidului lor, şi nu în alianţă cu PSD.  „Avem ambiţii mari. În UNPR sunt două curente. Un curent se manifestă pentru continuarea alianţei de centru-stânga cu PSD până în 2016, care prevede liste comune. Există deja propunerea PSD în acest sens. Avem un alt curent în partid care spune să candidăm prin forţe proprii, să ne manifestăm ca atare, iar indiferent de varianta politică pe care o s-o alegem să stăm pe picioarele noastre şi să aducem un plus, indiferent de formula politică”, a afirmat liderul UNPR.

Practic, Oprea îi arată lui Ponta că dacă  nu-i acceptă condiţiile, poate întoarce foaia imediat, şansele lui Ponta de a-şi păstra fotoliul de premier şi după 2016 fiind aproape nule fără UNPR. Potrivit unor surse din UNPR, Gabriel Oprea negociază cu Victor Ponta obţinerea a cinci primării de oraş şi trei consilii judeţene, dar şi locuri eligibile pentru actualii parlamentari ai UNPR. Totodată, pentru cele 30% din primăriile neocupate de PSD şi UNPR, Oprea vrea ca alegerea candidatului să se facă pe baza unor sondaje. „În primul rând vrem păstrarea celor cinci primării mari: Sectorul 2, Galaţi, Călăraşi, Drobeta. În plus, o să mai câştigăm şi din primăriile care acum sunt ale liberalilor. În urma unui sodnaj, va fi ales candidatul care are cele mai mari şanse“, au mai declarat surse politice din UNPR.

Ponta, între partid şi parteneriatul cu Oprea

De cealaltă parte, Ponta ar fi dispus să accepte doleanţele lui Oprea, dar nu ştie cum să gestioneze situaţia în partid pentru că mai mulţi social-democraţi nu vor mai prinde un loc eligibil la alegerile parlamentare. „Faţă de PSD, mulţi din cei care sunt în UNPR au venit de la alte partide. Este un fel de refegiu acolo“, ne-a declarat un deputat PSD. Aleşii PSD din Parlament nici nu au fost prezenţi la şedinţa în care Ponta a primit mandat pentru a purta negocieri cu UNPR pentru liste comune.

Parlament mai suplu

Victor Ponta, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, s-au înţeles cu privire la reducerea numărului de parlamentari. Astfel, dacă înainte norma era de un deputat la 70.000 de locuitori, respectiv un senator la 160.000 de locuitori, acum este de un deputat la 73.000 de locuitori, respectiv un senator la 168.000 de senatori. Este vorba despre aproaimativ 300 de deputaţi şi 170 de senatori. Practic, viitorul Parlament va avea cu 100 de parlamentari mai puţin decât actualul Legislativ. Prin urmare, PSD va trebui să trieze din aleşii aflaţi acum în Parlament pentru că locurile în viitorul Legislativ vor fi mai puţine. Odată cu condiţiile impuse de UNPR pentru a intra în alegeri pe liste commune cu PSD, Victor Ponta va trebui să taie şi mai mulţi social-democraţi de pe lista viitorilor parlamentari.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite