Geoană, despre afirmaţiile preşedintelui Lituaniei: Tonul tutorial, superior e deplasat, inacceptabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Mircea Geoană a declarat, miercuri, despre declaraţiile preşedintelui Lituaniei, că tonul tutorial şi superior din partea unui politician din Europa post-comunistă este deplasat şi inacceptabil.

"Din păcate, aceste momente de vulnerabilitate a României pe plan extern crează oportunitatea ca astfel de reacţii să apară din partea unor state partenere din UE, dar asta nu înseamnă că un oficial al unui alt stat poate da «avertismente» României", a declarat Mircea Geoană pentru Mediafax.

Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat a menţionat că poporul român şi-a câştigat dreptul de a sta la masa Uniunii Europene.

"Nu ne-a făcut nimeni o favoare. De aceea, consider că tonul tutorial şi superior, venind din partea unui politician reprezentând Europa post-comunistă, este deplasat şi inacceptabil", a adăugat Geoană.

El şi-a exprimat surprinderea pentru faptul că nu a existat o reacţie la aceste interferenţe ale unui alt stat în politica internă din ţara noastră. "Până la urmă şi la urmă, reprezentanţii statului român au obligaţia de a apăra imaginea României", a arătat preşedintele Comisiei de politică externă din Senat.

Despre îngrijorările preşedintelui Lituaniei, Dalia Grybauskaite, cu privire la rata mică de absorbţie a fondurilor europene de către România, Mircea Geoană a declarat că apreciază acest lucru, fiind vorba despre "o problemă gravă cu care se confuntă ţara noastră".

"În loc să ne avertizeze, ar putea să ne împărtaşească din experienţa lor în acest domeniu, astfel încât şi noi să putem performa mai bine", a mai spus acesta.

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a făcut un apel la politicienii români, în conferinţa de presă de la Cotroceni, să se comporte matur şi responsabil, adăugând că agitaţia politică şi schimbarea a trei premieri în şase luni au afectat absorbţia fondurilor europene din ţara noastră.

Preşedintele litunian a arătat că instabilitatea politică din România se reflectă asupra performanţelor ţării în UE.

Dalia Grybauskaite a subliniat faptul că România este ultimul stat dintre ţările membre UE la capitolul absorbţiei fondurilor europene şi a arătat că acest semnal este unul foarte negativ, în condiţiile în care "agitaţia politică" internă paralizează România.

Preşedintele Lituaniei a transmis un avertisment politicienilor români, arătând că, dacă nu se maturizează şi nu se comportă responsabil, nu vor avea resurse suficiente de la UE şi nu se va deschide zona Schengen.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite