Politică

articolul anterior articolul urmator

Germanii pierd Scoţia şi alte poveşti absolut reale despre Brexit

52
29 Mar 2017 06:34:33
Mihnea Dumitru
Nemţi. Nemţi toţi.
Nemţi. Nemţi toţi.

Premierul britanic a semnat scrisoarea prin care Marea Britanie îşi anunţă retragerea din Uniunea Europeană. Moment de importanţă sau de prostie istorică, în funcţie de preferinţe, am avea câteva lecţii de tras, la mal de Dâmboviţa, apropo de voinţa democratică şi de consecinţele populismului politic.

Viitorul Regatului Unit, în contextul despărţirii de UE, este cel puţin neclar. După cum ştiţi, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord este numele întreg al statului. Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia formează Marea Britanie. Scoţia are propriul Parlament şi o măsură de autonomie, dar nu şi autoritate peste un număr de subiecte, cum ar fi apărarea sau relaţiile internaţionale. 
 
Parlamentul scoţian a votat deja, ca răspuns la Brexit, un nou referendum cu privire la independenţa de RU, dar făcând încă parte din respectivul regat va trebui să-şi negocieze ieşirea cu Londra, pe termen scurt. De asemenea, cele două ţări sunt unite prin monarh, fiind foarte posibil ca Elisabeta a II-a să fie ultima regină care să păstreze autoritatea peste Scoţia. 
 
Aşa cum probabil ştiţi, actuala Casă Windsor şi-a schimbat numele din Saxa-Coburg şi Gotha în 1917 cu o dinastie începută în 1901 de Edward VII. Deşi a preluat titlul tatălui, acesta a fost fiul reginei Victoria, care aparţinea liniei de Hanovra, tot germane (fondată în 1635 şi care a condus Marea Britanie din 1714). Din secolul al XIV-lea şi până în 1707, Anglia, Scoţia şi Irlanda au fost conduse de Casa Stuart, una scoţiană. 
Teoretic, casele regale nemţeşti (şi protestante) au condus Marea Britanie timp de trei secole. 
Casa Stuart s-a prăbuşit odată cu Regina Ana, care nu a avut moştenitori. Ea era nepoata lui Charles al II-lea şi ceruse să fie botezată protestantă. Charles a fost nepotul lui James, care a supravieţuit asasinatului la care a participat Guy Fawkes, cetăţeanul a cărui mască a devenit simbolul actualei mişcări Anonymous. 
 
Grea istoria, ştiu, nu e chiar despre Udrea, dar va trebui să rezistaţi până la finele articolului. Pe scurt, din cauza reacţiei cel puţin supărate a unor protestanţi englezi cu privire la încoronarea unui catolic în Anglia, peste câteva generaţii, un moştenitor s-a gândit să-şi declare fiica anglicană. Din păcate, aceasta şi-a pierdut moştenitorii în condiţii tragice, iar cum între timp se dăduse legea conform căreia catolicii nu aveau ce să caute la cârma Marii Britanii, s-au aruncat în neam şi au găsit un neamţ. Nu ştiu de ce sună asta cunoscut... 
 
Actul de la 1701 prin care catolicii şi, prin apropo direct, străinii de Anglia (şi deci şi scoţienii) nu prea aveau ce să caute în vârful statului se găseşte în Hanovra (surpriză!). Este unul dintre principalele acte constituţionale ale Marii Britanii care, din nou, după cum ştiţi, nu are un singur document legislativ suprem. Se alătură Declaraţiei Drepturilor din 1689, semnată de William şi Mary. William este cunoscut de noi drept William de Orania, un olandez care a pus bazele monarhiei constituţionale în Marea Britanie şi a separat în mod clar puterea executivă de cea legislativă şi de cea judecătorească. Totul a fost făcut cu largul concurs al parlamentului britanic. Fun times, sunt legi pe baza cărora actualii scoţieni cer acum un nou referendum. 
Aşadar, este foarte posibil ca Elizabeta a II-a să fie ultimul monarh cu sânge nemţesc al Scoţiei. 
Vă mai pot spune că Guy Fawkes, cel care s-a opus înscăunării unui protestant pe tronul Angliei şi voia să arunce în aer Parlamentul, s-a născut anglican. Tot ca picanterie, tatăl actualului premier al Marii Britanii, Theresa May, era anglican, dar şi anglo-catolic, mai exact susţinător al tezei cum Papa, nu Regina, este capul bisericii; gânduri care în perioada de mai sus, cu sute de ani în urmă şi imediat după trădarea lui Fawkes, monarhii britanici le-au cam oprit, impunând jurăminte de credinţă către rege/regină. 
 
Şo-cant. 
 
P.S. În cărţile noastre de istorie, regii cu numele de James sunt cunoscuţi drept Iacob, iar cei cu Charles drept Carol, din motive care îmi scapă. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

52 Comentarii

George Mendel
29.03.2017, 07:34:31

Comentariu considerat abuziv.

unul
29.03.2017, 08:10:52

Chiar daca sunt toti nemti, totusi cei din Anglia sunt diferiti. Ei au reusit sa apere interesele Angliei si s-o scoata afara din UE.

-14 (28 voturi)
sebastian hanes
29.03.2017, 08:20:56

"Din secolul al XIV-lea şi până în 1707, Marea Britanie şi Irlanda au fost conduse de Casa Stuart, una scoţiană." Grea istoria, mai ales ca Marea Britanie exista doar din 1707... Anglia+Wales+Irlanda si Scotia au suveran comun din 1603, primul rege Stuart, James I. prin sec. XIV Plantagenetii voiau sa cucereasca Scotia, dar era pe acol' Wallace si Robert the Bruce, poet in timpu' liber...

+8 (10 voturi)
Remus Octavian Mocanu
29.03.2017, 08:18:15

Foarte interesanta expunerea, insa nu e din pacate asa relevanta azi. Nici ptr romani, nici ptr britanici. Ce mi se pare realmente relevant de remarcat este fapul ca un stat populat de oameni civilizati precum Marea Britanie a tinut un referendum ptr independenta Scotiei, in timp ce un stat populat de niste primitivi fascistoizi precum spaniolii, refuza acelasi lucru catalanilor, amenintandu-i cu armata si arestarea leaderilor alesi ai provinciei. Ambele sate au totusi o istorie de formare prin aceeasi traditiile patrimoniala feudala. Mai mult, britanicii nici macar nu-si propun sa intervina violent contra unui referendum viitor, organizat de autoritarile scotiene fara un acord prealabil cu administratia centrala.

-13 (19 voturi)
Badea Scârţan
29.03.2017, 08:38:30

Cum-necum, istoria Regatului Unit s-ar putea sfarsi in cateva luni. Din Marea Britanie se pot desprinde, repejor, Scotia si Partea de nord a Irlandei. Apoi un regat Britanic din care sa faca parte doar Anglia si Tara Wales n-are prea multa forta economica. Comparativ cu ce are acum...Petrolul si gazele sunt in platforma marina contigua Scotiei, iar petrolul si gazele descoperite acolo in anii '70, sunt baza acestui izvor de bunastare al ultimilor 30 de ani din UK. Cine nu crede o sa vada foarte curand. Romanii nostri sunt locati in enorma lor majoritate in Anglia si in special in zona Londra-Bristol-Southampton. Exultantii privind Brexit-ul, vor avea curand sansa sa-si verifice optimismul cu niste zeama de saracie lucie.Macar cateva decenii.

+5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (52)