Politică

articolul anterior articolul urmator

Gonflabilele nepăsării

17
19 Oct 2021 12:07:12
Péter Demény

Îmi amintesc ce lehamite mi-a fost cînd în ştiri apăruse că la o inundaţie unii stabiliseră diferite taxe pentru a-i ajuta pe alţii. Ei bine, am ajuns în situaţia cînd egoismul s-a generalizat.

Statul nu mai are nicio autoritate, a devenit delăsătoare şi populaţia se conformă. Fiecare antivaxer urlă despre drepturile sale încălcate şi niciunuia nu-i poţi explica că îi periclitează pe ceilalţi.

Totul, toate inepţiile deveniseră fel de fel de credinţe în faţa cărora nu ai nicio şansă. Suntem aici în secolul al XXI-lea înconjuraţi de diferite ustensile tehnologice şi brusc suntem mai întunecaţi ca orice secol anterior. E logic: suntem fuduli că putem şti totul şi nu înţelegem că nu vom şti totul niciodată. Nu devii medic doar pentru că ai Google.

Dar de ce nu ai deveni? Cutare şi-a cumpărat diploma, celălalt şi-a plagiat doctoratul. Dacă scrie pe hîrtia lui că e profesor, e profesor, nu-i aşa?

La noi, democraţia s-a transformat într-un zumzet al nepăsătorilor care nici nu mai pot fi controlaţi: mai bine te omoară sau chiar se omoară decît să se gîndească niţel. Credinţele despre care am vorbit sunt şi nişte limite ale mîndriei, nu poţi să te atingi de ele, celui căruia i te adresezi i se întunecă faţa de parcă l-ai fi înjurat de mamă. 

Spitalele sunt arhipline, numărul morţilor creşte, dar nepăsarea persistă. Şi în tot acest timp, guvernele se schimbă, preşedintele dă declaraţii de parcă am fi într-o Românie de peste ceruri. Bărcile gonflabile ale mitocăniei au împînzit ţara de la Bucureşti la Arad, de la guvern la măturătorii de stradă. Nu ştiu cum vom trece prin pandemia asta dar eu unul am învăţat un lucru: cel care îşi face cruce la fiecare colţ nu te va ajuta nici măcar cu gîndul. E o metaforă, nu e vorba numai despre credincioşi. E vorba despre retorica altruismului care se traduce prin faptele egoismului. Naţiune, omenie, credinţă, empatie: există, desigur, dar nu la nivel colectiv. Chiar dacă suntem mulţi care credem în ele, nu ne închegăm într-o colectivitate operantă. Vorbim despre ele şi ne trimitem copiii infectaţi la şcoală. În definitiv, ce ne pasă nouă? N-avem noi drepturi? Nu e democraţie?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Stanila Ion
19.10.2021, 12:53:45

Putina atentie la l. romana nu strica. Dezacorduri, cuvinte gresite... Si mai las pesimismul, nu toti vad totul in negru, vorba aia "dracul nu e asa negru cum il zugravesc oamenii"...

-13 (15 voturi)
Andrew Smith
19.10.2021, 14:14:23

De ce ne mor parintii, fratii si prietenii de Covid, cand vaccinul anti-covid e la discretie in Romania? Hai sa facem o excursie in timp, si sa admiram activitatea unui postac antivaccinist: https://telegra.ph/Din-cugetarile-lui-Edmond-Wolf-AD-2021-10-19 Cu siguranta cunoasteti cel putin un locuitor al Romaniei care gandeste asa.

+8 (10 voturi)
Zvarlit
19.10.2021, 14:54:16

Va mor pentru ca vaccinul nu imunizeaza cum sunt fraieriti . Si cei vaccinati se imbolnavesc ca si cei nevaccinati

-2 (2 voturi)
Paun Al
19.10.2021, 14:18:22

Din pacate aveti dreptate.

+14 (14 voturi)
Zvarlit
19.10.2021, 14:53:20

"Fiecare antivaxer urlă despre drepturile sale încălcate şi niciunuia nu-i poţi explica că îi periclitează pe ceilalţi." Nu pericliteaza vaxer mincinos, ca daca ti-ai injectat vaxeru in vena oficial esti imun . Daca se intampla ca te imbolnavesti du-te la aia care ti-au dat certificat de garantie expirat .

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările