Politică

articolul anterior articolul urmator

Glonţul de argint: cozile din diaspora

31
2 Nov 2014 20:39:59
Liviu Iolu
Vot la o sectie de votare din Munchen Germania FOTO Mediafax
Vot la o sectie de votare din Munchen Germania FOTO Mediafax

Momentul de polarizare a electoratelor de dreapta şi de stânga n-a fost generat de candidaţii la preşedinţie ci de administraţie. Înainte de cozile de la vot din diaspora, acele lungi şiruri de români umiliţi, credeam că votul la preşedinţie în 2014 va trece fără elemente de emoţie. Ei, iată că emoţia s-a generat şi este acel element care poate da toate calculele peste cap.

De elementul ”emoţie” al unei campanii electorale, impredictibil şi de cele mai multe ori distructiv pentru candidatul din fruntea clasamentului, îi este frică oricărui staff de campanile. Pentru că valul stârnit de această emoţie colectivă nu prea poate fi controlat şi îl poate spulbera pe un candidat aflat în fruntea sondajelor, chiar şi confortabil.

Iar imaginile cu românii umiliţi la coadă la vot – în Londra, Paris, Berlin, Chişinău şi alte capitale europene – fac să crească la temperatură de fierbere o campanie electorală prezidenţială moartă până la acest moment. Turul al II-lea şi rezultatele sale vor sta sub semnul acestor imagini rostogolite pe reţelele sociale şi pe unele televiziuni. Londra, anul de graţie 2014, sute de români care stau în ploaie la coadă pentru a putea vota. Se aud strigăte de revoltă: ”Vrem să votăm! Vrem să votăm! Vrem să votăm!”. Se strigă cu furie, se strigă fără rest. La un moment dat se mai aude: ”Jos comuniştii!”

Guvernul poate spune orice în acest moment dar nu poate acoperi aceste strigăte, nu poate obtura imaginile care curg pe internet şi pe televiziuni. Nici un Guvern, de orice culoare ar fi el, nu poate să-şi umilească cetăţenii în aşa hal şi să mai spere că acest fapt nu se va întoarce împotrivă-i. De fapt, după ce ca şef de guvern şi candidat îţi faci slogan ”Mândri că suntem români”, umilinţa concetăţenilor de la secţiile de vot din străinătate ţi se poate întoarce ca un bumerang. Cât de mult va conta acest ”glonţ de argint” pe care l-a primit cadou Klaus Iohannis – i-a venit pe dreptul, cum se spune în fotbal – vom vedea în următoarele zile. 

Românii votează la ICR Londra. Coadă de peste 400 de oameni

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

unU
2.11.2014, 20:56:43

"Comunistii" ? :) Pai mai comunist ca taticul diasporei, Basescu, n-a fost nimeni !

-22 (24 voturi)
- hiero
2.11.2014, 20:57:40

Trebuie tras un semnal de alrama! Este nevoie ca ceva , sa se schimbe, pentru ca se pierd multe voturi! Se stie, in general de catre Bucurest,i unde vin romanii sa voteze in numar foarte mare, dar nu fac nimic ca acestia sa poata vota(nu au interes!)-putini oameni in sali, putine stampile si mai putine cabine de vot, formulare de vot putine ...Daca nu sunt in stare sa lucreze la o scara mai mare, atunci sa ne dea 24 de ore, sa putem vota!Ne obstructioneaza dreptul la vot!Daca nu pe presa ne putem bizui, atunci pe cine?

+7 (9 voturi)
ERTEP ESCUGRIGOR
2.11.2014, 20:58:14

IOHANNIS VA CÎŞTIGA ! În turul DOI ! Este ma i LIMPEDE de cînd niciodată, DIASPORA va decide cu Adevărat, ADEVĂRUL !

+9 (11 voturi)
Emil Condor
2.11.2014, 21:05:11

Stiu! Toate piedicile puse de Guvernul Ponta în primul tur se vor întoarce împotriva lui. Pentru mine e la fel de clar: Johannis e viitorul Presedinte al României. Doar frauda grosolană îl mai poate salva pe Ponta.

+14 (16 voturi)
Emil Condor
2.11.2014, 21:08:15

Am scris un mesaj si nu a apărut absolut deloc!!! De ce oare? Spuneam lui Petre că stiu, Johannis e viitorul Presedinte al României si numai o fraudare grosolană îi poate pune piedici.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările