Gabriela Firea vs PSD. Circul de la Primăria Capitalei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Bucureştiul a devenit un teatru de război în toată regula. Combatanţii s-au înarmat şi atacă cu muniţia din dotare. Pe Capitala României stă scris cu litere mari cuvântul ANARHIE. O anarhie în care oraşul a fost aruncat nu doar din cauza proastei administraţii social-democrate, ci şi ca urmare a jocurilor de putere şi a loviturilor de „palat“ din interiorul PSD, urmate apoi de răfuieli şi adevărate reglări de conturi.

Străzi întregi blocate de copaci prăbuşiţi, maşini avariate de crengile îngheţate care au căzut pe ele, sectoare întregi lăsate în plină perioadă de ger fără apă caldă sau căldură, mijloacele de transport în comun nefuncţionale, culminând cu fake-news-ul „apei toxice de la chiuvetă“, care a generat o adevărată isterie pe reţelele de socializare şi a indus panică în rândul populaţiei. Între timp, în Primăria Generală, oamenii Gabrielei Firea şi cei ai lui Liviu Dragnea când nu se lovesc cu sticlele de apă în cap se denunţă la Parchetul General. În disperare de cauză se apelează şi la intervenţia CSAT sau a Serviciului Român de Informaţii.

La alegerile locale din 2016, Bucureştiul a fost colorat total în roşu. Primăria Generală, Consiliul General şi primăriile de sectoare au fost câştigate en fanfare de reprezentanţii PSD. O victorie zdrobitoare care a permis ca trandafirii social-democraţi să devină emblema oficială a Capitalei. PSD nu ar fi reuşit însă această performanţă istorică fără ajutorul guvernului condus de Dacian Cioloş, care a refuzat adoptarea OUG-ului ce ar fi permis revenirea la alegerile în două tururi de scrutin, sau fără lipsa de inspiraţie şi de viziune a leadership-ului PNL, care a lansat în competiţia pentru Primăria Generală nu mai puţin de patru candidaţi.

La acapararea totală a administraţiei Capitalei de către oamenii lui Liviu Dragnea au contribuit însă şi mutaţiile electorale care s-au precedat alegerilor. Electoratul care a asigurat victoria dreptei în multe alte scrutine electorale nu a gustat fuziunea PNL-PDL. „Noul PNL“ condus de tandemul Blaga-Gorghiu nu a fost pe placul acestui electorat. În consecinţă, votanţii dreptei s-au orientat spre alte partide cum ar fi USB (actualul USR) sau au preferat să stea acasă. O analiză a distribuţiei voturilor în sectorul 6, de exemplu, demonstrează că fuziunea PNL-PDL nu a generat niciun plus de voturi. Astfel numărul de voturi obţinut de „noul PNL“ la alegerile din 2016 – (13.143 de voturi) – este aproape similar cu cel obţinut de „vechiul PNL“ în primul tur al alegerilor locale din 2008 – (14.113 de voturi), noua formulă liberal-pedelistă înregistrând chiar o scădere de 970 de voturi, comparativ cu anul 2008. 

În acest context, pe fondul lipsei oricărei opoziţii reale, Capitala a fost asaltată în ultimii trei ani fie de improvizaţiile organizatorice ale Gabrielei Firea, fie de spectacolele gratuite cu iz penal oferite de primarii de sector. Beţia puterii a determinat-o însă pe Gabriela Firea să se viseze nu doar stăpâna absolută a Capitalei, ci să aspire şi la titlu de regină a PSD. Împinsă de propriile ambiţii şi planuri personale de putere, de egoul nemăsurat, acompaniată şi de interesul unor instituţii de forţă, Gabriela Firea a intrat în conflict cu Liviu Dragnea în încercarea acesteia de a prelua controlul asupra PSD. A eşuat lamentabil şi a fost executată rapid.

Demolatoarea de premieri, vârful de lance în răfuielile purtate de Dragnea cu tandemul Ponta-Grindeanu, a ajuns să simtă pe propria piele cu înseamnă să cazi în dizgraţia şefului şi a partidului. A fost umilită şi ridiculizată. Acum urmează sabotarea în Consiliul General. Circul va fi total. Deşi se visa un fel de Băsescu în fustă, a demonstrat că nu are nici forţa şi nici inteligenţa politică să joace acest rol. Izolată şi fără sprijin politic, Firea va mai face doar figuraţie la primărie. O figuraţie pe care o va deconta politic la următoarele alegeri. Între timp, Capitala va fi dominată în continuare de haos şi anarhie, fiind tot mai departe de ceea ce înseamnă imaginea unei capitale europene.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite