George Maior, despre gazele de şist: E o greşeală să închizi ochii atunci când ai asemenea resurse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior FOTO Marian Vilău
Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Maior FOTO Marian Vilău

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a vorbit, într-un interviu acordat revistei „Sinteze“, coordonată de sociologul Vasile Dâncu, despre protestele la adresa exploatării gazelor de şist şi a subliniat că, deşi nu este „un fan“ al acestor resurse, ar trebui ca statul să informeze cetăţenii cu privire la avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii.

„Să nu se creadă că eu sunt neapărat un fan al gazelor de şist. Şi eu învăţ multe despre aceste lucruri şi organizaţia încearcă să definească riscurile asociate cu aceste noi tehnologii. Nu e un dat, dar pur şi simplu a închide ochii, a te face că ai asemenea resurse şi nu vrei nici măcar să înţelegi că există, este o mare greşeală. Numai învăţând putem extrage ce e bun şi util pentru societate în acest sens“, a explicat George Maior.

În ce priveşte protestele declanşate în zonele vizate de explorare, Maior susţine că localnicii nu sunt vinovaţi, ci statul ar trebui să îşi asume rolul de informare a cetăţenilor.

„Eu cred că, în primul rând, aceşti oameni nu au nicio vină, în al doilea rând, e bine să avem o zonă ecologistă, e bine ca acest discurs să existe, dar să fie, totuşi, fundamentat şi ştiinţific, şi ideologic mai bine, şi acţional“, a arătat directorul SRI.

În opinia sa, „protestul este o formă legitimă de a atrage atenţia statului despre greşeli pe care le face“ şi „obligă statul să încerce să se schimbe permanent“.

„Evident, lucrurile trebuie să stea într-un cadru legitim, legal, nu într-un sens haotic sau într-un sens politic dirijat în mod pervers de forţe pe care s-ar putea să nu le înţelegem foarte bine“, a conchis el.

Citeşte şi:

Şeful SRI: E nevoie de replanificarea forţelor militare în statele de graniţă ale NATO, inclusiv România

NATO trebuie să găsească un echilibru mai bun între abordarea riscurilor neconvenţionale şi a celor clasice, fapt ce presupune o replanificare a structurii de forţe militare în state de graniţă ale Alianţei, inclusiv România.

Directorul SRI, George Maior, speră să nu se ajungă la un „neorăzboi rece”

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, se teme că evenimentele din ultima perioadă din Ucraina şi atitudinea Rusiei ar putea duce la „un fel de neorăzboi rece”. Maior arată că „va trebui să fim foarte atenţi la aspectele legate de stabilitatea regională”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite