Ghinea, despre reformele incluse în PNRR: Trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ghinea FOTO Cristian Ghinea Inquam photos Octav Ganea
Cristian Ghinea FOTO Cristian Ghinea Inquam photos Octav Ganea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a anunţat joi referitor la reformele incluse în PNRR că va fi creată o entitate ce se va ocupa cu supravegherea companiilor de stat şi va fi introdus un sistem naţional de examinare pentru funcţionarii publici. Ministrul a explicat că „trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget”

Ministrul Cristian Ghinea a declarat că va fi creată o entitate care se va ocupa cu suprevegherea companiilor de stat. Potrivit ministrului salariile din conducerea companiilor vor fi legate de obiective de performanţă. El a precizat că acest lucru a fost precizat în ultimele 5 rapoarte ale Comisiei Europene. 

„O reformă a companiilor de stat. Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat, vom elimina din legea(...)La managementul companiilor de stat vom elimina acele excepţii băgate de PSD ALDE în anii anteriori. Excepţie de la profesionalism este o aberaţie şi atunci vom scoate acea listă de excepţii, toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, profesionalizare, numirea politică a bordurilor şi vor fi supravegheate de către un departament special de la SGG care va face politica statului român în ce priveşte companiile de stat. Asta a fost o observaţie, o recomandare de ţară care apare în ultimele 5 rapoarte ale Comisiei Europene dacă vă uitaţi în urmă. România nu are o politică clară şi nu are o entitate care să se ocupe de companiile de stat. Vom crea această entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi vom avea un plan de reformă, închiderea acolo unde este cazul şi legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă. Deci trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a se scurge bogăţie din averea publică”, a declarat ministrul. 

Referitor la Legea salarizării în administraţie publică, ministrul a declarat că „vom avea sporuri foarte limitate şi legate de obiective, nu vom mai creşte anvelopa bugetară a salariilor de stat”.

El a mai adăugat că funcţionarii publici vor avea un sistem naţional de examinare, ce urmează să fie organizat mai întâi în proiect pilot.

„Pe partea de administraţie publică avem întâi pilot în 2022 şi extins în 2023 un sistem naţional de examinare a funcţionarilor publici pe modelul existent al Comisiei Europene. Adică dai un examen meritocratic ca să intri în corpul funcţionarilor publici şi de acolo eşti distribuit la instituţia care are nevoie de tine. Este o revoluţie clară adevărată în administraţia publică”, a mai adăugat ministrul. 

Ministrul a mai precizat că „sunt doar două ţări din Uniunea Europeană care vor folosi toate împrumuturile din mecanismul de rezilienţă, România şi Italia”

„PNRR este un instrument de reformă, pentru asta a fost inventat, fără reforme substanţiale nu va trece acest plan şi eu cred că această chestiune sensibilă a fost rezolvată cu succes în decursul acestei vizite”, a mai explicat ministrul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite