George Soros: baubaul ispăşitor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce fusese pus în hibernare ca urmare a folosirii asidue de către Victor Ponta şi PRU în campania electorală din iarnă, George Soros este scos din nou din cutia fermecată şi pus la muncă în poziţia care îi prieşte cel mai bine, aceea de balaur jidano-ungur-afacerist care vrea să sleiască de puteri şi prosperitate bunătatea de ţară din spaţiul carpato-danubiano-pontic.

Nu e prima dată când octagenarul Soros este pus în vitrină ca ţap ispăşitor al gafelor şi eşecurilor liderilor politici de pe malurile Dâmboviţei, dar acum pare ca şi cum liderii social-democraţi vor să intre în hora balcanică şi est-europeană care aruncă cu lături în omul care a avut un rol hotărâtor în susţinerea societăţii civile care a dărâmat paşnic regimurile comuniste din Europa centrală şi de est. Cu excepţia României, care a beneficiat doar după revoluţie de bursele, fondurile şi proiectele fundaţiilor sponsorizate de filantropul american.

În imaginarul colectiv, Soros este transformat într-un personaj alegoric, dezumanizat şi decontextualizat, fiind construit şi deconstruit după cum îi place naratorului poveştii soroşiste. Iar liderii noştri dâmboviţeni nu sunt nici măcar originali sau cât de cât inventivi. Comparativ cu imaginarele din vecini, în special naraţiunea despre Soros din Ungaria, Soros-ul românesc e chiar inofensiv şi mult prea simplist portretizat, pare mai degrabă un personaj secundar din poveşti, care apare şi dispare în funcţie de nevoile naratorului. La unguri, Viktor Orban a construit o întreagă ideologie care îl are pe Soros drept inamicul comun, acest Goldstein al ungurilor credincioşi şi loiali patriei. Iar această poveste despre Soros este reprodusă constant prin naraţiuni coerente şi constante venite din partea liderilor politici, prin afişaj stradal care îl portretizează pe Soros în diferite feluri, ori prin presa scrisă şi audio-vizuală supusă regimului Fidesz.

Viktor Orban a construit o întreagă ideologie în jurul lui Soros, definit drept inamicul public al naţiunii ungare.

Orban nu este singurul care l-a transformat pe George Soros în principalul inamic public. În timpul crizei politice recente din Macodonia, puterea pro-rusă, care a pierdut alegerile parlamentare, a refuzat să renunţe la putere şi l-a acuzat pe magnificul Soros că încearcă să dea o lovitură de stat în micul stat balcanic. În Polonia, unde sprijinul lui George Soros pentru Sindicatul Solidaritatea a fost semnificativ, în special prin intermediul Fundaţiei Stefan Batory, Soroş este portretizat de liderii naţionalist-conservatori de la Varşovia drept sforarul din spatele protestelor care contestă măsurile anti-democratice şi iliberale de cenzurare a presei, castrare a justiţiei şi limitare a drepturilor femeilor, inclusiv dreptul la avort.

image

În spaţiul post-sovietic, Kremlinul l-a transformat pe George Soros în figura „depravării” liberale occidentale. Omul care vrea să distrugă unitatea panslavistă şi panortodoxă şi care atacă însăşi fundamentele hegemoniei regionale a Rusiei. Şi este adevărat că fundaţiile finanţate de Soros sprijină democraţia, susţine societăţile deschise, drepturile omului şi statul de drept în statele post-sovietice, dar cu greu am putea considera că acestea sunt indezirabile, aşa cum vrea Moscova să lase de înţeles. Este adevărat că, cel puţin în cazul Georgiei, fundaţiile lui Soros au participat activ la Revoluţia Trandafirilor din 2003 şi ulterior au fost integrate în structura de putere (actualul preşedinte al Georgiei este absolvent al CEU, o universitate fondată de filantropul american), iar aici ar trebui purtată o discuţie necesară cu privire la influenţa fundaţiilor asupra structurii statului.

Până şi în Statele Unite avem o poveste despre Soros, un important sprijinitor al candidaţilor democraţi. În timpul protestelor din iarnă, imediat după alegerea lui Donald Trump drept cel de-al 45-lea preşedinte al SUA, acesta şi presa conservatoare l-au acuzat pe magnificul Soroş că ar fi adus şi plătit milioanele de protestatari care au ieşit în stradă. Cu nimic diferit de celebra manipulare care anunţa că Soros plăteşte „50 lei pentru fiecare om, 30 lei pentru fiecare căţel” participant la protestele din iarnă.

Soroş este personajul ideal pentru orice poveste care are nevoie de un inamic distant, intangibil şi incapabil să reacţioneze. 

George Soros este ţapul ispăşitor ideal. Locuieşte în Statele Unite, este evreu, ungur, miliardar şi mai şi promovează idei liberale precum drepturile omului şi statul de drept în societăţi conservatoare. E personajul ideal pentru orice poveste care are nevoie de un inamic distant, intangibil şi incapabil să reacţioneze. Nu ar trebui să ne lăsăm prostiţi aşa uşor. Oricum ar fi, România nu se mai bucură de câţiva ani de finanţări serioase din parte fundaţiilor finanţate de investitorul american.

Pentru politicieni precum Liviu Dragnea sau Viktor Orban este mai uşor să îl pui pe George Soros în vitrină ca balaurul vinovat de toate eşecurile guvernamentale. E mai facil să deflectezi discuţia către povestea antagonizantă ce îl are pe Soros în rolul principal, decât este să explici de ce guvernul e incapabil să acţioneze corerent, de ce majoritatea populaţiei României încă trăieşte în sărăcie. E mai uşor să-l acuzi pe Soros că finanţează ONG-urile care îţi investighează afacerile, decât este să discuţi despre cum stă treaba cu averile din Brazilia sau firmele cu acţiuni la purtător. E mai simplu de explicat bunicii din Teleorman că un baubau vrea să îi fure pensia.

Autorul este masterand al Universităţii Central Europene (CEU), o instituţie de învăţământ superior fondată şi finanţată cu sprijinul investitorului George Soros. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite