Geoană: „Băsescu e mânat de interes electoral. Atitudinea faţă de iredentişti trebuia să vină de mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană a declarat, luni, că atitudinea preşedintelui Băsescu faţă de acţiunile iredentiste maghiare este una determinată de interes electoral şi că acesta ar fi trebuit să ia atitudine atunci când au început „declaraţiile şi acţiunile destabilizatoare“.

„Atitudinea Ungariei nu este o noutate pentru nimeni. Declaraţiile extremiştilor din ţara vecină sunt un element de instabilitate nu de azi, de ieri, ci de ani întregi. Acţiunile iredentiste trebuie sancţionate dur. Dar preşedintele Băsescu trebuia să ia atitudine din momentul în care au început declaraţiile şi acţiunile destabilizatoare, nu astăzi, când este mânat doar de interesul electoral“, a susţinut senatorul PSD.

Geoană a precizat că nu este surprins nici de faptul că Traian Băsescu era până astăzi „cel mai bun prieten din regiune al premierului Ungariei, Viktor Orban“.

„Schimbarea de atitudine a domnului Băsescu, care şi-a schimbat părerea peste noapte, este clar una electorală. Acum un an, la Balvanyos, Traian Băsescu se plimba de braţ cu premierul Orban. Astăzi, îi intreabă pe români de ce nu l-au înjurat pe premierul ungar. În goana sa disperată după publicitate, alimentează un posibil conflict periculos. Astfel de discuţii nu îşi au rostul în România anului 2013, membră a Uniunii Europene“, a mai declarat Geoană.

Fostul ministru de Externe susţine că riscul cel mai mare este ca „România să fie văzută ca un factor de dezechilibru în Europa“.

„Nu ne putem permite, mai ales în contextul reputaţiei pe care o avem, din păcate, în rândul partenerilor europeni, să escaladăm un conflict care nu ne face bine. Derapajele politicienilor din Ungaria trebuie sancţionate ferm, dar să nu facem din asta o temă electorală, aşa cum procedează politicienii de la Budapesta, care fac turism electoral prin secuime. Dacă Ungaria este factorul de instabilitate în regiune, Băsescu rămâne factorul de instabilitate din România care are, iată, ambiţii regionale“, a mai afirmat senatorul PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Izvoru Mureşului (Harghita), că 2013 e ultimul an în care politicienii ungari au putut să se plimbe atât de relaxat în România, el avertizând că statul român „îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei“.

Vorbind despre principiul general al tratamentului minorităţilor în România, Traian Băsescu a afirmat: „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Cred că e ultimul an în care au putut să o facă atât de relaxat“.

Şeful statului român a susţinut că politicienii maghiari care au venit în Harghita şi Covasna au depăşit limita decenţei.

„Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult“, a continuat preşedintele Băsescu.

El a susţinut că Ungaria a devenit „în momentul de faţă un focar de instabilitate din punct de vedere al tratării minorităţilor în regiune, nu în România, în regiune“, adăugând că politica Budapestei a început să creeze „dificultăţi“.

„România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei“, a continuat Băsescu.

Liderul Jobbik, Vona Gabor, a declarat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI) de la Borzont, judeţul Harghita, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.

MAE a transmis, duminică, printr-un comunicat, că aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile Jobbik făcute sâmbătă, ministerul menţionând totodată că „dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României“.

Jobbik este un partid de opoziţie care nu este implicat în activitatea Guvernului ungar şi nu împărtăşeşte responsabilităţile acestuia, a declarat Ministerul ungar de Externe pentru MTI, răspunzând unei solicitări din partea diplomaţiei române.

Guvernul ungar este angajat faţă de principiile fundamentale şi obiectivele parteneriatului strategic ungaro-român, subliniază ministerul ungar.

Materiale pe aceeaşi temă:

Traian Băsescu, în Harghita: „România îşi va asuma punerea la punct a Budapestei. Putem fi indecenţi“

VIDEO Fostul consilier prezidenţial Peter Eckstein Kovacs: „Reacţia lui Băsescu e legitimă, dar nediplomatică“

Kelemen: „Ne delimităm de afirmaţiile liderului Jobbik“

Vasile Blaga, despre declaraţia lui Vona Gabor: „Iresponsabilă. Ar trebui să i se interzică să mai vină în România“

Un zevzec de la Jobbik declară „război“ României

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Citeste mai mult: adev.ro/mrdhuj

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Citeste mai mult: adev.ro/mrdhuj

Ungaria reacţionează în urma scandalului iscat în jurul declaraţiilor extremiştilor de la Jobbik

Citeste mai mult: adev.ro/mrdhuj

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite