Politică

articolul anterior articolul urmator

Găletuţa Trianonului

77
13 May 2020 17:11:06
Péter Demény

E cît se poate de trist că mai multe partide din România au sprijinit acest proiect de lege şi că s-a votat. Dar nu avem voie să ne întristăm; trebuie să rămînem lucizi.

Azi s-a adoptat legea conform căreia ziua de 4 iunie în care s-a încheiat Arbitrajul de la Trianon să fie sărbătoare naţională. După teatrul preşedintelui Iohannis, urmează deci marea desfăşurare. Abia ieşim cît putem din carantină, mulţi iarăşi n-au altă preocupare decît să creeze tensiune.

PSD, PNL şi PMP au anunţat anterior că vor sprijini proiectul. De aici, nu se poate trage decît o singură concluzie pe care am tot repetat-o: nu există nici social-democraţie, nici liberalism în România. Nu există, cel puţin în cazul lor şi a PMP, vreo viziune care să fie mai înaltă, care să poată accepta diferenţa dintre etnie şi cetăţenie.

Mai departe, nu există în aceste cazuri nici viziunea conform căreia lucrurile se pot rezolva printr-o muncă asiduă dar creativă. Ne-au jignit maghiarii, ne-a jignit Orbán, nici pentru ei nu e sfînt nimic: se comportă ca nişte copii în nisip. Numai că aici găletuţa lor este simţirea naţională (Caragiale murise totuşi prea curînd), vor să vadă drapeluri fluturînd, cer unei comunităţi să fie raţională cînd ei, reprezentanţii majorităţii, nu sunt raţionali defel. Dimpotrivă, îşi plimbă frustrările prin ţară şi prin parlament.

Sigur că e un joc politic aici. Întotdeauna rentează să fii „mare român”, să plîngi pentru ţărişoara ta plină de inamici interni. Cu asta, nu se poate pierde nicicînd. Discursul naţionalismului desuet este cît se poate de actual şi dă rezultate imediate. Naţionalismul dictaturii ceauşiste a umplut capul multora de imaginea lui Mihai Viteazul intrînd la Alba Iulia, cu „Români-i-i-a” cîntată, cu „cea mai frumoasă casă a poporului” şi cu alte asemenea. Din numele partidelor pe care i-am amintit reiese că nu numai capul comuniştilor. Naţionalismul este ceva transpartinic şi cu atît mai jalnic.

Dar România nu va fi mare prin sărbători, nici prin titluri care se tot repetă zilnic despre „ungurii” care „vor autonomie”. Va fi mare cînd va avea o reţea socială care să-i ocrotească pe bieţii oameni. Cînd Ministrul Educaţiei Naţionale nu va da declaraţii contradictorii şi va înţelege ce înseamnă educaţia. Cînd ţara va fi plină de autostrăzi, nu de gropi. 

Pentru oameni ca mine, rămîne doar speranţa. Mulţi maghiari mă admonestează pentru că sunt sensibil la orice fel de naţionalism şi nu cred că una este mai „frumoasă” decît cealaltă. Mulţi români mă cred agent al Ungariei. Şi unora, şi celorlalţi e greu de explicat ce cred de fapt. Dar crezul, spun cu melancolie, nu depinde de faptul dacă eşti înţeles, deşi ar fi mult mai uşor dacă te-ar înţelege mulţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

77 Comentarii

Sorin Ionascu
13.05.2020, 17:27:44

"Mulţi români mă cred agent al Ungariei." Eu unul cred ca e doar un troll care murdareste tot ce atinge, chiar si virtual.

+2 (16 voturi)
Radu Mircea
13.05.2020, 18:24:04

# Ho ho ho ... Ma dezamagiti domnule Demeny cind vorbiti de ''nationalism , dar aveti un umor nebun . Desi involuntar . Cum puteti sa spuneti ceva de PNL , PMP , PSD ??? Cind nu a fost UDMR in gasca cu macar una din formatiile politice enumerate , numa' sa ciuguleasca ceva din ciolanul puteri ??? Acum voteaza in corpore cu PSD , ALDE , PROROMANIA , adica nepotii comunistilor . De ce va deranjeaza sarbatorile romanilor cind romanii n-au zis nimic de 15 martie , de comemorarea celor 13 generali maghiari , si de orice ocazie la care sa dansati cu nostalgie ceardashul . De ce nu realizati ca nu faceti decit sa dati apa la moara ''Noii Drepte'' care asteapta cu aceasi nerabdare sarbatorile dvs. publice , dar din cu totul alte motive .

+7 (21 voturi)
RB2016
13.05.2020, 17:42:45

Mai sa fie da Putinica ot Balaton, Hunor si psihopatul ala de este ministru de externe al Ungarie poat sa isi arate "marlania, sovinismul, ura patologica si lipsa de decenta" unde vor iar pentru Demeny asta este OK, nu?!! La Trianon s-a facut partial dreptate Romaniei desi nu s-a repectat intru totul acordul cu Antanta, granita pe Tisa si tot banatul Romaniei. Dupa Demeny, este OK ca Hunor sa decalre ce 1 Decembrie ests zi neagra pentru ungurii dar noi trebui sa ii cerem voie lui Putinica ot Balaton ce putem sarbatori sau nu. Sau ie ungurii sunt varful de lance al muscalilor in Basarabia si noi sa inghitim galusca si sa ii cerem voie lui Putinica ot Balaton daca vrea sa intreprindem ceva in partea tarii noastre rapite de un pact criminal la care Ungaria a subscris 100%. Omul asta nu are nici macar o urma de rusine si bun simit. Cum dreaku' explica Demeny ca absolut toate poparele vecine ungurilor au aceelasi opinie despre ei si mai noua si tarile nordice.

-2 (14 voturi)
Gigel Gigel
13.05.2020, 18:54:17

Articolul nu mi-se pare echilibrat. Il criticati pe Iohannis, desi proiectul legislativ a fost depus de doi PSD-isti. Nu precizati ca Guvernul s-a opus initiativei, desi parlamentarii PNL l-au votat. Trebuie de asemenea observate provocarile lui Viktor Orban si, in contextul acestora trebuie judecate excesele romanilor.

-1 (11 voturi)
Beta Alfa
13.05.2020, 19:00:02

Aveti un fix cu nationalismul... cel romanesc, desigur.. despre cel maghiar nu suflati un cuvintel. Intoptdeauna si in orice romanii si doar romanii sunt mereu cei vinovati. Regret sa constat ca va lipseste bunul simt...

+3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (77)

Modifică Setările