George Maior: Vizita la Gabriel Oprea fost un eveniment privat. Nu am ce să-mi reproşez. Am o relaţie de prietenie cu Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul României la Washington, George Maior. FOTO Mediafax
Ambasadorul României la Washington, George Maior. FOTO Mediafax

Fostul director al SRI, George Maior, a recunoscut, în faţa comisiei de anchetă parlamentară, că în noaptea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea. Maior susţine însă că întâlnirea a avut un caracter strict privat, deci nu a făcut nimic ilegal, neconstituţional şi nici măcar imoral. În ciuda întrebărilor insistente, Maior a refuzat să spună dacă, în acea seară, acasă la Oprea au mai fost Coldea şi Kovesi.

George Maior, fost director SRI: Aş dori să mulţumesc Conisiei pentru această invitaţie. Este bine că evenimentele acelea sunt anchetate de dvs. Aş vrea să spun de la început că am să vorbesc despre SRI pe tot parcursul anilor, şi în momente electorale, şi în momente legate de securitatea naţională, SRI şi-a îndpelinit misiunile în concordonaţă cu toate prevederile legale şi constituţionale. S-a manifestat impecabil, e opinia mea, care poate fi verificată de dvs, pentru că tot ce a făcut serviciul rămâne arhivat în arhivele statului. Anul 2009 a fost un an mai special, avand în vedere momentul electoral.Încă de la începutul anului, am ţinut să fiu extrem de atent, într-o perioadă extrem de tensionată politic. Am dat o serie de declaraţii publice atunci referitoare la neutralitatea serviciului. Acest lucru s-a tradus şi printr-o serie de ordine şi de videoconferinţe. Serviciul s-a comportat exemplar faţă de Constituţia Romaniei. 

Întrebări

Liviu Pleşoianu: Modul în care se desfăşoară audierile în Congresul american reprezintă un model pt noi?

Maior: Reprezintă o expresie a modului de funcţionare a democraţiei americane. 

Cunoaşteţi afirmnaţiile domnului Dan Andronic. Confirmaţi prezenţa acasă la Gabriel Oprea?

Maior: În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legate şi oficiale, au fost îndeplinite conform legii. În viaţa unui om, au existat şi aspecte referitoare la evenimnet private, dar ele nu au avut nicio legătură cu activitatea instituţiei. Momentul pe care îl evocaţi, îl definesc ca pe un eveniment privat, la care am participat, la care nu s-au întamplat aspecte nelegale, neconstituţionale. Nu am ce să-mi reproşez. 

Au fost acolo Florian Coldea şi LC Kovesi?

Nu am să discut despre evenimentul privat ca atare sau persoanele care au fost acolo. Nu a fost singurul eveniment la care am participat în acea zi. Nu o să-mi expun viaţa, a fost un eveniment privat. 

De cand îl cunaoşteţi pe Gabriel Oprea?

De cand am activat impreună în  diverse guverne, şi in Guvernul Nastase. Am o relaţie de prietenie. 

Cat de mare era personalul SRI care a activat în perioada alegerilor?

E o intrebare pe care trebuie să o adresati serviciului. 

Dan Andronic a calificat acea intalnire ca pe o celulă de criză. 

Am spus că a fost un eveniment privat, deci aici intra si raspunsul la intrebarea dvs. 

Are Dan Andronic dreptate?

Nu are dreptate. 

Cum caracterizati relatia cu Vasile Dancu?

O relaţie de veche prietenie. 

SRI a colaborat cu institutul de sondare al lui Dancu?

Nu. 

Cu domnul Dan Andronic ce relaţie ati avut?

La un moment dat, a fost si o relatie de prietenie. Aveam discuţiie despre relaţii internaţionale, e un om foarte inteligent, ca si Vasile Dancu. 

Cu doamna Kovesi ce relatie ati avut?

O relaţie strict profesională. 

Unde ati primit rezultatul votului?

La mine acasa, de la televizor. 

Putea SRI să infuenţeze rezultatul votului?

Nu, nu era posibil acest lucru. Datorită reformei pe care am făcut-o în serviciu, acest lucru nu mai era posibil. Am rezolvat orice incompatibilitate legata de situaţia ofiţerilor acoperiti, in conformitate cu legea. 

În ziua alegerilor vi s-au semnalat aspecte deosebite care ţin de competenţa dvs?

Orice informare transmisă de serviciu poate fi verificată. 

Era dese astfel de evenimente?

Nu erau dese. Orice reprezentant al statului poate participa la un eveniment privat, nu are nicio legătură calitatea mea de director al SRI cu participarea la evenimente private. Ar fi însemnat ca timp de 9 ani să nu particip la niciun eveniment privat. 

Ofiţerii SRI au pus umărul la formnarea UNPR?

Categoric, nu. Niciodată nu a participat serviciul în generarea unei evoluţii politice, fie că e vorba de înfiinţarea unui partid sau de alte evenimnte politice. Am primit oferte persoanele, pe care le-am refuzat. Întotdeauna am păstrat calitatea profesională. N-am participat la întruniri de partid în calitate de director al SRI niciodată. Nici ofiţerii serviciului nu au făcut acest lucru. 

Pleşoianu: Daca ati fi avut o intalnire cu Bin Laden, era o intalnire privata?

Nu putea fi o întalnire privata, ci una necesara pentru securitatea Romaniei. 

În seara alegerilor, dvs, Coldea şi Kovesi au participat în casa unui om politic?

Intalnirea mea nu a avut nici caracter politic, nici neconstituţional. Există instituţii abilitate să cerceteze aceste lucruri. Nu consider că sfidez romanii. 

Pleşoianu: Acesta nu poate fi considerat un răspuns. Aş vrea să se consemneze că domnul Maior refuză să răspundă. 

Turcescu: Şi domnul Coldea a fost într-o deplasare privată cu domnul Ghiţă în concediu, care s-a lăsat cu plecarea domnului Coldea din SRI. Deci ce s-a intamplat in acea seara?

Nu s-au intamplat evenimente cu caracter politic sau neconstituţional. 

Ştiaţi că STS a distribuit telefoane in sectiile de votare?

Nu cunosc acest aspect.

Aveti obligatia sa ne spuneţi cine a participat la acea intalnire. 

Consider că in raspunsul meu, din moment ce am spus că nu a existat vreo actiune politica, vreun element de discutie politica, vreun element nelegal, am raspuns foarte tranşant si clar. 

Il considerati pe Dan Andronic influent pentru societate?

Orice opinie contează în societate. Nu consider ca are o asemena influenţă, e un om intelgient, care poate intelege un anumit context. Poate si condiţia sa persoanală să-l influenţeze acum într-un anumit fel. 

Existau oameni conectaţi la SRI in presă?

SRI nu a interferat nici in acest mod in viaţa publică sau politică. 

Aţi susţine o lege care să interzică jurnaliştilor să fie ofiţeri acoperiţi?

Pentru apărarea unui ţări, e nevoie de orice instrument care să facă o apărare eficientă, mai ales că ne vom confrunta foarte mult cu aceste elemente post-moderne prin care se incearcă influenţarea din exterior.

Domnul Andronic vorbea de un "stat paralel".

Nu sunt deloc de acord cu analiza domnului Andronic referitoare la statul paralel. E o construcţie inteligente din punct de vedere jurnalistic, dar e vorba de un fake news prin modul in care se leagă anumite informaţii, e un anumit mod de  falsificare a istoriei naturale. 

Au existat tentative prin care SRI să renunţe la neutralitate?

Am simţit anumite presiuni, am şi spus asta public, dar ne-am descurcat exemplar. 

Aţi sesizat vreun element care să ducă la viciarea alegerilor?

Nu am sesizat niciun fel de vulnerabilitate. 

Este benefic ca Parlamentul să investigheze acel eveniment privat?

Este absilut în interesul ţării ca Parlamentul să poată analiza, investiga, asemenea evenimente. 

Exista posibilitatea ca informaţii din arhiva SIPA să fie folosite la alegerile din 2009?

Nu am asemenea cunoaştere. 

Nu credeţi că a fost o eroare să participaţi în acea noapte la Gabriel Oprea acasă?

Nu a existat o acţiune a mea care să poată afecta, vicia, rezultatul alegerilor prezidneţiale. Nu am ce să-mi reproşez. Instituţia a crescut, a fost apreciată în plan internaţional, sunt mandru de tot ce am realizat. 

Aţi fost citat la Parchet, pentru că este un dosar deschis pe acest subiect?

Nu am fost citat la Parchet. 

Cine v-a invitat acasă la domnul Oprea?

Nu vreau să mai comentez nimic referitor la acel eveniment privat.

Aţi participat şi la evenimente private la care au participat şi pesoane din conducerea Justiţiei?

Nu. 


„Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc şi o s-o invităm pe doamna Laura Codruţa Kövesi”, a anunţat, miercuri, preşedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor.

Iniţial, George Maior fusese programat pentru data de 6 iuni, dar acesta a cerut o amânare în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Statele Unite. Şedinţa comisiei va începe la ora 10.

„Este un lucru firesc să te prezinţi în faţa Parlamentului, nimeni nu are de ascuns ceva sau vreo inhibiţie din acest punct de vedere. Chiar aştept cu plăcere aceste audieri“, a declarat George Maior pentru agenţia Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite