Gheorghe Nichita the Stalker. Apel către femeile din PSD

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina Samson a fost hărţuită de Gheorghe Nichita, primarul Iaşului
Adina Samson a fost hărţuită de Gheorghe Nichita, primarul Iaşului

Mai gravă decât folosirea abuzivă a resurselor publice în scop personal, instrumentată de DNA, este teroarea pe care Gheorghe Nichita, primarul oraşului Iaşi şi lider a PSD, a exercitat-o asupra Adinei Samson, fosta lui Iubită. Între un pumn de lei şi viaţa unei persoane, este mai importantă cea din urmă. Ceea ce este descris în mod revoltător de către PSD drept o dramă sentimentală, este un caz clasic de stalking.

Nu mă mir că politicieni insistă pe versiunea sentimentală, că media se concentrează asupra abuzului în funcţie (parcă DNA ar fi distribuit jurnaliştilor ochelari de eclipsă de nu mai văd decât corupţia) şi că procurorii sau poliţiştii nu iau în serios aceste plângeri. Şi unii şi ceilalţi au internalizat o dogmă răspândită în societate. Dreptul divin al bărbatului asupra femeii care, odată ce intră într-o relaţie, orice fel de relaţie, este reificată, devine o proprietate. Şi mai există şi percepţia, creată de industria americană de film prin producţii gen „Nouă săptămâni şi jumătate“ sau „50 de umbre ale lui Grey“, că o relaţie de dragoste trebuie să aibă o cantitate de suferinţă dată de practici sado-masochiste. Deşi stalkingul pune în pericol viaţa unei persoane, de regulă a femeilor căci ele sunt victimele predilecte, legislaţiile, cu excepţia celor americane, sunt încă prea puţin vigilente cu acest gen de comportamente, iar cea românească aproape deloc. 

Ceea ce multora li se par forme de exprimare ale iubirii, în legislaţiile statelor americane reprezintă infracţiuni asociate stalkingului.

A trimite flori sau cadouri nesolicitate unei femei, sau emailuri şi sms-uri de dragoste sunt curtoazie benignă atunci când scopul lor nu este exercitarea unei presiuni asupra destinatarului sau stârnirea fricii. Atunci acestea se transformă - şi sunt interpretate penal ca atare - în comportamente ilegale. Adina Samson susţine că a fost bătută din gelozie de primarul hărţuitor şi că a fost ameninţată cu moartea de emisarii acestuia, membrii a unui clan mafiot pe care e sănătos să îi iei în serios. Urmărirea necontenită a acesteia, mai ales a vieţii ei intime, a fost dezvăluită de interceptări. Stalkingul este un tip de hărţuire care are consecinţe dramatice asupra vieţii unei persoane. De fapt, suspendă viaţa victimei instituind o stare de frică permanentă.

Decizia Adinei Samson de a face plângere este lăudabilă şi foarte curajoasă în condiţiile în care abuzatorul ei este demnitar şi lider politic. Puţine femei reclamă stalkingul de teamă ca nu cumva acesta să reacţioneze şi mai violent, iar Gheorghe Nichita avea mijloace să o facă mânat de obsesia bolnavă pentru victima lui.

În Statele Unite, stalkingul a fost luat în serios după ce o tânără actriţă a fost împuşcată mortal de un fan obsedat de ea. Ca urmare, legislatorii americani au codificat prevederi care să prevină astfel de tragedii. În România, stalkingul se pedepseşte de regulă post-factum când victima este deja moartă, iar fapta poate fi uşor încadrată la crimă. Sunt nenumărate exemplele în care femeile sunt ucise de foştii soţi sau iubiţi, deşi hărţuirea era evidentă atât pentru poliţie cât şi pentru comunitate, dar interpretată greşit ca o dovadă normală de iubire. 

Dar ce să aştepţi într-un partid în care unul dintre lideri, Liviu Dragnea, spune că o femeie poate face carieră politică în funcţie de cum se mişcă, iar femeile din partid nu zic nici pâs.

Reacţia PSD la cazul Nichita şi tăcerea femeilor din partid este simptomatică pentru organizaţiile politice care nu sunt construite pe valori, ci pe interese. Organizaţia de femei a PSD, un partid cu etichetă de social-democrat care firesc luptă pentru egalitatea de şanse şi drepturile femeii, ar fi trebuit să fie prima care să ceară excluderea lui Gheorghe Nichita din partid. 

Dar ce să aştepţi într-un partid în care unul dintre lideri, Liviu Dragnea, spune că o femeie poate face carieră politică în funcţie de cum se mişcă, iar femeile din partid nu zic nici pâs. Încă nu e prea târziu ca femeile din PSD să se manifeste aşa cum le cere rolul, chiar dacă stalkerul este colegul lor de partid. Adică să pună valorile deasupra intereselor. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite