Politică

articolul anterior articolul urmator

Garda liberală

42
14 Apr 2016 15:05:43
Péter Demény

Ştim cu toţii versurile: „Căpitane, nu fi trist, Garda merge înainte prin partidul comunist.“ Şi chiar se întîmplă aievea să fiu şi eu arhaic ca gardiştii români pînă la cer şi înapoi.

Am scris nu demult despre ce înseamnă să fii liberal. Pentru liberalii din România, cu puţine excepţii, nu înseamnă nimic. O desemnează pe Oana Stănciulescu, simpatizanta Gărzii de Fier în CA al TVR, iar acum, fac din Marian Munteanu candidat la primăria Capitalei. Ce sunt liberalii?

Ceva sunt, dar sigur nu sunt liberali. Oricît de „naţional” ai fi, nu poţi să desemnezi, „liberal” fiind, un om care spune ce spune aici, de exemplu, de te doare capul. Nici nu mă ocup cu „creştinismul“ pretins de interlocutori. Creştinismul nu e o luptă a îngerilor români contra Satanei din mai toată lumea. 

Stănciulescu, Puric, Munteanu — lucrurile se leagă cumva. Şi se vede cîtă ceaţă ineptă aduce ortodoxia asta de maidan cu catedrale în care încape toată ţara în gîndirea şi mentalitatea oamenilor. Nu contează nimic, numai construcţiile megalomane şi drujba de duminică. În volumul meu despre ipocriţi nu i-am inclus pe cei bisericoşi — acum, cred că ar trebui să le consacru un întreg volum.

BOR nu a avut nicio problemă nici în a-i sluji pe comunişti. Acum nu are nicio problemă să se folosească de capitalismul specific românesc. Iar Garda este la fel de versatilă. Comuniştii, Măgureanu, Vasile Blaga — nu contează, numai să auzim din cînd în cînd idei gardiste. Întâietatea poporului român, misiunea lui, violenţa care parcă ar fi totuşi de dorit... Ţi se face părul măciucă. 

Nu ştiu dacă cei care orchestrează toată acţiunea asta ştiu ce fac. Dar să ştim măcar noi, ceilalţi. În speranţa unor avantaje în cursa electorală, PNL joacă un joc foarte periculos. Cînd binele profeţit cu flăcări în ochi se amestecă cu sosul naţionalist, ne putem aştepta la orice.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

42 Comentarii

Metoo Gras
14.04.2016, 15:39:25

Ce contează? Nimeni nu face scandal în Parlamentul Europei, Statele Unite ne laudă pentru democrația crescândă zi de zi...:-)

+3 (13 voturi)
Iulian Dumitrescu
14.04.2016, 15:43:18

tovarasu` Demeny, va inteleg frustrarea, treceti des pe langa Arcul de Triumf si din spatele gardului inscriptia "Budapesta" va "arde". Mai ales ca sunteti tot mai singur ( belakunistii si lukaszistii sunt o specie de pe lista de animale pe cale de disparitie a lui $oro$) iar acum asta?

0 (18 voturi)
Metoo Gras
14.04.2016, 16:15:03

Atâtă satisfacție să-ți rămână...

-2 (12 voturi)
Marcel Panciu
14.04.2016, 16:16:30

Orice om care ii provoaca crize de isterie d-lui Demeny, fie si prin simpla existenta, merita respectul meu. Asa ca, d-le Marian Munteanu, jos palaria!

+6 (20 voturi)
Mircea B.
14.04.2016, 16:19:44

Peter Demeny Nu ne povestiti ceva si de Viktor Orban? Asa, cateva impresii, oricum aveti surse mai directe, nu?

+4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (42)

Modifică Setările