Politică

articolul anterior articolul urmator

Geoană: „Suntem extrem de hotărâţi să ne protejăm aliaţii”. Mesajul transmis ruşilor

26
27 Jan 2022 21:35:24
Autor: News.ro
Geoană a catalogat drept "impecabil" modul în care americanii şi-au consultat aliaţii cu privire la documentul trimis Federaţiei Ruse.  Foto: Arhivă
Geoană a catalogat drept "impecabil" modul în care americanii şi-au consultat aliaţii cu privire la documentul trimis Federaţiei Ruse.  Foto: Arhivă

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, afirmă că printre propunerile pe care NATO le-a făcut Federaţiei Ruse se află şi cele privind retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, Georgia, Crimeea şi Donbas.

Mircea Geoană afirmă că NATO este "preocupată" de faptul că "în mod ilegal trupe ruseşti stau pe teritoriul suveran al unor naţiuni independente". 

"Suntem extrem de hotărâţi să ne protejăm aliaţii, asta vom face şi o facem în mod constant, dar suntem la fel de dispuşi să avem măsuri de transparenţă şi creşterea încrederii. Aceasta este esenţa propunerilor pe care am făcut-o Federaţiei Ruse: dacă tot vorbiţi despre faptul că NATO este o aşa-zisă ameninţare, haideţi să ne uităm mai direct la lucrurile pe care le putem face şi lucrurile care ar putea să detensioneze situaţia şi apelăm încă o dată la Federaţia Rusă pe de o parte să dezescaladeze situaţia din jurul Ucrainei, dar în documentul nostru scris am făcut şi un apel pentru retragerea trupelor ruseşti din Transnistria, retragerea trupelor ruseşti din Abhazia şi Osetia de Sud, Georgia, retragerea din Crimeea şi din Donbas. Pentru că atunci când Federaţia Rusă vine cu propuneri de genul: plecaţi cu orice formă de prezenţă militară din estul Alianţei, trebuie să se uite în primul rând într-un fel la propriile lor acţiuni. Dacă România şi Polonia şi Ţările Baltice şi noi toţi care am fost ţări fost comuniste am aderat prin propria noastră voinţă, liberă şi neinfluenţată de nimeni, dorinţa de a intra la NATO, toate ţările care au prezenţă militară rusească este făcută împotriva voinţei acestor ţări. Deci este o diferenţă fundamentală între modul democratic în care funcţionează alianţa noastră şi modul în care Federaţia Rusă încearcă să impună prin forţă unor naţiuni suverane o altă direcţie decât cea pe care doresc să o ia. Sunt lucruri la care nu putem să ajungem la un acord, sunt lucruri la care putem să ajungem la un acord şi insistenţa mea şi mesajul meu către partea rusă este să ne concentrăm pe lucrurile pe care le putem face împreună. Putem şi trebuie să dezescaladăm situaţia”, a declarat Mircea Geoană, joi seară, la B1 Tv. 

Geoană a catalogat drept "impecabil" modul în care americanii şi-au consultat aliaţii cu privire la documentul trimis Federaţiei Ruse. 

Pe de altă parte, Geoană a explicat că scutul anti-rachetă de la Deveselu şi instalaţiile NATO din Polonia şi Spania sunt "pur defensive" şi nu au fost concepute ca elemente "agresive" la adresa Federaţiei Ruse. El a explicat să sistemele anti-rachetă au fost instalate în România pentru a proteja împotriva unor riscuri de natură balistică dinspre Orientul Mijlociu. 

"Şi da, dacă este nevoie de elemente de transparenţă şi de creştere a încrederii cu privire la veridicitatea şi autenticitatea declaraţiilor repetate pe care le-am făcut şi noi la NATO, şi aliaţii români, şi aliaţii americani, nu văd o problemă în a avea elemente de creştere a încrederii şi în discuţia cu Federaţia Rusă”, a adăugat Mircea Geoană. 

Acesta a reafirmat că NATO este "extrem de hotărâtă" să îşi protejeze aliaţii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

moftronix71
27.01.2022, 22:11:21

Mai bine protejați natura, că ne paște Războiul Nuclear.....dar NATO când il desființați ??? Efectiv USA/ NATO a incălecat toată Media pământului și se crede Dumnezeu !!!! La propunerile concrete și pertinente ale Rusiei....USA și NATO răspund in derâdere cu propuneri copilărești... De ce nu faceți Referendum Planetar să vedem dacă lumea vrea sau nu vrea NATO? Când se retrage Armata americană din Germania? Când se retrage Armata americană din Japonia?? Când incepe dezafectarea SUTELOR de baze militare Americane din toată lumea? Rusia nu va ataca niciodată Ucraina.... deși tare mult v-ar plăcea să vă scape Rusia de povara ucrainiană, care apasă toată Europa de Vest.....că nu iau in considerare valeții americani din Europa de Est, cei care cu 70 de ani in urmă erau valeții lui Adolf Hitler care si el tot in numele Europei se străduia să omoare URSS/ Rusia..

-3 (7 voturi)
Mihai Mihaescu
27.01.2022, 22:52:42

moftronix71, tot așa de prost plătește Volodea Crăcănel, tot 5 copeici pe postare?! Am remarcat că ești inventiv și faci ”combinații”, îmbini aceleași fraze răsuflate în mod diferit și obții mai multe postări, dar la cursul actual de aprox. 20 de ruble pentru 1 Leu românesc eu tot nu pot să-mi imaginez din ce trăiți voi, troll-ii lui Putinică...

+1 (5 voturi)
moftronix71
27.01.2022, 22:25:15

Cum ziceam Rusia nu va ataca Ucraina......Nu are niciun motiv să o facă. Rusia așteaptă șă fie ea atacată de Occident Problema ucrainiană este o creație Americană și dată in primire la NATO ca să o rezolve in interes Occidental. Tot ce vrea să facă azi Rusia este să iși conștientizeze noile generații care NU au cunoscut sacrificiile poporului rus provocate de Occident in al doilea Razboi mondial.. Noile generații cred că Occidentul inseamnă numai fericire, distracție și femei la discreție, conform propagandei pornografice pe care o face de 70 de ani pentru îndobitocirea tineretului din toată lumea. Noile generații trebuie să afle adevărul că Occidentul a insemnat Sclavie, Colonialism pentru intreg globul pământesc. Că pentru bani și jaf nu se dă inapoi nici dacă folosește Armament nuclear.....pentru că Occident fără jaf mondial înseamnă moartea sa.

-2 (8 voturi)
m wakki
27.01.2022, 22:45:33

adine, dacă înlocuiești Occident cu cocina rasîia în moizeria aia pe care ai scris-o mai sus obții adevărul gol goluț

+1 (5 voturi)
moftronix71
27.01.2022, 23:00:54

De cine vrea NATO să apere Aliatul numit Romania? De America nu poate. De Rusia? Păi de s-ar lega Rusia la cap cu țara noastră? Ce să ia de la noi? Petrol nu, gaz nu, aur nu, uraniu nu, alimente nu..... Poate să ne plătească datoria externă de 130 de miliarde euro? Domnu Geoană poate nu a avut timp să afle că Rusia nu a vrut nimic din zona Română decât pentru Cordon Sanitar in calea năvălitorilor din Occident. La 1812 in cale năvălitorilor Europei conduse de Napoleon Bonaparte....la 1940 in calea năvălitorilor Europei conduse de Adolf Hitler. Ce nevoie avea Rusia de Basarabia la 1812? Păi dacă Rusia nu o cucerea de la Otomani aceștia atacau Rusia din Sud Vest iar Napoleon din Vest. La 1940 fix similar. Basarabia se dota cu trupe naziste ca si România si atacau URSS impreună cu Germania nazistă. Pentru că MOTIVUL adevărat al existentei NAZISMULUI in Germania a fost ca să fie utilizat la distrugerea comunismului din URSS. In 1936 Germania creează Pactul Anticomintern cu Italia și Japonia. Nazismul NU avea nicio șansă in Germania fără ajutorul American și al Corporațiilor americane. Motivul declanșării războiului NU are legăură cu pactul Ribentrop Molotov cum minte azi Propaganda oficială... .Acesta a fost doar un impas temporar impus lui Hitler de Geografie, Hitler nu putea să sară peste Polonia ca să intre in URSS...... Ce nevoie are azi Rusia de Republica Moldova? Păi dacă Rusia nu e atentă.....Republica Moldova aduce rapid baze militare Americane.. Ce belea este azi România pentru Rusia decât faptul că și-a pus teritoriul național la discreția Americanilor? Prin Statut NATO este o organizație militară destinată să zdrobească URSS/ Rusia.....Asta o știu toții cetățenii conștienți ai Planetei. NATO este urât de toată lumea civilizată. Pentru că aduce Războiul.

-1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările