Gheorghe Falcă: Doar politicile liberale pot asigura dezvoltarea unei comunităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Gheorghe Falcă susţine că românii ar trebui să susţină politicile care încurajează dezvoltarea comunităţilor locale şi care vor să meargă spre o consolidare a mediului antreprenorial, nu prin susţinerea unui aparat bugetar supradimensionat.

„În ultimii ani, localităţile din România au cunoscut mai multe modele de dezvoltare. În primul rând, avem localităţile în care s-au făcut investiţii masive, în care s-a construit infrastructură rutieră, infrastructură sanitară şi infrastructură educaţională şi în care au fost adoptate politici pro mediul de afaceri. Aceste localităţi au atras oameni de afaceri şi forţă de muncă din toată ţara, iar acest lucru a asigurat o dezvoltare reală, rapidă şi sustenabilă. Acesta este modelul de succes. Avem însă şi un al doilea model, cel în care edilii nu au reuşit să atragă investiţii, nu au susţinut mediul de afaceri şi nici măcar nu au făcut proiecte pentru a aduce bani europeni. Acesta este modelul socialist şi în ultimii ani s-a dovedit falimentar în toate localităţile în care a fost aplicat”, spune europarlamentarul român Gheorghe Falcă. 

Liderul liberal arată că politicile economice sunt chiar mai importante decât banii europeni şi că aceştia vin doar să completeze şi să aducă beneficii suplimentare unei comunităţi. „Dacă ne uităm la ţările dezvoltate, la Statele Unite, Canada, ţările din vestul Europei, şi alte democraţii dezvoltate, vom vedea că la baza prosperităţii acestora au stat politicile economice de dreapta, susţinerea antreprenorilor, respectul faţă de muncă, etica şi valorile morale creştine. Pe baza acestora s-au ridicat comunităţi, mari oraşe şi chiar ţări la care astăzi ne uităm cu admiraţie”, explică Falcă. 

Europarlamentarul român atrage atenţia că este o eroare să credem că doar banii europeni singuri vor reuşi să ridice comunităţile. „Dacă banii europeni nu sunt folosiţi pentru dezvoltare, pentru infrastructură, pentru spitale şi şcoli moderne, dacă nu îi cheltuim cu gândul la ziua de mâine, atunci banii europeni vin şi vor veni degeaba. Cine crede că banii europeni pot fi folosiţi pentru a creşte artificial nivelul de trai pentru o perioadă scurtă de timp se înşală. Banii europeni trebuie văzuţi strict ca o completare şi trebuie să folosiţi pentru proiecte de investiţii care nu au finanţare integrală din surse interne. Îi încurajez pe toţi primarii din România să acceseze bani europeni, să folosească la maxim aceste oportunităţi, însă toţi trebuie să ştie că mai presus de orice contează politicile locale de dezvoltare”, mai spune Falcă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite