Gabriela Firea a prezentat estimarea bugetului pe 2020: 10 milioane de lei la biserici. Care sunt cheltuielile pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Firea FOTO Facebook
Gabriela Firea FOTO Facebook

Primăria Capitalei a prezentat sâmbătă o estimare a bugetului pentru 2020, din care reiese că ar avea nevoie de circa 10 miliarde de lei, cu toate că în mandatele trecute veniturile au fost de aproximativ 4 miliarde de lei. Din această sumă, Gabriela Firea a propus ca 10,4 milioane de lei să meargă către biserici, în timp ce Catedrala Mântuirii Neamului nu primeşte niciun ban.

Conform proiectului afişat în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, Primăria Capitalei are un buget general estimat la aproximativ 10 miliarde de lei. Din aceşti bani, subvenţiile pentru RADET şi RATB sunt estimate la 1,64 miliarde lei, cheltuielile de personal 1,94 miliarde lei, din care 1,1 miliarde lei pentru companiile municipale şi alte instituţii finanţate din venituri proprii, cheltuielile curente - 7,2 miliarde. Cheltuielile pentru investiţii sunt estimate la circa 2 miliarde lei.

În acelaşi proiect se mai arată că Gabriela Firea propune alocarea a 10,4 milioane de lei pentur biserici, însă Catedrala Mântuirii Neamului nu primeşte nimic. Totodată, petnru consolidarea clădirilor cu risc seismic se propune alocarea a 173 milioane de lei, prin intermediul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Rism Seismic.

Proiectele de infrastructură propuse de Gabriela Firea

Pentru Sala Polivalentă de lângă Arena Naţională se propune alocarea a 10 milioane lei, iar pentru Patinoarul Flamaropol - 2 milioane lei. La pistele de biciclete se dau 42,7 milioane lei, banii primiţi de la Ministerul Mediului şi necheltuiţi anii trecuţi.

Pentru pasajul pietonal de la Piaţa Eroii Revoluţiei se dau 4,3 milioane lei. Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu primeşte 20 milioane lei, iar Pasajul Ciurel şi Străpungerea spre A1 - 162 milioane lei.

Pentru refacerea liniei de tramvai de pe Bulevardul Aerogarii se propune alocarea a 5 milioane lei, iar pentru parcarea de la capătul Şoselei Pantelimon - 84 milioane lei.

Pentru lărgirea străzii Fabrica de Glucoză se propune alocarea a 41 milioane lei, pentru Prelungirea Ghencea-Domneşti - 50 milioane lei, iar pentru Pasajul de la Doamna Ghica se propune alocarea a 75 milioane lei.

Nicuşor Dan: Bugetul propus pentru 2020 e la fel de delirant ca precedentele

Candidatul USR pentru Primăria Capitalei Nicuşor Dan a criticat sâmbătă bugetul propus pentru 2020 de către Gabriela Firea.

 „După ce Primăria Capitalei a încheiat 2019 practic în incapacitate de plată, am solicitat Gabrielei Firea un gest de responsabilitate, un buget pentru 2020 care să echilibreze bugetul prin ajustarea cheltuielilor în raport cu veniturile reale. Din păcate, nu ne putem aştepta de la Gabriela Firea la gesturi de responsabilitate, bugetul propus pentru 2020 fiind la fel de delirant ca precedentele. Bugetul propus pentru 2020 prevede cheltuieli de 7,2 miliarde lei, în condiţiile în care veniturile din ultimii ani au fost de 4 miliarde lei/an! Se repetă scenariul din ultimii doi ani”, a transmis sâmbătă Nicuşor Dan într-un comunicat de presă.

Acesta a adăugat apoi că în fiecare an de mandat, Gabriela Firea a estimat venituri mult mai mari faţă de suma reală pe care a primit-o Primăria Capitalei.

„În 2018 s-au estimat veniturile la 5,7 miliarde lei, dar s-au realizat doar 4,2 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai puţin. Cheltuielile au fost de 4,7 miliarde lei, de unde un deficit de jumătate de miliard de lei. În 2019 s-au estimat veniturile la 6,8 miliarde lei, dar s-au realizat doar aprox. 4,2 miliarde lei, cu 2,5 miliarde lei mai puţin (până în noiembrie se realizaseră venituri de 3,8 miliarde lei). Cheltuielile pentru 2019, estimate iniţial la 6,8 miliarde lei, au fost probabil de aprox. 5 miliarde lei, de unde un nou deficit de aprox. 1 miliard de lei. (execuţia bugetară pe 2019 ne va da cifrele definitive)”, mai arată Nicuşor Dan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite