Politică

articolul anterior articolul urmator

„Golăneala” şefilor SRI şi SIE

53
19 Apr 2022 07:55:58
Raluca Boboc

Două ştiri privind invizibila, misterioasa şi enigmatica lume a serviciilor de informaţii şi-au făcut loc săptămâna trecută în spaţiul mediatic autohton. Stârnind mai mult sau mai puţină iritare şi generând câteva polemici şi comentarii. Unele mai timide, iar altele mai îndrăzneţe.

Prima ştire a venit tocmai din îndepărtatul şi bătrânul continent al Americii de Nord, tocmai de la Washington D.C, şi îl are în prim-plan Garry Reid, şeful Contrainformaţiilor pentru Apărare şi Securitate din cadrul Pentagonului, care a fost demis în urma unor acuzaţii de hărţuire sexuală şi de sabotare a cercetării şi gestionării dovezilor privind Fenomenele Aeriene Neidentificate, precum şi de întârzierea, în mod voit, a evacuării refugiaţilor din Afganistan. O bine-venită demonstraţie că în SUA „rule of law” chiar funcţionează şi nu se încurcă de numele personajelor care ajung să abuzeze, dincolo de orice limită, de funcţiile pe care le ocupă vremelnic.

A doua ştire a venit de pe plaiurile noastre mioritice şi are în prim plan activitatea dragilor noastre servicii de informaţii. Dacă vă gândiţi că, în sfârşit, ancheta privind explozia maşinii de la Arad, un atentat pe care SRI ar fi trebuit, cel puţin, să-l prevină, şi în urma căreia un nefericit om de afaceri şi-a pierdut viaţa a fost finalizată şi făptaşul (sau făptaşii) au fost prinşi, o să fiţi cam dezamăgiţi. Nici creierele inteligente de la SIE nu au reuşit să rezolve complicatul caz al răpirii lui Iulian Gherguţ, angajat al unei firme de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, care a fost răpit în 2015 de o grupare islamistă, ca să ţină acum prima pagină a ştirilor. În paranteză fie spus, nu ştiu de ce SIE nu apelează la expertiza pensionarului şi rezervistului Florian Coldea, cel  căruia i s-a dus buhul pentru rolul providenţial pe care l-a avut în criza jurnaliştilor români răpiţi în Irak. Coldea chiar ar putea să-i ajute pe cei de la SIE cu câteva sfaturi, iar Iulian Gherguţ să fie adus, în sfârşit, acasă.

Nu, mândrele noastre servicii de informaţii au ieşit săptămâna trecută din anonimatul lor ca urmare a unei mici „golăneli”. Profitând de contextul politico-militar deosebit de complex şi tensionat de la graniţele ţării, dar şi de pretextul aplicării Regulamentului (UE)2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019,  care stabileşte cadrul obligatoriu pentru statele membre pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune din motive privind securitatea sau ordinea publică, premierul Nicolae Ciucă a introdus, pe şest, şi prevederea conform căreia, reprezentanţii SRI şi SIE sunt invitaţi permanenţi în Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD) formată din reprezentanţi ai guvernului, ministerelor şi Consiliul Concurenţei.

Cu alte cuvinte, fără avizul celor de la SRI şi SIE în România nu va putea călca niciun picior de investitor din afara Uniunii Europene, fie că el vine din Marea Britanie, Canada, Australia sau Japonia. Or, se ştie că economia României duduie, iar investitorii care se gândesc să păşească într-o ţară democratică, cum încă se mai păstrează aparenţele în ţara noastră, abia aşteaptă să dea nas în nas cu şefii serviciilor de informaţii. Sau că, până la adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă, România a funcţionat ca un sat fără câini, unde orice investiţie dubioasă ar fi putut să fie implementată fără ca nicio instituţie a statului să nu se sesizeze şi să nu ia măsurile cuvenite.

Mai mult, încercând să îndrepte pocinogul făcut şi să răspundă la întrebările legitime ale presei, conducerea SRI a transmis un comunicat de presă în care afirmă cu tărie că are dreptul de a aviza proiecte de lege în România: „Precizăm că, prin similitudine, Serviciului Român de Informaţii i se solicită avizul pentru multe alte chestiuni care privesc securitatea naţională (industria de apărare, investiţii în capabilităţi 5G etc)”. Şoc şi groază! Când, unde şi cum a fost modificată Constituţia României, astfel încât un serviciu de informaţii să avizeze proiecte de lege? Cum, unde? În SRS, adică în Republica Securistan România, apărută după proptirea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, totul este posibil.

Ne e prost cel care cere, prost e acela care dă”. Eduard Hellvig şi Gabriel Vlase sunt doi politicieni foarte inteligenţi, care au şi o experienţă politică şi administrativă foarte mare. Sunt vechi şi hârşâiţi în politică. Ştiu cum arată şi cum se practică jocul politic chiar şi fără informaţiile pe care le au astăzi la dispoziţie din postura de şefi ai SRI şi SIE. Deci, prin urmare, joacă. Nicolae Ciucă este, însă, cel care şi-a asumat Ordonanţa de Urgenţă care încalcă Constituţia României şi legile care se află astăzi în vigoare, chiar cu preţul unui presupus scandal media. De ce a comis, oare, Ciucă o astfel de imprudenţă?

Un prim răspuns ar fi acela că Nicolae Ciucă, acest Shrek al politicii noastre dâmboviţene, este un naiv. Şi că oricine poate să îi strecoare sub nas tot felul de proiecte controversate care servesc intereselor anumitor cercuri de putere din România. Un alt posibil răspuns ar fi acela că premierul Ciucă este şantajabil. Şi că povestea cu plagiatul este apă de ploaie pe lângă scheletele care zac prin dulapul fostului ministru al Apărării. Astfel, Hellvig şi Vlase nu au avut nicio emoţie în privinţa cooptării serviciilor pe care le conduc în structura guvernamentală care va examina şi aproba investiţiile care vin din zona non-UE.

O altă ipoteză, mult mai plauzibilă, ar fi aceea că Nicolae Ciucă, general în rezervă şi reprezentant al unei instituţii de forţă, vrea un mandat întreg de premier şi pentru ca acest lucru să fie posibil vrea să trăiască în linişte cu toate serviciile de informaţii. Şi că a învăţat foarte multe lucruri din lecţia anului 2012 când Traian Băsescu, căzut pradă sfaturilor mai mult sau mai puţin binevoitoare oferite de către unii consilieri prezidenţiali, care croşetau basme cu Zâna Măseluţă şi Albă ca Zăpada, l-a desemnat premier pe directorul SIE de la acel moment, stârnind o iritare maximă şi accentuând rivalităţile existente în interiorul cuibului de viespi al serviciilor de informaţii.

De asemenea, nu este exclus ca nici Klaus Iohannis, cel care este şeful de facto al guvernului României, să nu fie străin de acest demers. Iohannis dorind, la rândul său, să îşi cumpere liniştea pentru restul de mandat care i-a mai rămas de petrecut la Cotroceni. Şi, cel mai important, să îşi asigure liniştea, libertatea şi privilegiile de fost preşedinte (casă de protocol, pază şi indemnizaţie) şi după terminarea mandatului de preşedinte. Iar frica care îl domină şi stăpâneşte în totalitate îl va împinge să facă şi alte compromisuri sulfuroase în avantajul instituţiilor de forţă ale statului român.

Hellvig şi Vlase au făcut un joc win-win. Actuala opoziţie parlamentară este o glumă proastă, atât USR, cât şi AUR, fiind nişte simple jucării în mâinile serviciilor. Presa, la rândul ei, în marea sa majoritate, a devenit prizoniera contractelor din bani publici oferite de către partidele aflate la guvernare. De asemenea, şi contextul militar de la graniţa ţării le protejează scaunele celor doi şefi ai SRI şi SIE. Cine să îi audieze în Parlament? Şi, mai ales, cine ar avea curajul să le ceară demisia din funcţii fără să fie catalogat imediat drept putinist? Sau să fie acuzat că face jocurile Rusiei lui Putin? Cum spuneam, o excelentă acţiune („golăneală”) de tip win-win care poartă amprenta Hellvig şi Vlase.

Creşterea puterii serviciilor de informaţii în mandatul lui Klaus Iohannis, cu mult peste cadrul legal, este mai mult decât evidentă. Inevitabil, toate aceste acţiuni de penetrare cu forţa a mediului politic, guvernamental şi economic de către serviciile de informaţii indică şi un prim narativ al viitoarei campanii electorale din anul 2024. Care va avea în centrul său ideea de redare a puterii civililor. Însă, pentru ca acest lucru să fie posibil, până în anul 2024, ar trebui să apară şi nişte partide politice construite de civili pentru civili.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

Warne Shane
19.04.2022, 08:37:28

Fain, Raluca.

-3 (7 voturi)
Adrian Foanɡă
19.04.2022, 08:38:20

Domana Bobocu, aceasta golaneala este dintotdeauna si asa va ramane. Pentru ca astia tin sforile.

+2 (2 voturi)
Vanatorul/dc
19.04.2022, 08:39:13

Romania iohannista, e tara Noii Securitati si a marionetelor acesteia plantate in cele mai inalte functii in statul roman si in institutiile sale(presedinte, premier, ministri, parlamentari, sefi de partide, ect), tara in care este posibil tot inimaginabilul din primele zile de dupa Revolutia din dec 1989, tara in care largi categorii de oameni (indiferent de nivelul lor cultural si profesional) mint fara nicio tresarire de..constiință si se lasa mintiti cu tampă comoditate si placere, o țară tinuta in loc de ceea ce, datorita politicienilor si rândașilor lor mediatici cu sau fara titluri si fasoane academice, toti avand aceesi mentalitate fanariota inoculata si iobagimii lor digitali si electorale (pesediste, liberale, iohanniste, udemeriste), a devenit caracteristica nationala: lichelismul de masa.

-40 (44 voturi)
Vanatorul/dc
19.04.2022, 08:45:04

”Guvernarea atipica” izvorata din politicianismul jigodist-neosecuristic al lui Pahontu si Hellvig si dusa la indeplinire de sluga lor preasupua de la Cotroceni, guvernare la care participa PNL, PSD, UDMR şi alte minorităţi”, se poate intampla numai in idiocratia mitomano-cleptocrata care-i Romania duetului hegemonic mafiot postdecembritst PNL+PSD..! Altminteri se stie: PSD si PNL - aceeasi mizerie..! Prin tot ce au facut de cand au obtinut functii in stat si in partid, Iohannis, Ciuca, Cîțu, Rares Bogdan, Dan Vîlceanu si alti fripturisti facuti pe repede-nainte ”liberali” la apelul de seara al bocancilor lui Pahonțu si Hellvig, confirma 100% adevarul spuselor lui A. Popescu: ”PNL - un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta” Practic jnsa, agentii straini din fruntea serviciilor si paiața merkelista plantata la Cotroceni cu ajutorul acestora, au facut din Romania cea mai corupta, mai săracă si mai ”africana” țară a Europei, o colonie exceptata de la luarea deciziilor care o privesc , ”ocolita” de cele mai importante trasee si conexiuni europene, o ”Somalie” carpato-danubiana cu cea mai mare emigrație din lume în timp de pace, o ”Etiopie” balcanica cu cel mai prapadit nivel de trai si cu cei mai multi analfabeti funcțional pe cap de locuitor, o ”Botswana” iohannist-neosecurista cu cea mai mare mortalitate la milionul de locuitori (la toate categoriile de varsta) si cu o îndatorare excesiva care va apasa pe umerii mai multor generatii de..iobagi moderni.

-41 (43 voturi)
Vanatorul/dc
19.04.2022, 09:03:10

******************* "Adio, mamă patrie, adio!” Probabil, mâine-aici va fi pustiu Şi toţi în pribegie vom porni-o. Drum bun, popor pierdut la un pariu, Adio, mamă patrie, adio! În loc să fim o ţară numai fraţi, Simţim, în noua epocă barbară, C-am fost în viaţa noastră blestemaţi S-ajungem chiriaşi la noi în ţară. Din tot ce facem, nu avem nimic, Ne macină străine interese, Făina noastră n-are spor nici pic, Nici pâinea în cuptor nu ne mai iese. Trăim acelaşi tragic simţământ Sub politicieni şi sub contabili, Că noi, ca neam, avem destinul frânt Şi suntem de prisos şi nerentabili. Umili, ne cerem scuze de la toţi, Că nu ne-au chinuit destul în viaţă, Şi ne conduc nişte fanarioţi. Ce pe cei mici trădarea îi învaţă. Poet nebun, ce vorbe mai îndrugi, Când am ajuns în ţara noastră slugi Şi suntem cerşetori la noi acasă? Şi vii, şi morţi, amestecaţi, acum, Dispuşi să emigreze, se arată, Mormintele se pregătesc de drum, În România deromânizată. Sus-puşii nu mai au nimica sfânt, Ca pe cravate, jurământu-şi schimbă, Nu mai avem nici fabrici, nici pământ, Vorbim şi limba noastră-n altă limbă Şi-acum, se aude clopotul final. Vin vremuri de urgie şi de grindini Şi este seara ultimului bal, Din zori, vom fi români de pretutindeni. Probabil, mâine – aici va fi pustiu Şi toţi în pribegie, vom porni-o, Drum bun popor pierdut la un pariu, Adio, mamă patrie, adio! (Adrian Păunescu)

-41 (43 voturi)

Vezi toate comentariile (53)

Modifică Setările