Politică

articolul anterior articolul urmator

Ghinea, despre trainingul de 133.000 de euro de persoană criticat de Comisia Europeană: „O suprainterpretare grosieră. M-a supărat”

19
11 Jun 2021 22:58:44
Autor: Emanuel Neuman
Cristian Ghinea / FOTO Inquam Photos
Cristian Ghinea / FOTO Inquam Photos

„O suprainterpretare grosieră”, aşa caracterizează Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, observaţia Comisiei Europene conform căreia pentru  Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro. Ministrul spune că nu toţi banii din proiect sunt utilizaţi pentru pregătirea personalului şi că interpretarea Comisiei l-a supărat.

„Este o sumă de 2 milioane de euro pentru asistenţă tehnică şi acreditare europeană, deci pentru pregătire. În acelaşi timp este un milestone acolo, acele obiective de etapă, în care se spune că se vor trainui (n.red. - pregăti) oameni angajaţi ai Fondului de garantare pentru a face această acreditare. Nu este nicio legătură între cele două cifre, 2 milioane de euro şi 15 angajaţi”, a spus Cristian Ghinea, vineri seară, la Digi24.
 
„Cineva foarte chichiricios de la Comisia Europeană a interpretat că ăia ar fi bani de training şi a pus acolo în tabel. Şi asta m-a supărat şi o să fac observaţie la CE că este o suprainterpretare. Nimeni nu spune în anexele noastre că sunt bani de training. Însă faptul că FNGCIMM (Fondul de garantare a creditelor pentru IMM, n.r.) nu a venit cu toate detaliile detaliile de cost i-a făcut pe cei de la Comisie să suprainterpreteze. În niciun caz nu sunt bani de training”, a adăugat el.
 
Ghinea a declarat că banii respectivă sunt „probabil pentru consultanţă, dacă e nevoie, de un soft pentru evaluare şi aşa mai departe. Pe de altă parte, mai este o instituţie pe care acum o creăm şi o acredităm. Încerc să dau eu detalii pe care trebuia să le dea FNGCIMM – şi le vor da. Dacă nu am în următoarea perioadă aceste detalii de cost, acea investiţie nu va mai fi pusă acolo, foarte simplu”.
 
Ministrul consideră că întreaga problemă ar fi „o suprainterpretare grosieră”.
 
„Comisia a spus: „pentru ce merg aceşti 2 milioane de euro? Că dacă merg doar pentru training e cam mult”. Ceea ce e o suprainterpretare grosieră, pentru că nu spune nicăieri în proiect că sunt banii pentru training. Dacă tu nu spui exact pentru ce sunt banii, nu înseamnă exact că sunt pentru cele 15 persoane”, a mai spus ministrul.
 
Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.  Printre acestea, oficialii europeni atrag atenţia că un training costă „133.000 euro”, despre care au spus că este „cam excesiv”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

leuldinpanjshir99
11.06.2021, 23:25:02

Ati vrut sa faceti si voi un smen si v-a prins CE ...

-5 (27 voturi)
vasîli fărdecai
12.06.2021, 00:04:08

ghine_a ești penibil, TZERO absorbant, kașbek ratat, NULL gratinat, NICHT șparanghelist șî nu în ultimul rând ”espert” în NiMic. După ce că ești în gropi, mai dai șî-n gropi, resetat ratat. Io-te ia plan acilea ghine_a...repetentule...deja emani franslz kokusu pă unde treci. Bicicleta este moartea lentă a planetei. CEO-ul de la Euro Exim Bank Ltd. a pus economiștii pe gânduri când a spus: ”Un biciclist e un dezastru pentru economia țării: nu-și cumpără mașină și nu economisește bani pentru a-și cumpăra una. Nu plătește polițe de asigurare. Nu cumpără combustibil, nu plătește pentru a-și supune mașina reparațiilor sau lucrărilor de întreținere. Nu plătește parcare. Nu produce accidente majore. N-are nevoie de autostrăzi cu mai multe benzi. Nu suferă de obezitate. Persoanele sănătoase nu sunt necesare sau utile economiei. Nu cumpără medicamente. Nu merg la spitale sau doctori. Nu contribuie cu mai nimic la PIB-ul țării. De cealaltă parte, fiecare McDonald creează cel puțin 30 de locuri de muncă: 10 cardiologi, 10 dentiști, 10 experți dietologi sau nutriționiști, bineînțeles, în afară de angajații care lucrează în unitatea McDonald respectivă” Așadar, alegeți cu grijă: un biciclist sau un McDonald? Merită să vă gândiți la asta! PS: Mersul pe jos e chiar mai rău! Pietonii nici măcar biciclete nu cumpără!

-8 (12 voturi)
Marian Petrescu
12.06.2021, 00:21:04

Si eu credeam ca doar PSD si PNL fura dar m-a contrazis Ghinea cu suprainterpretarea :))

+7 (11 voturi)
Amdo Odma
12.06.2021, 03:44:57

Ghinea reuseste sa fie chiar mai prost decat pare.

-8 (18 voturi)
corect roman
12.06.2021, 07:13:18

Auzi la el ,,m-a suparat,,

-2 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările